U

Despre post ca metodă de regăsire și de vindecare

de | mart. 28, 2018 | Minte și suflet

Acasa » Minte și suflet » Despre post ca metodă de regăsire și de vindecare

Este Postul o metodă de regăsire și de vindecare?

“Există în noi ceva mai adânc decât noi înșine”, spunea Sf. Augustin, iar această convingere ar trebui să răsune, cu putere și fără oprire, ca o mantră, în mințile și în inimile noastre.

Din păcate, însă, fie nu ajungem să experimentăm un astfel de sentiment, fie acesta a fost alungat, fără urmă și cu o prea mare ușurință, de ritmul furtunos și alert al vieții contemporane.

Iar impulsul de a fi în rândul lumii în care trăim ne îndepărtează din ce în ce mai mult de esența noastră. Ne umplem existența cu himere după care continuăm să alergăm continuu, fără răgaz, ajungând, în mod inconștient, robotic, să nu mai avem timp de nimic. Nici de cei pe care îi iubim, nici de minunile lumii înconjurătoare și, cu siguranță, nici măcar de noi înșine.

În mod paradoxal, noi suntem cei pe care îi dăm uitării cu cea mai mare ușurință.

Însă, care este, oare, consecința acestui stil de viață? Singurătatea, suferința, deznădejdea, neputința și, nu în ultimul rând, boala. Și nu mă refer doar la îmbolnăvirea trupului, ci și a minții, a sufletului. Căci prea des greșim văzându-ne doar o mașinărie plină de oase, organe, țesuturi,  fluide și nimic mai mult. Adevărul este că fiecare dintre noi are datoria sacră, față de sine însuși, de a se opri, de a respira, de a gândi și de a simți. Și, într-un final, de a se întoarce acasă.

Alături de introspecție, de reflecție, de meditație și de rugăciune, postul este unul dintre ingredientele magice ce produc vindecarea. De altfel, din cele mai vechi timpuri, toate religiile importante ale lumii, creștinismul, iudaismul, islamismul, buddhismul, hinduismul și taoismul, au introdus postul ca practică de purificare, atât a trupului, cât și a spiritului. De asemenea, marii gânditori ai Greciei Antice, Socrate, Pitagora și Platon, obișnuiau să folosească postul ca metodă de purificare a minții și a spiritului în scopul de a putea reuși perceperea, cu acuratețe, a Adevărului.

În zilele noastre, în ciuda tendinței de îndepărtare de dogmele și de instituțiile religioase, oamenii continuă să aprecieze beneficiile diferitelor forme pe care le poate îmbrăca postul. Astfel, mulți practică postul ce presupune eliminarea din alimentație a produselor de origine animală, a alcolului și a altor stimulente. Și pentru că știu bine că trăim într-o lume în care știința a devenit pentru mulți oameni un reper cu mult mai important decât religia sau tradițiile, nu pot să nu amintesc că beneficiile postului negru au fost studiate și confirmate, chiar recent, la cel mai înalt nivel al lumii academice mondiale.

Autofagia – Premiul Nobel pentru Medicină in 2016, biolog molecular japonez, Yoshinori Ohsumi

Mai exact, un biolog molecular japonez, Yoshinori Ohsumi, a fost laureat, în anul 2016, cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea procesului celular numit autofagie. Autifagia, concept ce se referă la modalitatea în care celulele își reciclează practic propriul conținut, ca urmare a privării acestora de hrană. Astfel, celulele descompun proteine și componente neesențiale, refolosindu-le pentru producerea de energie. De asemenea, celulele se folosesc de procesul autofagiei pentru a distruge virusurile și bacteriile care le atacă, trimițându-le spre reciclare. În plus, celulele folosesc același proces al autofagiei și pentru a elimina structurile celulare deteriorate. Acest proces este considerat a avea un rol în combaterea cancerului, a bolilor infecțioase sau a celor imunologice, a afecțiunilor neurogenerative și a îmbătrânirii.

Pentru a fi eficient la nivel holistic, atât în ceea ce privește sănătatea trupului, dar și cea a minții și a sufletului, postul trebuie privit ca un proces complet, aplicat tuturor dimensiunilor ființei umane. De ceea, dincolo de abstinența alimentară, este bine ca postul să aibă și o componentă mentală și emoțională, acest lucru realizându-se prin eliminarea, atât cât este posibil, a tuturor gândurilor, sentimentelor și emoțiilor negative, agresive, distructive.

Iar pentru a reuși să fim cât mai eficienți în acest demers, avem la dispoziție două mijloace minunate și extrem de folositoare: rugăciunea și meditația. Evident că în funcție de felul de a fi, de vederile religioase, de modul în care e văzută viața și, în general, de toate realitățile personale, subiective, fiecare individ își va alege calea și metoda care i se potrivește mai bine. Cert este că ambele funcționează într-un mod încântător, atât rugăciunea, cât și meditația fiind confirmate până și de lumea științifică a zilelor noastre. Astfel, există numeroase cercetări și studii care au dovedit eficacitatea acestora în ceea ce privește anumite afecțiuni, dar și cu privire la modificările survenite la nivelul structurii creierului.

Cred, cu tărie, că fiecare dintre noi își poate face timp pentru sănătatea, pentru liniștea, pentru corpul și pentru sufletul său. Trebuie doar să conștientizăm că avem nevoie de așa ceva. Și că merităm să ne fie mai bine. Așa că acționează acum, cu determinare, indiferent dacă alegi să îți oferi o perioadă petrecută cu tine însuți, undeva, departe, sau hotărăști ca, în viața ta aglomerată și alertă, să îți faci puțin timp doar pentru trupul, mintea și spiritul tău. Îți garantez că nu vei regreta!

Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

Rețeta ideală pentru Masa de Paște

Cu toții căutăm rețeta ideală pentru Masa de Paște. Cu siguranță aceasta este diferită pentru fiecare dintre noi. Ce însemnătate are pentru noi Masa de Paște? Masa de Paște vine după o perioadă în care, teoretic, am postit iar organismul nostru ar trebui să...