U

Somnul și importanța vitală a acestuia pentru sănătatea organismului

de | apr. 12, 2018 | Nutriție și sănătate

Acasa » Uncategorized » Somnul și importanța vitală a acestuia pentru sănătatea organismului

Faptul că somnul este una dintre plăcerile care ne fac să ne simțim foarte bine este o certitudine. Ceea ce e, însă, extrem de important de știut este faptul că somnul are o importanță vitală pentru sănătatea organismului, orice dereglare a acestui proces putând conduce la afecțiuni dintre cele mai serioase. De altfel, am menționat, pe scurt, aceste lucruri și în articolul despre cei 4 stâlpi ai sănătății, somnul fiind, desigur, unul dintre acești piloni de bază, alături de dietă, mișcare și gestionarea stresului. Dar pentru a înțelege cu adevărat atât mecanismul, cât și importanța acestuia, este necesar să cunoaștem, puțin mai amănunțit, câteva lucruri esențiale.

Astfel, corpurile noastre funcționează conform unui ciclu natural, o mare parte din acesta fiind ocupat de somn. Interesant de știut este că nevoia de somn diferă de un individ la altul. În general, cei mai mulți dintre adulții sănătoși au nevoie de aproximativ 8 ore de somn pe noapte. Alții nu pot funcționa la parametri optimi decât dacă beneficiază de 10 ore de somn, în timp ce există și cazuri în care nevoia de somn este redusă, fiind suficiente doar 6 ore de somn în fiecare noapte. În plus, este important să știm că, în ciuda unui mit foarte răspândit, nevoia de somn nu scade odată cu înaintarea în vârstă, ci doar abilitatea de a dormi de la 6 la 8 ore în fiecare noapte poate fi mai redusă.

O altă idee greșită cu privire la somn este că, în timpul acestuia, trupul și mintea sunt în repaus. Adevărul este că mintea rămâne foarte activă, la fel fiind și diferitele sisteme ale organismului. Există două tipuri de somn, REM și non-REM, care se succed într-un mod folositor diferitelor funcții neurologice. Practic, se urmează un model de somn REM (mișcarea rapidă a ochilor) alternativ cu non-REM (mișcarea non-rapidă a ochilor) pe parcursul nopții, în cicluri repetate la fiecare 90 de minute.

Mai exact, există 3 stadii ale somnului (non-REM). Prima etapă are loc între starea de trezire și cea de veghe. A doua etapă e caracterizată de un somn ușor, de decuplarea de la mediu înconjurător, de reglarea respirației și a ritmului cardiac, dar și de scăderea temperaturii corporale.  Cel de-al treilea stadiu este caracterizat de cel mai profund somn; respirația, frecvența undelor cerebrale și ritmul cardiac sunt cele mai scăzute, iar mușchii sunt foarte relaxați.

Somnul non-REM este prima stare de somn care apare imediat după ce adormim. Somnul REM apare prima dată la 90 de minute după adormire și reapare la fiecare 90 de minute. Acest tip de somn este caracterizat de mișcări rapide ale ochilor dintr-o parte în alta, de o frecvență a undelor cerebrale apropiată de cea din starea de veghe, de respirație neregulată, de tensiune arterială și puls cu nivele asemănătoare cu starea de veghe, de vise și de imobilitatea a corpului.

De asemenea, un alt lucru important de cunoscut este noțiunea de ritm circadian, care este  ciclul de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând oamenilor, dar și celorlaltor entități vii, fiind dictat de timp, sezon și episoade de lumină și întuneric. Evident că starea naturală de somn este în timpul nopții, când este întuneric, organismul fiind setat să răspundă ritmului circadian cu ajutorul unui ceas biologic intern. Spre exemplu, atunci când se întunecă, glanda pineală situată în creier secretă un hormon numit melatonină, această creștere determinând inducerea stării de somn. Mai exact melatonina începe să fie secretată la ora 9 seara, iar la 7.30 dimineața glanda pineală încetează să o mai producă.  De aceea, se consideră că somnul cel mai odihnitor este cel între orele 22 și 6.

Din păcate, foarte mulți oameni întâmpină serioase greutăți în a se odihni suficient, iar acest lucru se reflectă în mod negativ asupra stării de sănătate a acestora. Astfel, lipsa unui somn normal este asociată, în sute de studii științifice, cu o serie de afecțiuni și probleme serioase: obezitate, depresie, anxietate, dificultăți de concentrare, boli cardiovasculare, diabet de tip II, sistem imunitar slăbit,  performanțe fizice scăzute, dificultăți de învățare, probleme de memorie, accidente rutiere sau de muncă, ineficiență în muncă, dependență de substanțe legale sau ilegale.

Este, așadar, evident că este indicat ca cei ce întâmpină diferite tulburări ale somnului să ia toate măsurile pe care le au la dispoziție în scopul rezolvării acestei probleme. În acest sens, m-am gândit să trec în revistă câteva dintre metodele care se dovedesc eficiente în acest sens:

  1. Păstrează un program regulat, cât mai strict, de somn/ trezire. Mergi în dormitor la aceeași oră (în jur de ora 21), în fiecare seară, chiar dacă nu ți-e somn;
  2. Nu consuma cofeina cu patru până la șase ore înainte de culcare. De asemenea, limitează consumul acesteia chiar și pe parcursul zilei;
  3. Nu fuma, în special înainte de a merge în pat sau dacă te trezești peste noapte;
  4. Evită alcoolul și mesele bogate în calorii cu trei ore înainte de somn;
  5. Fă mișcare în mod regulat, în special în aer liber;
  6. Elimină pe cât este posibil toate sursele de zgomot, lumină și temperaturi excesive (cald sau rece) din dormitor;
  7. Încearcă să te trezești fără un ceas cu alarmă. Evident că pentru o perioadă de timp acest lucru va fi imposibil, dar vei vedea că, perseverând, ceasul biologic se va regla;
  8. Încearcă terapia cognitiv-comportamentală, aceasta dovedindu-se a fi mai eficientă în combaterea insomniei decât medicamentele.

Desigur că subiectul acesta este unul foarte amplu și complicat, neavând, astfel, pretenția de a fi acoperit decât o mică parte dintre lucrurile care merită știute și puse în practică. De aceea, promit că voi reveni curând pe această temă.

Până atunci, te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

[mailpoet_form id=”1″]

Referințe:

http://www.apa.org/topics/sleep/why.aspx

http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what/sleep-patterns-rem-nrem

https://www.insomnia.net/sleep-health/

https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-why-good-sleep-is-important#section11

https://www.health.harvard.edu/press_releases/importance_of_sleep_and_health

http://www.health.com/health/gallery/0,,20459221,00.html#steer-clear-of-depression-0

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

1 Comentariu

Confirmări/Notificări

  1. Ce trebuie să știe fiecare femeie despre estrogeni - Maria Martac - […] că ai parte de un somn suficient și de bună […]
  2. Alimentația dinaintea examenului - Maria Martac - […] Somnul trebuie să fie de calitate și suficient. […]

Înaintează un Comentariu

Citește și