U

Alimentația dinaintea examenului

de | iun. 3, 2019 | Minte și suflet, Nutriție și sănătate

Acasa » Minte și suflet » Alimentația dinaintea examenului

Nicio certificare internațională în nutriție și stil de viață nu îți este de prea mare ajutor atunci când ești mama unei adolescente de 14 ani jumătate, care în 3 săptămâni urmează să susțină examenul de evaluare națională. Cei ca mine știu despre ce vorbesc.

În casă, vorbim despre acest examen, cu diverse intensități, realmente de când a intrat în clasa a 5-a. Nu exagerez!

Dar acum totul este raportat la examen și calendarul probelor: când este afișarea rezultatelor, depunerea opțiunilor, afișarea repartițiilor, depunerea dosarului, înscrierea etc. etc.…

O să treacă, știu. Am mai trăit o dată experiența și acum 8 ani, dar de fiecare dată e altfel. Acestea fiind reperele perioadei, ce să fac pentru a mă face utilă? Pentru a ajuta într-un fel și la performanța fiică-mii? Să o ajut să aibă o alimentație cât mai corectă. 

În această perioadă, „turația” neuronilor este maximă, iar concentrarea trebuie să fie la fel. Avem nevoie de atitudine, relaxare, încredere, odihnă și, bineînțeles, combustibil pentru minte și suflet. 

Nu e ușor. Trebuie să fac slalom printre gusturi și preferințe (foooarte puține la număr și sigur nu e momentul pentru certuri), intoleranța la lactoză și evident valoarea nutritivă a alimentelor.

Încerc să gătesc cât mai des și mai variat din mai multe motive: să fie cât mai proaspăt și apetisant, să cuprindă cât mai multe din necesarul caloric, să prind momentul de „ceva dulce” și să nimeresc fructul sau prăjitura cea mai sănătoasă.

La micul dejun, din 2 în 2 zile, îi pregătesc ou (dacă este fiert mănâncă doar gălbenușul, așa că alternez adesea cu omletă ca să nu pierdem valoarea nutritivă a albușului). Pentru acompaniament avem roșii cherry sau felii de ardei gras roșu, tăiat in forme haioase.

Fiică-mea mănâncă foarte puțină pâine și atunci nu îmi permit să am în casă pâine albă. Avem permanent pâine integrală sau crackerși din ovăz.

Pentru gustarea de la ora 10-11 are „la îndemână” 3-4 boabe de struguri, un pumn de afine sau 1-2 caise (din fericire este o perioadă buna pentru variație de fructe). Altfel, se rezuma la banane, afine și portocale.

Prânzul de obicei are o supă cremă, este cea mai simplă ever de făcut! Recomand cu cea mai mare încredere. Puteți avea un milion de combinații de legume pe care le fierbeți la foc mic 10-20 de minute (în funcție de textură), blenduiți și asezonați după preferințele copilului. Este hrănitoare, ușor de preparat, se poate mânca rece sau caldă, etc. Eu alternez supa de legume cu cea de ciuperci, supa de conopidă sau morcovi cu cea de mazăre, supa de linte cu cea de broccoli etc. Dacă am un piept de pui/curcan din sursă sigură îl pun la tocat împreună cu legumele.

Felul 2 nu se prea servește în același timp pentru că s-a săturat. Așa că lăsăm 2-3 ore și revenim cu proteina și salată. Poate fi o bucată de friptură (pui, curcan, pește, miel) la grătar, la cuptor sau chifteluțe coapte cu câteva semințe prin ele (in, susan, floarea soarelui sau dovleac). 

O salată verde tocată mărunt în care strecurăm baby spanac, rucola, o mână de semințe, un strop de ulei de măsline și oțet balsamic este potrivită și pentru masa de prânz și pentru cea de seară. 

Cum spuneam, din fericire, e vară și avem varietate. Neapărat, țineți cont și de preferințele copilului!

Până la cină este posibil să strecurați 2-3 nuci, 3-4 migdale sau alune de pădure. Atenție la eventualele alergii! Nu exagerați cu semințele, dar ele trebuie sa fie in dieta zilnică.

Dragi mămici: nu pregetați! Fiți creative! Creierul copiilor noștri are nevoie de mult combustibil de calitate  pe care îl consumă foarte repede.

Nu neglijați hidratarea. Evident că nu o să bea doar apă. Căci cărui copil nu îi place sucul de fructe? Sau laptele vegetal cu cacao, sau limonada din diverse fructe? Atenție la zahăr!

Și pentru că am adus vorba de dulce, trebuie să vă mărturisesc lipsa mea de îndemânare în ceea ce privește preparatul prăjiturilor. Dar ce nu fac eu pentru fiică-mea? Am învățat să fac chec cu fructe, gogoșele cu iaurt grecesc. Sunt grozave! Se fac foarte simplu și nu există risc să nu vă iasă. Clătite!!! Cui nu-i plac clătitele? Puteți să le faceți subțiri sau mai groase, pe model pancake, le puteți servi ca atare sau cu cremă de ciocolată, dulceața preferată, nuci pisate, sirop de arțar, miere, fructe de pădure etc.

Nu trageți concluzia că recomand dulciuri fără limită și de orice fel. Dar trebuie să fim conștienți că un adolescent care face efort intelectual intens mai multe ore pe zi are nevoie de carbohidrați. Urmăriți să fie de calitate, dintre cei complecși în majoritatea timpului, dar nu insistăm pe diete în această perioadă. O să avem timp toată vara…

Nu vreau să neglijați nici alte aspecte: relaxare prin plimbări scurte, discuții pe diverse teme atractive pentru copil (altele decât examenul), vizionarea unor filme în familie, întâlniri scurte cu prietenii.

Somnul trebuie să fie de calitate și suficient.

Nu plecați in excursii în această perioadă.

Nu scoateți copilul din mediul lui de viață.

Amânați pentru 3 săptămâni aventura. O să aveți timp după.

Sunt doar câteva sugestii. Voi mai scrie pe acestă temă în următoarea perioadă. O să revin cu rețete simple pentru introducerea legumelor și fructelor în dieta copiilor mofturoși.

Evident că totul trebuie adaptat gusturilor și nevoilor copilului. Dacă doriți mai multe detalii, nu ezitați să îmi scrieți!

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

9 alimente care te ajută să slăbești

Alimente delicioase care te ajută să slăbești? Sună prea frumos pentru a fi adevărat. Fără îndoială: Pierderea în greutate se reduce la o simplă matematică. Trebuie să mănânci mai puține calorii decât consumi. Anumite alimente ne pot ajuta să slăbim mâncându-le...