Despre alergiile alimentare am mai scris și voi mai scrie, cu siguranță, acesta fiind unul dintre subiectele ce țin de nutriție și de sănătate care, pentru mine, prezintă un deosebit interes. Înainte de a mă referi strict la subiectul acestui articol, cred că este util să reamintesc că alergiile alimentare sunt reacții autoimune (sistemul imunitar atacă organismul) în urma ingerării unui aliment alergen, existând o serie de posibile simptome, care pot culmina cu șocul anafilactic și, implicit, în cazuri extreme, chiar cu riscul pierderii vieții. Dintre alimentele care pot provoca astfel de alergii cei mai mulți dintre noi am auzit de lapte, ouă, pește, scoici, nuci, arahide, grâu și soia, acestea fiind, de altfel, cele 8 alimente responsabile de 90% dintre reacțiile alergice existente pe planetă. În plus, sunt destul de bine cunoscute alergiile la țelină, muștar, lupin sau anumiți aditivi (sulfați, nitriți).
Cu toate acestea, există o serie de alte alimente (peste 160 au fost identificate până acum) care pot provoca reacții alergice și, cu atât mai mult cu atât acestea sunt mai rare, este foarte bine să acordăm atenție și acestora, fiind conștienți de existența lor și de eventuala apariție a oricăror simptome specifice. Iată care sunt 10 dintre aceste alimente:
1. Carnea roșie
Alergia la carne de vită, de porc sau de oaie (miel) este rară și, din păcate, acesta poate fi dificil de identificat. Aceste alergii sunt atribuite, de obicei, unui carbohidrat conținut de carne care se numește alfa-galactoză. De regulă, persoanele care sunt alergice la un tip de carne sunt alergice la toate celelalte, inclusiv la peste aceasta fiind considerata o ciudatenie. De asemenea, o parte dintre copiii cu alergii la lapte sunt alergici și la carnea de vita, in special. In cazul in care pacientul a fost muscat de o capusa, simptomele alergiei pot apărea tardiv, după o perioadă cuprinsă între 6 și 8 ore de la consumarea cărnii rosii, altfel simptomele sunt clasice ca in cazul oricarei alte alergii.
2. Mango
O altă alergie alimentară rară este cea la mango, aceasta fiind, de cele mai multe ori, asociată alergiei la latex. De asemenea, există o varietate de alți alergeni în mango care pot cauza reacții la persoanele alergice la mere, pere, țelină, fistic sau caju.
3. Semințele de susan
Această alergie este asemănătoare în ceea ce privește simptomele și gravitatea cu alergia la nuci. Din fericire, alergia la semințe de susan este întâlnită foarte rar, doar 1 din 1000 de persoane confruntându-se cu aceasta dar extrem de periculoasa, susanul fiind trecut intre cele 14 alergene legiferate. În ceea privește această alergie, deși este relativ ușor să se identifice prezența acestor seminte în mâncare, este mai dificil să identificăm existența uleiurilor, precum și a altor extracte din susan. Deși teoretic uleiurile rafinate nu mai conțin proteina alergenă, s-a întâlnit destul de multe cazuri de persoane alergice la uleiul de susan.
4. Avocado
La fel ca în cazul alergiei la mango, persoanele alergice la avocado sunt deseori alergice și la latex, iar acest lucru se explică prin faptul că proteinele din avocado sunt structurate în mod similar cu cele aflate în latexul natural. Mai mult decât atât, persoanele alergice la latex pot avea reacții de acest gen și la cartofi, roșii, castane, papaya, banane și kiwi.
5. Gelatina
Acest ingredient reprezintă o proteină formată atunci când se fierb oase și cartilaje de animale. Cu toate acestea, gelatina nu se găsește doar în supe, ciorbe sau alte preparate de acest gen, ci în foarte multe alimente procesate, cum ar fi jeleurile sau alte dulciuri asemănătoare, fiind un ingredient foarte des folosit în industria alimentară. Alergia la gelatină este rară, fiind câteodată asociată cu reacția alergică la anumite vaccinuri, cum ar fi cel antigripal.
6. Merele
Simptomele alergiei la mere sunt localizate în principal în interiorul gurii, acestea apărând după câteva minute de la consumarea fructului. Între 50 și 80% dintre persoanele alergice la polenul de mesteacăn și pelin reacționează și la mere crude. Din păcate, din cauza localizării simptomelor în apropierea gâtului, sunt posibile reacții severe, periculoase.
7. Porumbul
Deși este destul de rară, alergia la porumb poate fi foarte serioasă. Conform specialiștilor, alergia la porumb este greu de diagnosticat din cauza faptului că reacțiile sunt fals pozitive din cauza sensibilizarii pacientului la polenul de graminee. Un aspect de care trebuie ținut cont atunci când o alergie la porumb este suspectată sau confirmată este că anumite produse derivate din porumb, în special siropul, sunt folosite în extrem de multe produse alimentare procesate.
8. Nuca de cocos
Alergia la nucă de cocos este foarte rară. Cu toate acestea, este bine de reținut faptul că persoanele cu alergie la nuci pot consuma fără grijă cocos, acesta nefiind, cu adevărat, o nucă, ci o drupă (un fel de fruct). Alergia la nuca de cocos poate avea consecințe severe, inclusiv șocul anafilactic.
9. Bananele
Simptomele alergiei la banane diferă de la caz la caz, incluzând mâncărime la nivelul gurii și al gâtului, urticarie, inflamații (umflături) și respirație șuierătoare, acestea apărând de obicei după câteva minute de la consumul fructului. Persoanele cu alergii la banane pot fi alergice la polenul de ambrozie și la latexul din cauciuc natural.
10. Citricele
Acest tip de alergie poate include reacție la unul sau mai multe dintre tipurile de citrice, fie că este vorba de portocale, grapefruit, lămâi sau limete. Simptomele se pot încadra pe întreg spectrul specific, de la mâncărimea gurii la șocul anafilactic. De obicei, persoanele alergice la un tip de citrice reacționează și la alte fructe din această categorie. De asemenea, din cauza similitudinii dintre anumite proteine conținute de acestea, persoanele alergice la citrice pot fi alergice și la anumite tipuri de polen, in special la graminee.
Voi reveni, cu siguranță, pe acest subiect deosebit de interesant și de important, abordând și alte lucruri legate de alergiile alimentare. Deocamdată, sper să fi reușit să îți ofer câteva informații care îți vor fi de folos. Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newsletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.
[mailpoet_form id=”1″]
Am citit articolul: „10 alergii alimentare mai rar întâlnite de care este bine să ții seamă”. Ar mai fi de enumerat, alergia la dovleac, care nu este dovlecel si are probabil legatura cu cartofii dulci, nu stiu exact. Deasemenea alergia la mazare, linte, naut, fasolo boabe, toate sunt cumva in aceeasi familie si le are fetita mea.