Astăzi despre cum să alegem să fim fericiți. Sau despre cum să alegem bucuria, mulțumirea și satisfacția personală într-o zi obișnuită. Cât de greu poate fi? De ce e mai simplu să fim triști, supărați și mai degrabă nemulțumiți? De ce e mai simplu să povestim neîncetat despre cât suntem de nefericiți în loc să căutăm soluții? Oare așa suntem concepuți? Toată specia noastră este așa determinată genetic? De ce e mai simplu să fim nefericiți decât fericiți?
Abraham Lincoln considera că fericirea este o stare a minții: „Majoritatea oamenilor sunt fericiți atât cât se gândesc să fie”. Astăzi, cercetătorii confirmă această afirmație. Deși o parte din temperamentul nostru este determinat genetic, un procent considerabil de mare îl avem totuși sub control. Pe scurt, fericirea mea – depinde de mine!
Să ne luăm câteva momente de sinceritate: cum gândești despre tine când faci o greșeală sau când nu reușești să-ți atingi un obiectiv propus? Ai tendința să te învinuiești când lucrurile merg prost, sau obișnuiești să iți arăți mai multă compasiune pentru tine însuți?
Iertarea și suportul personal se pare că au beneficii la propriu. O compasiune puternică pentru propria persoană asigură o sănătate mai bună, relații mai multe și de durată, în concluzie un stil de viață mai bun.
Până în prezent, studiile au prezentat o serie de beneficii ale compasiunii de sine. Au fost observate niveluri mai mici de anxietate și depresie la persoanele cu compasiune mai mare pentru propria persoană. Acestea recunosc atunci când suferă și sunt amabile cu ele însele în acele momente, scăzând astfel propriile niveluri de anxietate și depresie aferente.
Învață să ai auto-compasiune!
Unor oameni le vine natural auto-compasiunea, dar nu pentru toată lumea e la fel. Din fericire, este o abilitate ușor de învățat. Au fost propuse mai multe metode și sunt dezvoltate programe de formare pentru a ajuta oamenii să își descopere și să își cultive propria compasiune de sine.
Iată patru modalități simple de a oferi abilităților tale de auto-compasiune un impuls rapid și firesc:
– Relaxează-ți corpul (în sens de mic răsfăț). Mai exact: mănâncă ceva sănătos, culcă-te și încearcă să te odihnești. Masează-ți gâtul, picioare și mâinile, rezervă-ți timp pentru o plimbare de relaxare prin locuri atractive ție. Evident, acestea sunt doar câteva sugestii. Poți face orice pentru a-ți îmbunătăți modul în care te simți fizic și care iți oferă o doză de auto-simpatie.
– Scrie-ți o scrisoare (nu e glumă). Gândește-te la o situație care te-a făcut să suferi (ex. despărțirea de o persoana dragă, pierderea locului de muncă, o prezentare neapreciată). Scrie exact cum s-a întâmplat situația, fără a da vina pe cineva – inclusiv pe tine. Folosește acest exercițiu pentru a-ți alimenta propriile sentimentele.
–Încurajează-te continuu. Gândește-te ce i-ai spune unui prieten bun dacă se confruntă cu o situație similar de dificilă sau stresantă. Apoi, când te regăsești în acest tip de situație, direcționează aceste răspunsuri pline de compasiune către tine. E simplu.
– Exersează-ți atenția și concentrarea. Chiar și un exercițiu rapid, cum ar fi meditația timp de câteva minute (10-15 min pot fi suficiente), poate fi o modalitate excelentă de a-ți încărca bateriile și de a accepta situația în timp ce suferi.
Descoperă pașii mici, dar pozitivi pe care îi poți face pentru a-ți asigura bucuria, mulțumirea și satisfacția pe care o obții în fiecare zi.
Și o să mă întrebați, pe bună dreptate: „Și despre fericire când vorbim? Că doar așa ai început“.
Pentru mine fericirea înseamnă toate aceste sentimente zilnice, în doze mici, dar constante. Pentru voi?
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.

0 Comentarii