Sa gatesti poate fi usor si sanatos, nu e greu si nu este dovada de saracie. Gatind cu ingrediente sanatoase, in propria bucatarie, e dovada de respect fata de tine, de corpul tau si de familia ta.
Ce e greu? Planificarea este grea:
– sa faci un plan amanuntit (pe zile cu mese/gustari) pentru tine si cei din casa;
– sa faci o lista de alimente care iti trebuie pentru a gati aceste meniuri planificate;
– sa cumperi acele produse (si doar pe alea), uneori din mai multe locuri, si in cantitati suficiente;
– sa cari pana acasa;
– sa le despachetezi, sa depozitezi inteligent si sa incepi sa le cureti, toci, cantaresti pentru reteta pa cre doresti sa o prepari.
Abia aici incepe prepararea!
Toate retete de pe internet incep de la acest moment. Toate celelalte operatii find subintelese…
Cei care ne invata cum sa gatim in filmulete cat mai scurte si mai perfecte, au deja toate ingredientele pregatite in jurul lor, curatate, spalate, cantarite etc plus toate ustensilele potrivite, curate, fara urma de mizerie sau rateu.
Este un fals care induce oamenii in eroare si, respectiv, ii dezarmeaza canda acestia chiar se apuca de faca o reteta apetisanta.
Sa revenim la procesul tehnologic:
– timpul de preparare
– timpul de fierbere, coacere, urmarirea sa nu se arda, sa nu dea in foc, etc
Servitul mesei!
Apoi:
– vasele murdare si risipa alimentara. O data de la cantitatile nepreparate si apoi de la portiile pe care nu le mai incalzim a doua oara.
Vestea buna! EXISTA SOLUTII. va spun doar 3, din propria mea experienta.
1. Clasic (asa fac eu): planificarea si cumparaturile pentru toata saptamana in weekend (de preferat duminica dimineata);
Preparat, sortat, depozitat pentru 2-3 zile.
Evaluare miercuri si solutii pentru inca 2-3 zile.
O zi pe saptamana comandam sau mancam in oras.
2. Din viata de student. Fiica-mea cea mica impreuna cu cele 2 colege de apartament
Cumparaturi (cu lista) la sfarsit de saptamana.
Congelat, sortat pentru gustari si sandviciuri si gatit pentru 2 zile. Gatesc pe rand. Cand doua gatesc una spala vasele si tot asa. Suplimenteaza cu ceva de la bufet dar au mereu sandvici si ceva preparat acasa.
3. Corporatist workaholic, fiicamea cea mare
Are abonament la o firma de catering care livreaza o data pe saptamana ingredientele pentru 3-5 meniuri selectate.
Meniurile vin cu reteta si ingredientele gata portionate (1 catel de usturoi, 10 g de sare, un dovlecel, etc) doar sa fie preparate, amestecate si sa fie puse la foc.
Voi ce solutii aveti?
Va astept sa gasim impreuna cea mai potrivita modalitate de a manca mancare proaspata, sanatoasa, hranitoare, gatita de voi.
Din respect pentru voi!
0 Comentarii