Măsurarea efectelor carbohidraților în organism poate ajuta la gestionarea nivelului glucozei din sânge. Indicele glicemic este o valoare atribuită alimentelor în funcție de cât de lent sau cât de rapid determină creșteri ale nivelului glicemiei in sânge după ce sunt ingerate. Cunoscut și sub denumirea de „zahărul din sânge”, nivelul glicemiei peste valori normale este toxic și poate provoca afecțiuni grave: orbire, insuficiență renală sau creștea riscului de boli cardiovasculare.
Alimentele cu valori scăzute pe scala indicelui glicemic (GI) eliberează glucoza încet și constant in sânge. Alimentele cu indicele glicemic (GI) crescut ca valoare, eliberează rapid glucoza. Alimentele cu GI scăzut tind să încurajeze scăderea în greutate a organismului, în timp ce alimentele cu GI ridicat contribuie la recuperarea de energie după exerciții fizice sau ajuta la compensarea hipo-glicemiei (sau glicemiei insuficiente). Alergătorii pe distanțe lungi au tendința de a prefera alimentele cu un indice glicemic ridicat, în timp ce persoanele cu diabet ar trebui să se concentreze pe consumul de alimente cu IG scăzut.
De ce?
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și chiar unele cu diabet tip 2 nu pot produce cantități suficiente de insulină – hormon care ajută la procesarea glicemiei – ceea ce înseamnă că este probabil să aibă un exces de glucoză din sânge. Eliberarea lentă și constantă a glucozei din alimentele cu un nivel scăzut de carbohidrați este utilă pentru a menține glicemia sub control.
Indicele glicemic (GI) este un scor numeric atribuit unui aliment și este bazat pe cât de repede îți crește glicemia după ce ai consumat respectivul aliment. In functie de acest indice, alimentele sunt clasificate pe o scară de la 0 la 100, până la glucoza pură, cu o valoare de GI 100. Cu cât este mai mic indicele glicemic al unui aliment, cu atât glucoza din sânge crește mai lent după ce s-a consumat acel aliment. În general, cu cât un aliment este mai gătit sau procesat, cu atât GI său este mai mare, și cu cât conține mai multe fibre sau grăsimi respectivul aliment are o valoare a IG mai scăzută.
Pentru a vă ajuta să înțelegeți cum pot influența nivelul glicemiei alimentele pe care le mâncați, aveți aici un tabel în care se prezintă indicele glicemic pentru mai mult de 60 de alimente consumate in mod obișnuit.
ALIMENTE |
IG Indice Glicemic (glucoză = 100) |
ALIMENTE BOGATE IN CARBOHIDRATI |
|
Pâine alba de grâu |
75 ± 2 |
Pâine integrala/grâu integral |
74 ± 2 |
Pâine cu cereale speciale |
53 ± 2 |
Pâine fără grâu |
70 ± 5 |
Tartine din grâu |
62 ± 3 |
Lipie |
52 ± 4 |
Tortilla din porumb |
46 ± 4 |
Orez alb fiert |
73 ± 4 |
Orez integral fiert |
68 ± 4 |
Orz |
28 ± 2 |
Porumb dulce |
52 ± 5 |
Spaghete din faina albă |
49 ± 2 |
Spaghete din faină integrală |
48 ± 5 |
Taieței din orez |
53 ± 7 |
Noodell-și |
55 ± 7 |
Cous Cous |
65 ± 4 |
|
|
CEREALE MIC DEJUN |
|
Fulgi de porumb Cornflakes |
81 ± 6 |
Biscuiti cu fulgi de grâu |
69 ± 2 |
Porridge din ovaz |
55 ± 2 |
Porridge instant |
79 ± 3 |
Porridge din orez |
78 ± 9 |
Fulgi de mei |
67 ± 5 |
Muesli |
57 ± 2 |
|
|
FRUCTE si altele |
|
Măr crud |
36 ± 2 |
Portocala crudă |
43 ± 3 |
Banana crudă |
51 ± 3 |
Pepene crud |
59 ± 8 |
Mango crud |
51 ± 5 |
Pepene roșu |
76 ± 4 |
Curmale crude |
42 ± 4 |
Piersici conservate |
43 ± 5 |
Gem de căpșuni |
49 ± 3 |
Suc de mere |
41 ± 2 |
Suc de portocale |
50 ± 2 |
|
|
LEGUME |
|
Cartofi fierți |
78 ± 4 |
Cartofi piure |
87 ± 3 |
Cartofi prăjiți |
63 ± 5 |
Morcovi fierți |
39 ± 4 |
Cartofi dulci fierți |
63 ± 6 |
Dovleac fiert |
64 ± 7 |
Banana verde |
55 ± 6 |
Taro fiert |
53 ± 2 |
Supa de legume |
48 ± 5 |
|
|
LAPTE SI DERIVATE |
|
Lapte nedegresat |
39 ± 3 |
Lapte degresat |
37 ± 4 |
Înghețată |
51 ± 3 |
Iaurt cu fructe |
41 ± 2 |
Lapte de soia |
34 ± 4 |
Lapte de orez |
86 ± 7 |
|
|
LEGUME |
|
Naut |
28 ± 9 |
Fasole |
24 ± 4 |
Linte |
32 ± 5 |
Soia boabe |
16 ± 1 |
|
|
PRODUSE TIP SNACK |
|
Ciocolată |
40 ± 3 |
Popcorn |
65 ± 5 |
Chipsuri din cartofi |
56 ± 3 |
Sucuri carbogazoase |
59 ± 3 |
Crackers din orez |
87 ± 2 |
|
|
ZAHARURI |
|
Fructoza |
15 ± 4 |
Sucroza |
65 ± 4 |
Glucoza |
103 ± 3 |
Miere |
61 ± 3 |
|
Evident, respectarea dietelor și consumului de alimente cu indice glicemic scăzut este benefică pentru persoanele cu diabet. Dar, verificarea nivelului glicemiei este important pentru atingerea și menținerea unei greutăți optime a tuturor persoanelor preocupate de păstrarea stării de bine.
Unii experți în nutriție cred că persoanele cu diabet ar trebui să acorde atenție atât indicelui glicemic, cât și încărcării glicemice a alimentelor. Asociația Americană pentru Diabet, pe de altă parte, spune că un predictor mai puternic a ceea ce se va întâmpla cu zahărul din sânge postprandial este cantitatea totală de carbohidrați dintr-un aliment.
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.
0 Comentarii