U

Pro și contra consumului de ouă, carne, cafea, sucuri și altele

de | mai 30, 2023 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Pro și contra consumului de ouă, carne, cafea, sucuri și altele

În multitudinea de informații pro și contra consumului anumitor alimente (ouă, carne, cafea, sucuri etc), revin cu câteva detalii:

Ouăle conțin proteine și alți nutrienți buni pentru tine. Crește colesterolul??? Un singur ou conține aproximativ 200 de miligrame de colesterol și există puține dovezi care susțin că acesta crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral. Poți mânca un ou pe zi  fară griji și, mai bine, fii cu atenție la consumul grăsimilor saturate și trans pentru că acestea cresc colesterolul.

Cafeaua

Multora le place să-și înceapă ziua cu o ceașcă de cafea proaspătă. Dacă nu ai probleme cu cofeina, 2-3 cești de cafea pe zi sunt în regulă. Atenție dacă ești însărcinată. Recomandarea este să nu o bei cu adaosuri de frișcă, zahăr sau siropuri.

Ciocolata

Ciocolata neagră este bună pentru tine, are antioxidanti și există dovezi că poate ajuta la sănătatea inimii, a diabetului, la funcția creierului și multe altele. Dar citiți eticheta. Aceste beneficii nu se aplică decât dacă ciocolata conține mai puțin de 70% cacao.

Vinul roșu

Vinul roșu conține resveratrol sănătos pentru inimă. La fel și strugurii, merele, zmeura și alte fructe închise la culoare. Dar cantitatea de resveratrol pe care o obți din paharul de vin nu este suficientă pentru a face vreo diferență reală pentru sănătatea ta. Poți să bei vin roșu cu moderație dacă îți place, dar nu este nevoie să faci asta pentru beneficii. Reține: consumul de alcool, chiar și vin roșu, nu este sănătos.

Carnea rosie

O friptură poate conține 40 de grame de proteine împreună cu alți nutrienți precum calciu, fier, magneziu și vitamina B12. Dar are și o cantitate bună de grăsimi saturate și colesterol. Limitați consumul de carne roșie la aproximativ 2-3 porții pe săptămână. Alegeți bucăți slabe gătite la cuptor sau fierte și evitați variantele procesate (cârnații, slănina și salamul).

Pâinea

Cerealele integrale din pâine pot fi o sursă de nutrienți și fibre. Citiți întotdeauna eticheta produselor ambalate. Alegeți variate cu fibre și fără adaosuri de zahăr.

Salata

Cel mai bine este să alegeți variantele cu frunze verde închis. Evitați adaosul de crutoane sau bacon, sezonați cu suc de lămâie și ulei de măsline în loc de cantități semnificative de dressinguri sau alte condimente cremoase.

Cartofii

Deși blamați puternic, cartofii sunt de fapt o sursă bună de energie cu conținut scăzut de grăsimi. Conțin vitamine (C și A) și potasiu, iar coaja este o sursă considerabilă de fibre. Cartofii dulci sunt și mai buni, cu de 1,5 ori valoarea zilnică de vitamina A. Atenție cum îi gătiți și ce cantitate mâncați. Un cartof copt sau fiert în coajă este o alegere mai bună decât cartofii prăjiți.

Batoanele proteice

Pot fi o sursă bună de proteine. Atenție însă la zahăr, sare și grăsimi adăugate. Citiți eticheta pentru a decide dacă batonul este cu adevărat sănătos. Dacă nu ești sigur, încearcă să schimbi cu o mână de nuci și un kefir.

Sucul de portocale

Sucul de portocale are vitamina C și potasiu, unele au și calciu adăugat. Dar sucurile de fructe pot avea mult zahăr. Poți să bei din când în când, cu multă moderație, dar și mai bine este să mănânci fructele întregi, acestea având fibrele care lipsesc din suc, sau să le adaugi într-un smoothie.

Surse:

Asociația Americană a Inimii: „Ouăle sunt bune pentru tine sau nu?”

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și