Cu toții am experimentat perioade mai lungi sau mai scurte de insomnii la un moment dat.
În loc să stăm cu ochii pe ceas și să ne simțim torturați cu fiecare minut care trece și în care suntem din ce în ce mai treji, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a avea șanse să ne întoarcem pe Tărâmul viselor.
Foarte importante în asigurarea somnului mult dorit sunt obiceiurile de dinainte de a ne pune în pat. Iată câteva sfaturi eficiente, împărtășite de experți, prin care să scoatem insomnia din dormitor definitiv:
1- stabilirea unui program regulat de somn și trezit, care să devină rutină. Este bine să ținem cont de ritmul biologic al organismului și să acordăm atenție specială respectării orei de culcare.
2- chiar dacă ne este la îndemână, e bine să evităm să ațipim în timpul zilei, mai ales dacă noaptea adormim greu și ne trezim obosiți.
3- deși, după cină, aproape toată lumea savurează un pahar de vin, este bine să fie cu masură și nu foarte târziu.
4- cafeaua, cunoscută ca un excitant al sistemului nervos central, ar trebui consumată în prima parte a zilei, cel mult până la ora 16.00.
5- somnul odihnitor depinde în mare masură de digestia pe care o avem în timpul nopții. Mese copioase fix înainte de culcare, băuturi carbogazoase, meniuri picante, etc. ne pot provoca arsuri și reflux gastric, motive suficiente pentru o noapte de insomnie.
6- activitățile sportive ar trebui să fie parte din viața noastră zilnic. Atenție, o sesiune de exerciții solicitante la sală în jurul orei 20 poate să ne țină treji până mult dupa miezul nopții.
7- ‘culcușul’ este o componentă importantă a relaxării de după o zi plină. Așternuturile prietenoase în culori preferate, salteaua și pernele ergonomice te imbie la somn și visare. O atenție deosebită trebuie acordată și pijamalelor. Tipul de material și culoarea lor, alese corect, ne pot creea senzații de îmbrațișare.
8- temperatura camerei și aromele din dormitor aduc un sentiment de aer curat și bun de respirat. Fiecare ar trebui să își seteze temperatura din cameră pe timpul nopții, astfel încât să nu transpire excesiv și să nu se foiască din cauza frigului sau a supraîncălzirii.
9- nu aduce telefonul sau laptopul cu tine lângă pat. Elimină sursele de lumină, inclusiv pe cea albastră de la device-uri.
10- înainte de a te pune în pat, sau chiar și după, încearcă 5-10 minute de meditație. Poate face minuni!
Dacă vă doriți un somn liniștit, fără coșmaruri sau întreruperi, din care să vă treziți dimineața odihnit, gata de o nouă zi, puneți în aplicare cât mai multe din sfaturile de mai sus.
0 Comentarii