U

Pierderea rapidă în greutate nu este sănătoasă!

de | apr. 23, 2023 | Diete speciale, Minte și suflet, Nutriție și sănătate

Acasa » Diete speciale » Pierderea rapidă în greutate nu este sănătoasă!

Ati auzit si voi promisiuni de genul: Slăbește 10 kilograme în 10 zile!; Mănâncă cât vrei – și totuși slăbește!; Aruncă o mărime de rochie pe zi! și multe altele pe aceeași idee de slăbit minune? Pierderea rapidă în greutate nu este sănătoasă! Pierderea în greutate poate fi ‘rapidă și ușoară’ doar dacă vă încredeți în astfel de reclame.

Dietele la modă și suplimentele de slăbit promit un corp mai suplu în cel mai scurt timp. Este o industrie extrem de profitabilă care însumează un număr semnificativ de diete. Doar în America, consumatorii cheltuiesc 33 de miliarde de dolari în fiecare an pe produse de slăbit.

Înainte de a cumpăra astfel de produse, trebuie să îți pui câteva întrebări:

 • Chiar determină aceste produse o pierdere reală și rapidă în greutate? 
 • Sunt în siguranță dacă le consum? 
 • Care sunt riscurile unei pierderi atât de rapide în greutate pentru corpul meu? 

WebMD a analizat câteva afirmații privind pierderea rapidă în greutate, precum și dovezile disponibile. Prin ce se caracterizează toate aceste diete? Toate promit „scădere rapidă în greutate” iar cele mai multe argumente de slăbire rapidă se încadrează în următoarele categorii:

Dietele de înfometare

Beyonce a popularizat așa-numita dietă „master cleanse”: apă, suc de lămâie, sirop de arțar și piper cayenne. Variațiile acestor diete există cel puțin din anii 1950. Adesea promit și „detoxifiere” prin colon sau clisme.

Pastile și suplimente pentru dietă

Zeci de suplimente alimentare promit să accelereze pierderea în greutate. În general, ei pretind fie că blochează absorbția nutrienților, fie că accelerează metabolismul, fie ard grăsimile.

Diete foarte scăzute în calorii (VLCD)

O metodă dovedită de pierdere rapidă în greutate este dieta foarte scăzută în calorii (VLCD), dar supravegheată medical. Cea mai mare parte a ceea ce se știe despre scăderea rapidă în greutate provine din studiile asupra persoanelor care au urmat aceste diete.

Scăderea rapidă în greutate funcționează?

U.S. Food and Drug Administration (FDA) reglementează suplimentele alimentare, dar le tratează mai degrabă ca pe alimente decât ca pe medicamente. De asemenea, FDA nu reglementează afirmațiile trecute pe etichetele produselor de slăbit fără prescripție medicală. Spre deosebire de producătorii de medicamente, producătorii de suplimente nu trebuie să arate că produsele lor sunt sigure sau eficiente înainte de a le vinde pe piață. Aceasta înseamnă că suplimentele alimentare nu au nevoie de aprobare de la FDA înainte de a fi comercializate.

În afară de dieta foarte scăzută în calorii și intervenția chirurgicală de slăbire, niciun alt produs, pastilă sau dietă nu s-a dovedit că funcționează în siguranță pentru o pierdere rapidă în greutate. Există medicamente pe bază de prescripție medicală pentru pierderea în greutate, dar niciuna nu este destinată pierderii rapide în greutate și pot exista efecte secundare.

În orice program de slăbire rapidă, ceea ce arde cu adevărat grăsimile nu este o pastilă sau un tip de hrană. Este reducerea substanțială a caloriilor, combinată cu exerciții fizice.

Care sunt riscurile pierderii rapide în greutate?

Pierderea rapidă în greutate creează solicitări fizice asupra corpului si posibile riscuri de tipul:

 • Calculii biliari, care apar la 12% până la 25% dintre oameni care pierd cantități mari de greutate în câteva luni
 • Deshidratarea, care poate fi evitată consumând multe lichide
 • Malnutriție, de obicei din cauza lipsei de proteine ​​pentru mai multe săptămâni 
 • Dezechilibre electrolitice, care uneori pot pune viața în pericol

Alte efecte secundare ale pierderii rapide în greutate includ:

 • Dureri de cap
 • Iritabilitate
 • Oboseală
 • Ameţeală
 • Constipație
 • Dereglări menstruale
 • Pierderea parului
 • Pierderea musculară

Pericolele pierderii rapide în greutate cresc odată cu timpul petrecut cu dietă. Consumul unei diete fără proteine este deosebit de riscant.

Pierderea rapidă în greutate este vreodată o idee bună?

Dietele de slabit rapid pot avea efecte nefaste, dar la fel si obezitatea. Din acest motiv, dietele foarte scăzute în calorii (VLCD) sunt considerate o opțiune rezonabilă de scădere în greutate pentru persoanele cu obezitate (care au un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30) care au nevoie de o scădere rapidă în greutate pentru un scop specific, cum ar fi o intervenție chirurgicală de slăbire.

VLCD-urile sunt diete supravegheate de medic care durează câteva săptămâni. Mesele sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional, VLCD produc în siguranță o pierdere de 15% până la 25% din greutatea corporală în 12 săptămâni. Asta pentru cei care termină programul: 25% până la jumătate dintre oameni nu finalizează programul. 

Greutatea revine rapid iar majoritatea experților spun că cel mai bine este să adoptați o abordare mai durabilă a pierderii în greutate, comparabilă cu cea a dietelor obișnuite.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor care doresc o pierdere rapidă în greutate o fac de obicei singuri. Frecvent, este pentru a atinge un obiectiv pe termen scurt, cum ar fi să te potrivești într-o rochie sau să arăți bine la plajă.

Să te înfometezi cu siguranță nu este o idee bună. Dar dacă altfel ești sănătos, o perioadă scurtă de restricție calorică extremă nu este probabil să te rănească. Ar trebui să spuneți medicului dumneavoastră ce faceți și asigurați-vă că includeți proteine în dieta dumneavoastră (70 până la 100 de grame pe zi). Luați o multivitamine și mâncați alimente bogate în potasiu (rosii, portocale și banane).

De asemenea, amintiți-vă că dietele accidentale rareori vă ajută să obțineți o greutate susținută și sănătoasă. Majoritatea oamenilor pun kilogramele înapoi.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și