Alcoolul și efectele acestuia asupra sănătății și vieții în general au fost studiate de foarte multă vreme, atât în ceea ce privește pericolele determinate de exces, cât și în legătură cu beneficiile pe care le are un consum moderat. Deși există și opinii (un studiu observațional criticat pentru lipsa de profesionalism cu care a fost realizat) conform carora nicio cantitate de alcool, indiferent cât de mică ar fi aceasta, nu este sigură pentru sănătate, cele mai multe și serioase studii conduc către concluzia conform căreia un consum moderat (1 băutură pe zi pentru femei și 2 pentru bărbați), în special atunci când este vorba de vin roșu, prezintă multiple beneficii pentru sănătate.
Și deși toate aceste beneficii sunt extrem de interesante și merită a fi dezbătute într-un articol (lucru pe care îl vom face probabil în curând), astăzi mă voi referi la un singur aspect, pe care îl consider a fi cel mai important beneficiu al consumul moderat (repet, moderat) de alcool – este vorba de latura socială a acestuia. Este, astfel, bine cunoscut faptul că de milenii oamenii au folosit alcoolul pe post de lubrifiant social, în scopul de a reduce tensiunea, de a relaxa, detensiona și dezinhiba.
De altfel, rolul pe care l-a avut consumul de alcool în viața socială a indivizilor a fost, dintotdeauna, o temă de interes și pentru antropologi. Cu ajutorul descoperirilor arheologice s-a constatat că strămoșii noștri au descoperit băuturile fermentate din fructe cu mult înainte de Epoca Neolitică, consumul de alcool devenind, astfel, după descoperirea focului și pregătirea termică a hranei, un catalizator social care a avut rolul lui în procesul de dezvoltare și de evoluție printre care au trecut strămoșii noștri. De altfel, există argumente solide care susțin că interacțiunea socială pe care au experimentat-o din ce în ce mai intens strămoșii noștri a fost un factor-cheie în dezvoltarea uluitoare a creierului acestora, ce a determinat, în cele din urmă, apariția noastră ca specie.
Conform antropologilor, dar și altor specialiști, toate activitățile desfășurate în comun, în jurul focului, începând de la mâncat și băut, până la povestit, bârfit, cântat și dansat, au avut rolul de a îmbunătăți calitatea vieții, de a stimula producția de endorfine (hormonul fericirii), de a stimula gândirea și creativitatea, de a întări legăturile interumane și de a dezvolta latura sensibilă, emoțională, a ființei umane. Astfel, începând cu acele vremuri preistorice și continuând prin toate perioadele istorice ale civilizației umane până în zilele noastre, alcoolul a avut (atunci când nu a fost consumat în exces, desigur) un rol chiar benefic – acesta a apropiat oameni, a eliminat stresul, a descrețit frunțile și a stimulat creativitatea.
În ceea ce privește studiile realizate de psihologi, s-a constatat că alcoolul, atunci când este consumat cu moderație, facilitează și amplifică crearea legăturilor sociale și manifestarea emoțiilor pozitive. S-a observat că grupurile formate din persoane care au consumat alcool experimentează o apropiere și o conexiune interumană superioară grupurilor care nu au consumat alcool sau a celor placebo. O altă constatare interesantă a specialiștilor este că persoanele extroverte și bărbații, în general, experimentează, cu precădere, o îmbunătățire substanțială a dispoziției și a conexiunilor sociale atunci când consumă alcool.
În ceea ce privește efectele psihologice ale consumului de băuturi alcoolice, una dintre constatări este că un consum moderat nu reduce frica legată de o amenințare concretă și iminentă, dar în schimb reduce anxietatea față de amenințări neașteptate, lucru care explică, în bună măsură, rolului pozitiv al alcoolului în situații sociale. Mai exact, o situație neplăcută nepredictibilă poate apărea oricând în contextul unei interacțiuni sociale, când nu se poate știi niciodată dacă și când poate apărea un moment jenant sau un alt astfel de eveniment nedorit. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au măsurat răspunsul unor subiecți care știau sigur că le vor fi aplicate șocuri electrice de intensitate medie, comparându-le cu răspunsul subiecților care nu știau că li se va aplica acest tratament.
De asemenea, studiile arată că un consum moderat de alcool conduce la o focalizare a atenției pe acțiunea socială întreprinsă, cum ar fi discuția avută cu prietenii, și la distragerea atenției de la grijile pe care persoana le-ar fi experimentat în mod normal. Într-un studiu, s-a cerut participanților (dintre care unii consumaseră alcool, iar alții nu) fie să se uite la imagini cu lucrări de artă, fie să aștepte în liniște, imediat după ce li se spusese că în curând vor trebui să țină un discurs în public. Persoanele care consumaseră alcool și se uitaseră la artă au experimentat mai puțină anxietate decât cei care nu consumaseră alcool (indiferent dacă se uitaseră la obiectele de artă) sau decât cei care consumaseră alcool, dau nu priviseră respectivele lucrări artistice.
De altfel, un efect pozitiv al consumului moderat de alcool este trăirea mai intensă a clipei prezente, printr-o detașare de experiențele trecute. Mai exact, într-un studiu care a urmărit mici grupuri de străini în interacțiune, comparând schimbările emoționale survenite la nivel facial, a constatat că persoanele care au consumat alcool sunt mai puțin afectați de către emoțiile lor anterioare decât cei care nu au consumat alcool sau decât grupul placebo.
Din păcate, însă, istoria ne-a învățat că oamenii întâmpină reale dificultăți atunci când este vorba de a-și menține echilibru și măsura în ceea ce privește felul în care trăiesc. Și evident că, așa cum știm cu toții, alcoolul este unul dintre lucrurile care, din cauza felului în care mulți au ales să-l folosească, a devenit un factor extrem de distructiv. Asta nu înseamnă că este nevoie să cădem în extrema opusă, așa cum sugerează studiul invocat la începutul acestui articol, un consum moderat de alcool rămânând benefic, din toate punctele de vedere. Dacă analizăm stilul de viață al celor mai longevive populații din lume (așa-zisele Blue Zones), unde foarte mulți oameni depășesc vârsta de 100 de ani, vom vedea că aceste au în comun câteva caracteristici destul de precise, printre care se numără, fără excepție, un consum moderat, dar constant de alcool și o viață socială bogată. Să fie oare întâmplător?
În încheiere, vreau să mai precizez exact ce se înțelege prin consum moderat de alcool. Așa cum spuneam încă de la început, un consum moderat de alcool înseamnă consumul zilnic a nu mai mult de 1 băutură pentru femei și 2 pentru bărbați, printr-o băutură înțelegându-se 355 ml de bere, 150 ml de vin sau 40 ml de tărie (49%). Orice cantitate care depășește aceste recomandări poate conduce la afecțiuni grave și, implicit, la scăderea speranței de viață.
În măsura în care sunteți interesați, voi continua să scriu pe această temă, abordând, punct cu punct, beneficiile consumului moderat de alcool pentru sănătate, riscurile la care ne supunem consumând o cantitate mai mare, tipurile de alcool care au în mod deosebit anumite proprietăți terapeutice, tipurile de băuturi pe care este bine să le evităm etc.
Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newsletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.
[mailpoet_form id=”1″]
0 Comentarii
Confirmări/Notificări