Am expus, așadar, în prima parte a acestui articol, câteva idei din povestea neștiută a glutenului și a cerealelor. Însă, până la urmă este sau nu sănătos să consumăm cereale dacă nu suferim de nicio afecțiune sau intoleranță la acestă proteină? Ca și până acum, ne întoarcem la știință și la studiile din domeniu, iar mare parte dintre acestea susțin că glutenul nici măcar nu este cea mai mare amenințare. Lăsând la o parte transformările amețitoare produse de-a lungul timpului în componența cerealelor, mai sunt și alte probleme.
Cu sau fără gluten, cu sau fără pesticide, cerealele rămân, incontestabil, una dintre principalele cauze ale obezității, ale bolilor inflamatorii și ale dependențelor alimentare, pe termen lung declanșând reacții în lanț care pot conduce la afecțiuni extrem de serioase.
Bolile autoimune, diabetul, obezitatea, infertilitatea, cancerele pancreatice sau de colon, epilepsia, migrenele, autismul, depresia, anxietatea sau bolile care afectează sistemul nervos central (demența, Alzheimer, Parkinson, schizofrenia) sunt din ce în ce mai des asociate în numeroase studii cu consumul de cereale.
Indicele glicemic mare (IG), nivelul de acid fitic din cereale (un anti-nutrient care împiedică absorbția de calciu, magneziu, zinc, fier și cupru), lectina sau proteina care nu poate fi digerată de organismul uman și care cauzează inflamații, boli autoimune, alergii și împiedică asimilarea altor proteine bune sunt doar câțiva dintre compușii care se regăsesc în cereale și care, de-a lungul timpului, pot avea un efect devastator asupra organismului uman.
Mai mult, un alt lucru extrem de interesant și prea puțin cunoscut este că grâul este considerat astăzi că fiind unul dintre cei opt mari alergeni alimentari și că, încă din cele mai vechi timpuri, persoanele care lucrau în prelucrarea acestuia au dezvoltat o alergie respiratorie, cunoscută încă de pe vremea românilor drept astmul brutarilor. Astfel, sclavii care manipulau făină purtau, încă de pe atunci, măști de protecție.
Și să nu crezi că lucrurile s-au oprit acolo. Și astăzi, astmul brutarilor este una dintre formele cele mai răspândite de alergii ocupaționale, fiind a două cea mai răspândită astfel de alergie în Marea Britanie și afectând peste 8% din ucenicii brutari din Polonia, după numai doi ani de la expunere.
Ce e de făcut?
Probabil că principală întrebare pe care trebuie să ți-o adresezi acum este: „Sufăr sau nu de una din formele de alergie sau intoleranță la gluten?”; „Am verificat cu atenție simptomatologia acestor boli, mi-am făcut testele medicale și am eliminat riscul de a nu fi diagnosticat?”. Căci ceea ce mai trebuie să știi este că peste 90% dintre persoanele care se confruntă cu astfel de afecțiuni nu sunt încă diagnosticate, iar acest lucru este foarte periculos pentru sănătatea și starea de bine a persoanelor în cauză.
Dacă faci parte din categoria de persoane cărora glutenul le-a fost eliminat complet sau temporar din alimentație nu trebuie, totuși, să îți faci griji. Din fericire, astăzi există și substituenți, aproape pentru orice. Astfel, nu te vei condamnă la o viață lipsită de pâine, ciocolată, paste, lapte, cereale, produse de patiserie, bere sau alte produse care în mod normal conțin gluten.
Dar dacă totuși nu ai nici o problemă cu glutenul, ce faci? Îți asumi riscul de a consumă mare parte dintre cerealele cu probleme sau preferi să alegi răul cel mai mic din toate și să te protejezi apelând la surse mai sigure, la produse crescute în agricultura ecologică, la pseudo-cereale sau cereale antice precum este și quinoa, amaranth-ul sau hrișca? De bine, de rău, acestea nu au trecut printr-un proces de industrializare la fel de complex precum cele clasice și nu sunt încă cunoscute și asociate cu un număr la fel de mare de boli.
Desigur, discuția este lungă și semnele de întrebare rămân încă deschise în cazul celei de-a două categorie, însă, cu toate acestea, nu avem cum să ignorăm realitatea și să trecem peste toate informațiile care au ieșit la iveală în ultimii ani, doar de dragul gustului pe care îl iubim și cu care ne-am obișnuit.
Scăderea colesterolului, a tensiunii arteriale, reducerea inflamațiilor, eliminarea kilogramelor în plus, dispariția problemelor digestive, ameliorarea dermatitelor și a acneei, dar și îmbunătățirea nivelului de energie sunt doar câteva dintre beneficiile semnalate de către persoanele care au ales să renunțe la cerealele clasice.
Voi reveni, cu siguranță, pe acest subiect, încercând să aduc în permanență noi și noi informații de folos. Până atunci, dacă ai nelămuriri sau întrebări, nu ezita să mă contactezi!
Acest articol a fost publicat inițial pe blogul magazinului online AlimenteSpeciale.ro, sub semnătura aceluiași autor.
Ce parere aveti despre reaparitia cerealelor vechi ca graul einkorn? Eu l-am descoperit de cativa ani si sincer nu inteleg de ce nu se vorbeste despre el de catre specialisti. De ce nu se vorbeste mai mult despre procedeul de obtinere a fainii, despre fermentare etc Multumesc!