U

Ce este important de verificat atunci când alegem să cumpărăm pâine?

de | nov. 22, 2020 | Minte și suflet, Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Ce este important de verificat atunci când alegem să cumpărăm pâine?
Ce este important de verificat atunci când alegem să cumpărăm pâine? ??
De-a lungul timpului, pâinea și-a căpătat un renume nefericit: valoare nutrițională scăzută într-un conținut caloric mare. Deși acest lucru este adevărat, nu toată pâinea merită să fie inclusă pe lista „nu mânca”.
Pentru multe tipuri de pâini și produse de patiserie ieftine și de calitate nutritivă scăzută ?, această reputație este bine meritată ele fiind consumate de mulți oameni. Dar nu toată pâinea este fabricată la fel!
✅Pâinea integrală, de exemplu, este o sursă excelentă de proteine, complex de vitamine, minerale și fibre.
‼️Atentie, nu vă lăsați păcăliți dacă pe lista de ingrediente este scris „făina de grâu” asta nu garantează prezența cerealelor integrale. Verificați etichetele tuturor variantelor de pâine înainte de a le cumpăra!
❓Dar ce să căutăm și ce să evităm atunci când alegem pâinea?
Cea mai hrănitoare pâine poate fi făcută doar din făină de grâu integral, apă, drojdie și sare. Cuvântul cheie de pe eticheta pâinii este „întegral”.

✅Cel mai important aspect este numărul mic de ingrediente din listă și neapărat prezența cerealelor integrale, pentru că pâinea integrală are o valoare nutritivă mai mare decât cea din grâul alb, rafinat.
?Când cumpărăm pâine, căutăm cuvântul cheie ‘pâine integrală’, adică făcută din cereale integrale nu doar grâu. Când vedem pe lista de ingrediente termenul „grâu”, nu trebui să presupunem că produsul conține grâu integral. Valoarea nutritivă a pâinii integrale include mai multe vitamine esențiale de care are nevoie corpul nostru fiind o sursă excelentă de fibre, zinc, fier, acid folic, minerale și vitamine B. Boabele de cereale sunt, de asemenea, o sursă bogată de proteine vegetale. În multe țări, majoritatea proteinelor din dieta oamenilor provin doar din cereale integrale.
Pâinile pot fi grupate în trei categorii:
✅1. Cele mai bune pâini sunt cele care conțin 100% cereale integrale.
Făina de grâu integral trebuie să fie primul ingredient de pe etichetă.
“Făina de grâu” listată pe etichete, ar trebui să însemne oficial 75% grâu alb și 25% grâu integral, dar poate că nu. Toată pâinea albă este „făină de grâu”, deci acest termen este înșelător, în cel mai bun caz. O etichetă veridică ar indica ce procent este grâul integral.
?2. Pâinea bună menționează „făina integrală” ca ingredient principal, dar poate include și făina albă într-o anumită cantitate.
3. Cea mai slabă nutrițional din lista noastră este pâinea albă care are în compoziție doar grâu decorticat.
Un test rapid pe care îl putem face atunci când alegem pâinea este să o ridicăm în mână pur și simplu. De regulă, cu cât pâinea este mai grea, cu atât este mai densă. Pâinea făcută din cereale integrale este în mod natural mai grea, mai fermă și mai densă în nutrienți decât pâinea albă, pufoasă, aerisită.
‼️Întotdeauna când cumpărați pâine uitați-vă mai întâi la lista de ingrediente și apoi la culoare. Pâinea de culoare maro nu este întotdeauna mai hrănitoare decât pâinea albă. De fapt, culoarea este adesea doar un truc de marketing, iar conținutul poate fi doar pâine albă cu colorant adăugat.
Când comparăm etichetele ingredientelor din pâine, utilizăm aceeași judecată pe care l-am menționat la compararea etichetelor cu iaurt: cu cât lista de ingrediente este mai scurtă, cu atât este mai recomandată pentru consum.
✅Cea mai hrănitoare pâine poate fi făcută doar din făină de grâu integral, apă, drojdie și sare. Cuvântul cheie de pe eticheta pâinii este „întegral”.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

Cum alegem să fim fericiți

Astăzi despre cum să alegem să fim fericiți. Sau despre cum să alegem bucuria, mulțumirea și satisfacția personală într-o zi obișnuită. Cât de greu poate fi? De ce e mai simplu să fim triști, supărați și mai degrabă nemulțumiți? De ce e mai simplu să povestim...