Cunoaștem, cu toți, din proprie experiență, faptul că de foarte multe ori anumite emoții se simt, într-un mod aparent inexplicabil, în stomac. V-ați întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru? Ei, bine, legătura dintre creier și intestin este studiată din ce în ce mai intens de către mulți oameni de știință.
Creierul are efect direct asupra stomacului și al intestinelor. Spre exemplu, simplu fapt că ne gândim la mâncare poate determina secreția sucurilor gastrice înainte ca hrana să ajungă în stomac. Dar conexiunea dintre aceste organe există în ambele sensuri. Intestinul transmite semnale creierului, așa cum și creierul transmite semnale intestinului. Pentru că sistemul gastrointestinal și creierul sunt conectate foarte puternic, anumite dereglări ale funcționării stomacului sau intestinului pot produce anxietate, stres sau depresie.
Astfel, devine mai ușor de înțeles de ce simțim adesea senzație de greață înainte de a susține o prezentare sau simțim dureri de stomac în perioadele în care suntem mai stresați. Acest lucru nu înseamnă că problemele funcționale ale stomacului și intestinului există “doar în capul nostru”. Factorii psihologici combinați cu cei fizici conduc la simptomele resimțite la nivel intestinal. Astfel, stresul, depresia, anxietatea sau alți factori psihologici pot afecta peristaltismul tractului intestinal, pot conduce la inflamație sau pot sensibiliza organismul în fața infecțiilor.
De asemenea, cercetările întreprinse pe acest subiect sugerează faptul că persoanele cu afecțiuni funcționale ale tractului digestiv percep durerea mai intens decât alte persoane. Asta din cauza faptului că în cazul persoanelor afectate, creierul este mai sensibil la semnalele dureroase venite de la nivelul sistemului gastrointestinal. Astfel, stresul susținut poate face ca o durere deja existentă să fie percepută mai puternic.
Bazându-ne pe aceste observații, ne-am putea aștepta ca măcar anumiți pacienți cu afecțiuni ale tractului digestiv să experimenteze îmbunătățiri în urma unor terapii de reducere a stresului sau de tratare a anxietății sau depresiei. De altfel, o analiză pe 13 studii arată faptul că pacienții care au încercat tratamente de natură psihologică au prezentat îmbunătățiri foarte importante în ceea ce privește simptomele digestive, comparativ cu pacienții care au primit doar tratament medical convențional.
Vă întrebați dacă simptomele voastre intestinale, cum ar fi arsurile în piept, crampele abdominale sau scaunul moale, au legătură cu stresul? Iată o listă de simptome comune pe care este bine să le urmăriți cu atenție și să le discutați cu un specialist în vederea luării unor măsuri menite a îmbunătății starea voastră de sănătate.
Simptome fizice:
- Tensiune musculară, în special în zona gâtului și a umerilor
- Dureri de cap
- Probleme de somn
- Tremur
- Pierderea interesului pentru sex
- Pierderea sau acumulare de kilograme
- Stare de neliniște
Simptome comportamentale:
- Amânarea luarii deciziilor, chiar și a celor uzuale
- Scrâșnirea dinților ziua sau noaptea
- Dificultate în îndeplinirea sarcinilor de muncă
- Schimbări în ceea ce privește cantitatea de alcool sau de mâncare consumate
- Apucatul de fumat sau mărirea numărului de țigări fumate intr-o zi
- O dorință crescută de a fi în compania celorlalți sau, dimpotrivă, de a fi singur
- Vorbitul frecvent despre situațiile stresante existente sau imaginate
Simptome emoționale:
- Izbucnitul în plâns din senin, cu sau fără motiv real
- Stare covârșitoare de tensiune sau plăcere
- Dificultăți de a te relaxa
- Nervozitate continuă
- Temperament coleric alternant cu melancolic
- Depresie fără cauză reală
- Dificultăți de concentrare
- Dificultăți de memorie
- Pierderea simțului umorului
- Dificultăți in luarea deciziilor.
Despre legătura dintre sistemul digestiv și creier se pot spune extrem de multe lucruri interesante și folositoare tuturor celor interesați de un stil de viață sănătos. Astfel, simptome care sunt, la prima vedere, pur fiziologice, aparținând aparent sistemului digestiv, își pot găsi un corespondent în probleme care țin de activitatea creierului și, pe de altă parte, simptome pur psihologice sau neurologice pot avea drept cauză disfuncționalități ale tractului gastrointestinal sau probleme de alimentație.
Mai exact, studiile au constatat că anumite deficiențe nutriționale, alimente inflamatorii sau dereglări la nivelul florei intestinale pot cauza depresie, anxietate, precum și alte afecțiuni psiho-emoționale. Evident că, în articolele viitoare, voi aborda în amănunt aceste aspecte mai puțin cunoscute, dar atât de importante pentru foarte mulți dintre noi.
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.
0 Comentarii