U

O fi infecție cu COVID-19 sau altceva?

de | oct. 16, 2020 | Minte și suflet

Acasa » Minte și suflet » O fi infecție cu COVID-19 sau altceva?

Aflați cum putem compara simptomele specifice pentru COVID-19 cu alte boli și când trebuie să apelăm medicul curant.

Înainte de pandemia de anul acesta cu COVID-19, este foarte posibil să nu ne fi îngrijorat prea mult cu privire la o ”gâdilare” în gât sau o mică apasare în piept la inspirație. Dar asta s-a schimbat.

Acum, chiar și semne ușoare ale unei insuficiențe respiratorii ne-ar putea face să ne întrebăm dacă este începutul infecției cu COVID-19, boala care a devenit o pandemie.

Cum putem diferenția o boală de alta? Este destul de complicat.

„Multe dintre simptome se suprapun. De exemplu, este foarte greu pentru mine din punct de vedere clinic, ca medic, să pot privi pe cineva și să spun că este COVID-19 sau că este gripă„, spune dr. Ashish Jha, fost director al Harvard Global Health Institute, decan al Școlii de Sănătate Publică a Universității Brown.

Nu vă grăbiți să tageți concluzii imediat ce vă simțiți rău. Aflați semnele distinctive ale bolilor obișnuite și cum diferă de COVID-19, astfel încât să puteți lua măsurile adecvate.

COVID-19

COVID-19 este o boală respiratorie extrem de contagioasă cauzată de un virus (de tip coronavirus) numit SARS-CoV-2. Este un văr al răcelii comune, dar consecințele sale potențiale pot fi mult mai grave: spitalizare, complicații durabile și uneori chiar moarte.

Caracteristici: Pierderea gustului și a mirosului (în absența congestiei nazale), febră, tuse, dificultăți de respirație și dureri musculare.

Alte simptome potențiale: dureri în gât, diaree, congestie, curgerea nasului, frisoane, frisoane, cefalee, oboseală și pierderea poftei de mâncare.

De reținut: Unele persoane infectate nu au simptome de COVID-19, dar sunt totuși contagioase.

GRIPĂ

Gripa este o infecție respiratorie foarte contagioasă cauzată de virusul gripal A, B sau C. Sezonul gripal, în general,  din durează din octombrie până în martie, dar gripa este prezentă pe tot parcursul anului.

Semne distinctive: febră, dureri musculare și tuse.

Alte simptome potențiale: dureri în gât, diaree, congestie, curgerea nasului, frisoane, frisoane, cefalee, oboseală, pierderea poftei de mâncare.

Diferit de COVID-19: gripa de obicei nu provoacă dificultăți de respirație.

RĂCEALĂ

Răceala obișnuită (rinita virală) este o infecție a căilor respiratorii superioare care poate fi cauzată de oricare dintre sutele de viruși diferiți (inclusiv coronavirusuri sau rinovirusuri). De obicei este ușoară și trece într-o săptămână.

Semne distinctive: congestie, curgerea nasului, tuse și durere în gât.

Alte simptome potențiale: febră, dureri musculare și oboseală.

Diferit de COVID-19: o răceală nu provoacă dificultăți de respirație, dureri corporale, frisoane sau pierderea poftei de mâncare și, de obicei, nu provoacă febră.

ALERGII SEZONIERE

O alergie sezonieră nu este determinată de un virus; se declanșează atunci când sistemul imunitar răspunde la o substanță aparent inofensivă, non-umană, ex. polenul. Alergiile sunt de obicei sezoniere, durează săptămâni sau luni, în funcție de alergenul din aer (mucegaiul este alergenul comun toamnă și iarnă).

Caracteristici: Nas curgător, mâncărime la ochi, strănut, congestie.

Alte simptome potențiale: pierderea mirosului din cauza congestiei.

Diferit de COVID-19: Alergiile nu provoacă febră, tuse, respirație scurtă, dureri musculare, dureri în gât, diaree, frisoane, dureri de cap, oboseală sau pierderea poftei de mâncare.

ASTMUL

Astmul este o afecțiune pulmonară cronică cauzată de inflamații ale căilor aeriene. Căile respiratorii sunt îngustate și îngreunează respirația, ceea ce poate cauza îngrijorarea că ar putea fi COVID-19. „Astmul poate fi declanșat de o răceală sau gripă, dar este o afecțiune separată”, spune dr. Jha.

Semne distinctive: respirație șuierătoare (un șuierat, deoarece aerul este expulzat cu forța), dificultăți de respirație, senzație de apăsare a pieptului și tuse persistentă.

Alte simptome potențiale: Un atac sever de astm poate provoca dificultăți de respirație bruste, extreme; presiune pe piept; un puls rapid; transpiraţie; și decolorarea albăstruie a buzelor și a unghiilor.

Diferit de COVID-19: Astmul nu provoacă febră, dureri musculare, dureri în gât, diaree, congestie, pierderea gustului sau a mirosului, curgerea nasului, frisoane, frisoane, cefalee, oboseală sau pierderea poftei de mâncare.

Ce ar trebui sa facem?

Nu fiți eroi și nu încearcați să vă tratați singuri boala! 

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a raporta orice simptome, în special cele ale infecției cu COVID-19 sau ale gripei; este posibil să aveți nevoie de un test și apoi un tratament corespunzător.

Este o perioadă diferită de aceea când nu ai vrut să-ți deranjezi medicul”, spune dr. Jha. „Nu vă refuzați îngrijirea. Medicul dumneavoastră nu ar dori niciodată asta. Și cu cât sunăm mai devreme, cu atât mai repede putem fi tratați dacă avem nevoie de el.

Referinte: Harvard medical school – COVID-19 or something else?

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și