U

Șapte pași pentru a-ți stabili rezoluțiile pentru noul an

de | ian. 6, 2021 | Minte și suflet

Acasa » Minte și suflet » Șapte pași pentru a-ți stabili rezoluțiile pentru noul an

Pentru că e un nou început, cu toții ne facem promisiuni: că renunțăm la fumat, că vom slăbi, că vom face mai multă mișcare sau că ne vom concentra doar pe lucrurile importante. Aceste rezoluții vă sună familiar? Poate pentru că sunt aceleași de acum un an???

Crearea unor obiceiuri noi necesită timp și energie. Un comportament nou nu va deveni automatism peste noapte, dar s-ar putea să te bucuri de unele dintre beneficiile sale destul de repede. De asemenea, pe măsură ce începi să faci plimbări în mod regulat sau să practici frecvent metode de gestionare a stresului, vei descoperi că nu mai dori să revii la vechile obiceiuri. Acesta este un mare stimulent pentru a continua. Așadar, continuă să te îndrepți în direcția spre care dorești să mergi. 

Încercați următorii șapte pași pentru a reuși să vă creați schimbări de durată care să devină obiceiuri:

1.  Visează mare! Obiectivele îndrăznețe sunt convingătoare. Vreți să participați la maraton sau la triatlon? Sau vreți să intrați în hainele pe care le-ați iubit cândva? Cu perseverență, încurajare și sprijin, o puteți face. Un scop ambițios îi inspiră adesea pe cei din jurul nostru și mulți ne vor susține. Unii vor fi bucuroși să ne ajute, cum ar fi se antrenează cu noi sau ne preia din sarcini pentru a ne elibera programul.

2. Împarte visele mari în pași mici. Acum gândiți rezonabil. Știți probabil zicala: cum se mănâncă un elefant? bucată cu bucată. 🙂 Pașii mici vă ajută să înaintați spre obiectivul final. Căutați acțiuni cu rezultate sigure. Uneori, doar să atingem prima etapă poate construi încrederea în a face față și a reuși la sarcini mai dificile. Nu disprețuiți alegerile ușoare. Dacă începem fiecare plan cu „o listă”, avem garantat că bifăm rapid o casetă. Nu este o glumă. Împărțiți sarcinile grele în etape succesive mai mici și bucurați-vă mai întâi de activitățile ușoare.

3. Alege să faci schimbarea când ești pregătit. Așa e corect. Până când nu înțelegeți de ce rămâneți înțepenit în obiceiurile și rutinele vechi, poate fi greu să obțineți suficientă energie și voința de a lua o decizie puternică către schimbare. 

Comportamentele nesănătoase, precum consumul excesiv de mâncare, alcool sau fumatul au plăți imediate, plăcute, dar și costuri și neplăceri pe termen lung. Atunci când luați în considerare o schimbare semnificativă de comportament, acordați-vă timp să o gândiți bine. Vă creșteți șansele de succes pentru a adopta un comportament nou, mai atractiv, decât să rămânem în cel vechi atunci când analizăm balanța dintre plusuri și minusuri.

4. I-ați angajamentul. Faceți-vă o promisiune scrisă sau verbală către persoanele pe care nu doriți să le dezamăgiți. Acest lucru vă va încuraja să treceți prin perioade dificile. Puteți face o promisiune partenerului sau copilului, profesorului, medicului, șefului sau prietenilor.

5. Recompensează-te. Nu așteptați să vă numiți câștigător doar atunci când veți fi străbătut ultimul kilometru al maratonului dvs. de vis sau veți pierde ultimul gram de grăsime nedorit. Schimbările sănătoase sunt adesea interminabile. Încurajați-vă să continuați acest lucru făcând o pauză pentru a recunoaște succesul pe măsură ce bifați pași mici și mari în drumul către un obiectiv. Ascultați melodia preferată de fiecare dată când ajungeți la 5.000 de pași zilnici. Rugați familia (soția, copiii), antrenorul și prietenii să vă felicite sau să vă încurajeze. Căutați un grup de asistență online.

6. Învață din experiențele trecute. De fiecare dată când nu reușiți să faceți o schimbare durabilă, considerați-o ca un pas către obiectivul dvs. De ce? Pentru că fiecare încercare sinceră reprezintă o lecție învățată. Când te lovești, ia-ți un moment să te gândești la ce a funcționat și ce nu. Poate că ați încercat o provocare prea mare? Dacă da, reveniți la o provocare mai puțin ambițioasă sau împărțiți-o pe cea mare în pași mai mici. Dacă realizarea a 30 de minute consecutive de mișcare nu pare să funcționeze niciodată în zilele aglomerate, încercați trei plimbări de câte 10 minute – una înainte de serviciu, una în timpul prânzului, una după serviciu – sau o plimbare de 20 de minute la prânz plus 10 minute de marș, urcat pe scări și sărituri pe coardă sau activități similare, strecurate în programul dvs. Fiți flexibili păstrând obiectivul în minte.

7. Felicită-te pentru ceea ce faci. Uitați de perfecțiune. Puneți-vă viziunea pe finalizarea acelui maraton, nu pe timpul obținut. Dacă concurezi pentru a finaliza, vei fi un câștigător, chiar dacă vei ajunge să mergi la fel de mult cât alergi. Cu exercițiile fizice – și atâtea alte obiective pe care ni le propunem – veți beneficia chiar și atunci când faceți mai puțin decât ați dori să faceți. Orice activitate este întotdeauna mai bună decât niciuna. Dacă obiectivul tău pentru marți este un antrenament de 30 de minute la sală, dar stoarci doar în 10 minute, simte-ți recunoscător pentru asta. E destul. Poate mâine va fi mai bine.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

Cum alegem să fim fericiți

Astăzi despre cum să alegem să fim fericiți. Sau despre cum să alegem bucuria, mulțumirea și satisfacția personală într-o zi obișnuită. Cât de greu poate fi? De ce e mai simplu să fim triști, supărați și mai degrabă nemulțumiți? De ce e mai simplu să povestim...