U

Ce trebuie să știe fiecare femeie despre estrogeni

de | sept. 26, 2018 | Nutriție și sănătate

Acasa » Uncategorized » Ce trebuie să știe fiecare femeie despre estrogeni

Estrogenii sunt un grup de hormoni sexuali care promovează dezvoltarea și menținerea caracteristicilor feminine în corpul uman. Cu toate acestea, estrogenul, care este deseori numit “hormonul sexual feminin”, este prezent atât în corpul femeilor, cât și al bărbaților, ceea ce diferă fiind ponderea în care se găsește. Deși frecvent se folosește termenul “estrogen”, ceea ce ar sugera existența unui singur astfel de hormon, în realitate termenul se referă la o familie de hormoni steroizi care sunt sintetizați în diferite organe. Estradiolul (cunoscut și ca E2) este cel mai puternic dintre estrogeni, fiind produs, la femei, de către ovare. Estriolul (cunoscut și ca E3) este produs cu precădere în timpul sarcinii. Estronul (cunoscut și ca E1) este estrogenul dominant la menopauză. De obicei, când se folosește termenul “estrogen”, hormonul la care se face referire este estradiol, care este de 10 ori mai puternic decât estronul și estriolul.

Care este rolul estrogenilor?

Acești hormoni au un rol crucial la femei în ceea ce privește funcția reproductivă și ciclul menstrual. Astfel, estrogenii ajută la creșterea folicului ovarian, stimulează dezvoltarea vaginului până la dimensiunea sa adultă, determină îngroșarea peretelui vaginal și lubrifierea vaginului, precum și creșterea acidității vaginale cu scopul de a reduce infecțiile bacteriene. De asemenea, estrogenul este responsabil de creșterea unui perete muscular gros în trompele uterine și, de asemenea, de contracțiile care transportă ovulul și sperma.

În ceea ce privește uterul, estrogenul dezvoltă și menține mucoasa care căptușește uterului, mărește dimensiunea endometrului, crește fluxului sanguin local, a conținutului de proteine și a activității enzimatice. Estrogenul stimulează, de asemenea, dezvoltarea și contractarea mușchilor uterului. Aceste contracții ajută în timpul nașterii și au rol în eliminarea țesutului desprins în timpul menstruației. Estrogenul determină creșterea sânilor în adolescență, pigmentarea sfârcurilor și oprirea producerii de lapte după incetarea alăptarii copilului.

De asemenea, estrogenul face ca trupurile femeilor și bărbaților să arate diferit. La femei, estrogenul face ca oasele să fie mai mici și mai scurte, pelvisul mai lat și umerii mai înguști. Estrogenul mai determină la femei depozitarea grăsimii în jurul șoldurilor și al coapselor. Estrogenul face ca trupul femeilor să-și încetinească dezvoltarea în timpul pubertății, părul de pe corp să devină mai subțire și mai rar, podoaba capilară mai bogată (chiar și după trecerea timpului), iar vocea mai subțire. În plus, estrogenul controlează activitatea glandelor de la nivelul pielii, reducând posibilitatea apariției acneei la femei. În afară de aceste roluri specifice, estrogenii influențează și alte organe, cum ar fi creierul, inima, ficatul, sistemul osos și pielea.

Chiar dacă enumerarea rolurilor pe care le îndeplinesc estrogenii a părut, poate, pentru unii, ușor plictisitoare, am făcut acest lucru pentru că este foarte important să înțelegem cu toții cât de semnificativ este rolul acestor hormoni în organism.

Cum testăm nivelurile de estrogeni? Ce înseamnă atunci când nivelurile de estrogeni sunt prea mari sau prea mici?

Estradiolul, estriolul și estronul se pot măsura prin teste estrogenice de sânge, de urină sau de salivă. Cel mai frecvent măsurat dintre cele 3 feluri de estrogeni este estradiolul, acesta având un nivel variabil de-a lungul ciclului menstrual și un nivel foarte redus, dar constant, după menopauză. Nivelul de estriol este măsurat de obicei în timpul sarcinii, el fiind sintetizat în cantitate mare în placentă. În ceea ce privește estronul, acesta se măsoară la femeile care au ajuns la menopauză sau la persoanele cu cancer ovarian sau la glandele suprarenale.

O valoare crescută a estrogenilor poate fi cauzată de pubertate precoce, de boli hepatice grave, de cancer sau de sarcina multiplă (gemeni sau tripleți). În schimb, valorile scăzute pot fi cauzate de menopauză, anorexie nervoasă, tulburări ale funcției ovariene sau de afectarea fătului sau a placentei în timpul sarcinii.  

Cum se reglează activitatea acestor hormoni?

Deși există o serie de metode moderne, medicale, de reglare a nivelurilor de estrogeni din organism, cum ar fi terapia de substituție hormonală, trebuie avută mare grijă în alegerea acestora, deoarece, atunci când vine vorba de hormoni de sinteză, există o serie de riscuri serioase în ceea ce privește sănătatea. Cu alte cuvinte, lucrurile sunt deosebit de complexe, existând voci care nu recomandă astfel de proceduri medicale, îndemnând, în schimb, să se aleagă soluții mai sigure.

Se obișnuiește să fie prescrise pastile anticoncepționale în scopul reglării activității hormonale, deși riscurile pe care le implică administrarea acestora pot fi multe si nedorite. Pastilele anticoncepționale pot conduce, printre altele, la infarct miocardic, atac cerebral sau embolie pulmonară, toate acestea putând avea drept consecință moartea. Decizia de administrare trebuie să fie îndelung dezbătută iar pacienta monitorizată atent.

Este, așadar, extrem de important ca orice decizie în privința reglării nivelurilor de estrogeni să fie luată după o temeinică documentare și o serioasă chibzuință și în primul rând după consultarea unui medic specialist competent.

De asemenea, există din ce în ce mai multe studii științifice și lucrări ale unor medici de renume care susțin că activitatea hormonală este în mod direct influențată de alimentație și de alte câteva aspecte ce țin de stilul de viață.

Astfel, vom pune punct, pentru moment, acest subiect deosebit de important enumerând, pe scurt, câteva lucruri pe care le puteți face în scopul de a regla sistemul endocrin și, în mod special, nivelurile de estrogeni din organism:

  1. Consumă o cantitate suficientă de proteine la fiecare masă;
  2. Fă mișcare în mod regulat;
  3. Evită zahărul și carbohidrații rafinați;
  4. Învață să gestionezi stresul;
  5. Consumă din abundență grăsimi sănătoase;
  6. Evită consumul în exces sau insuficient de alimente;
  7. Bea ceai verde;
  8. Asigură-te că ai parte de un somn suficient și de bună calitate;
  9. Consumă suficiente fibre;
  10. Consumă plante adaptogene, cum ar fi Ashwagandha;
  11. Folosește anumite suplimente, cum ar fi vitamina D3 sau probioticele;
  12. De asemenea, nu în ultimul rând, acordă importanță relațiilor sociale, încercând ca acestea să fie cât mai armonioase.

De altfel, în urmă cu câteva săptămâni am scris un articol despre modalitățile prin care se poate obține echilibrul hormonal în mod natural, dezbătând acolo și o mare parte dintre aspectele menționate mai sus. Pentru toți cei interesați, articolul poate fi citit aici.

Voi reveni, cu siguranță, pe acest subiect deosebit de interesant și de important pentru sănătatea și pentru starea noastră de bine. Deocamdată, sper să fi reușit să îți ofer câteva informații care îți vor fi de folos. Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newsletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

[mailpoet_form id=”1″]

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și