Pentru că Evaluarea Națională ne-a ținut acasă, lângă teste și lecturi, abia în acest weekend am ajuns prima dată în acest sezon la Mare. N-am pierdut nimic.
Am ajuns, așa cum ne este obiceiul, destul de devreme pe plajă. Ne-am instalat sub umbrelă, ne-am cremuit până nu a mai rămas niciun centimetru de piele fără FPS 30 sau 50, în funcție de vârstă, pigment, locul expunerii, ce să zic, o întreagă teorie.
Ai presupune că acum, dacă nu mai am fetele mici, e mai simplu, dar nu, nu este! Soarele, pe care îl adorăm pentru tot ceea ce face pentru existența noastră pe această planetă, poate fi un dușman necruțător în această perioadă dacă nu avem grijă.
Efectele benefice ale Soarelui asupra oaselor noastre, asupra stării de spirit, asupra pielii etc. etc., sunt binecunoscute și nu vreau sa țin colocvii pe această temă. Dar, cu cât se atrage atenția mai des asupra efectelor negative în cazul în care nu ne protejăm corespunzător, cu atât mi se pare mai mare inconștiența a ceea ce văd pe plajă.
Referitor la lipsa protecției solare și la exagerări ar fi multe de enumerat. Vreau să mă refer în special la expunerea viitoarelor mămici și a copiilor de până la 5 ani.
Dragi femei gravide, renunțați măcar pentru acest an la iluzia bronzului ciocolatiu și la selfie-uri de la malul mării! Vă expuneți și pe voi, dar mai ales pe bebelușul vostru, absolut inutil. Nu câștigați nimic din a vă stresa corpul la temperaturi dogoritoare, la îmbăieri reci și neigienice, la mâncăruri nehrănitoare și adesea îndoielnic de sănătoase. Întrebați medicul obstetrician la ce riscuri vă expuneți și ascultați-i sfatul!
Cât despre proaspetele mămici care doresc cu orice preț să își aducă bebelușii la Mare, tot respectul! Și nu sunt deloc ironică. Eu mi-am adus fetele la plajă începând din jurul vârstei de un an.
O să vă expun, pe scurt, programul nostru (al întregii familii) în cazul acestor expediții:
Ne cazam la o pensiune sau undeva unde aveam acces la bucătărie. La ora 7 era trezirea, iar la 7.30 eram pe plajă. Acolo ne serveam cafeaua, biberonul de dimineață, sandviciul surorii mai mari etc. Totul sub umbrele, cremă pe umeri, pălării cu boruri mari care să acopere și ceafa copilului și neapărat chiloței de bumbac. Dacă se udau îi schimbam imediat. La 9.30, cel târziu 10, ne strângeam bagajele și plecam de pe plajă!!! Fără discuții.
Ne așezam undeva la umbră, în parc sau în gradina unde ne cazasem și luam gustarea: piureul preferat, porția de fructe proaspete, un suc natural mic sau un ceai neîndulcit, după obiceiul de acasă și după preferințe. Urma primul somn la bebelușului. De la 10.30 până în jur de 12.
În acest răstimp, adulții citeau, făceau shopping, jucau un Monopoly, vedeau un film etc. etc. Când se trezea bebele, ne îndreptam cu toții către masa de prânz a adulților. Toată lumea mânca ceea ce și-a comandat, savura băutura cu efecte hidratante și se gândea la binemeritatul somn de prânz. Bebele avea răbdare și nu se zbătea în toate direcțiile făcând precum diavolul tasmanian, pentru că era odihnit. Ba chiar, era dispus să și mănânce ceea ce ii vâram în gură.
Ne trezeam pe la 16 -16.30, iar în jur de 17 eram din nou pe plajă. Puneam apă într-o piscină gonflabilă și începeam să facem jocuri în nisip (evident, după ce ne tapetam bine cu cremă cu protecție solară adecvată).
Acum nu sunt restricții de cât de mult stăm pe plajă. Mai luăm și o gustare mică (iaurt sau fructe, biscuiții sau prăjiturica din gentuță și nelipsitele lichide neîndulcite).
Cum vi se pare? Militărie? Da, așa este. Dar toată lumea rămâne sănătoasă și se bucură de vacanță, de timp de calitate cu întreaga familie.
Reversul: zbierete isterice ale copiilor mici biciuiți de soarele nemilos sau de ambiția adulților de a-i introduce în apă cu orice preț. Isteria mamelor și agasarea taților, ironiile bunicilor care “și ele au crescut copii” și în final insolații, febră și frison, enterocolite și infecții urinare. Asta ca să menționez doar câteva dintre neplăceri. Înțepăturile de insecte, intoxicațiile alimentare, bronșitele și arsurile solare nu sunt plăcute și nici nu pot fi share-uite pe FB.
Totuși, dacă asta vi se pare vacanța pe care ați dat o grămadă de bani și despre care doriți să povestiți… nu mai știu ce să zic.
P.S.: Programul poate fi adaptat pentru copii de până la 5 ani, atât în vacanțele din țară (pe care le recomand din punct de vedere al distanței parcurse), cât și pentru cele de pe litoralul turcesc, grecesc sau bulgăresc.
Dacă vi se pare măcar rezonabil ce am împărtășit cu voi, nu ezitați să îmi scrieți. Vă pot consilia din experienta mea și alte situații.
0 Comentarii