U

10 alimente pe care nu ar trebui să le depozităm în frigider

de | feb. 2, 2021 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » 10 alimente pe care nu ar trebui să le depozităm în frigider

De obicei, punem un aliment în frigider ca să îi prelungim perioada de consum. Deși intențiile pot fi bune, depozitarea anumitor alimente în frigider, chiar și pentru cateva zile, le poate afecta aroma, culoarea, textura și chiar valoarea nutritivă. Data viitoare când mergem la cumpărături e bine să verificăm stocurile pentru a nu cumpăra prea multe alimente pe care apoi să le uităm în sertarele frigiderului. Un lucru este cert: cu cât vom păstra mai mult anumite produse proaspete în frigider cu atât le poate fi alterată prospețimea și calitățile organoleptice.

Avem mai jos 10 alimente care nu ar trebui refrigerate și cele mai bune modalități de a le păstra în stare proaspătă.

1. Roșiile

Când roșiile sunt expuse la aerul rece din frigider anumite substanțe chimice pe care le conțin se modifică. Acest lucru poate modifica aroma iar nouă ne scade plăcerea de a mânca o salată de roșii tradițională. Roșiile se păstrează cel mai bine în cămară, la temperaturi de peste 5-10 grade C.

2. Ceapa

Ceapa crudă întreagă, necurățată, nu trebuie păstrată în frigider. „Atunci când este expus la temperaturi mici, amidonul din ceapă se transformă în monozaharide, ceea ce face ca ceapa să devină moale sau umeda mai repede”, spune Jamie McDermott, RDN, LD. „În mod ideal, ceapa ar trebui să fie depozitată într-un loc răcoros și uscat, departe de lumină, cum ar fi un dulap sau un sertar din cămară.”

3. Pepenii

Vom obține mai multă savoare și o cantitate mai mare de antioxidanți (licopen și beta-caroten)  din pepenii întregi, netăiați, atunci când îi depozităm în debara. Este adevărat că nimic nu se compară cu o felie de pepene rece pe timpul verii, dar să avem grijă să nu îl uitam mai multe zile pe rafturile frigiderului.

4. Cafeaua

Pentru cea mai bună aromă a cafelei preferate, indiferent dacă este sau nu măcinată, aceasta trebuie depozitat în cămară. Umiditatea din frigider poate cauza condensarea, ceea ce nu este un plus pentru aroma cafelei măcinate sau boabe, indiferent de originea ei.

5. Busuiocul

O dată tăiate, ierburile aromate, precum busuiocul, se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. “Atmosfera rece din frigider  veștejește frunzele busuiocului tăiat și le face să devină fragile și decolorate. Polifenol oxidează conținutul celular reacționând cu oxigenul din aer și determină schimbarea culorii frunzelor. Pentru o depozitare optimă, așezați tulpinile de busuioc într-un borcan înalt umplut cu apă și păstrați-l departe de soare.

6. Cartofii

Temperaturile scăzute transformă amidonul în monozaharide care va produce o schimbare a texturii, cartofii devenind mai sfărâmicioși, iar valoarea lor glicemică va crește. O porție mică preparată din acești cartofi ar putea provoca o creștere mai mare decât normal a glicemiei din sânge. Depozitarea cartofilor în frigider poate duce, de asemenea, la formarea unui produs chimic potențial periculos (acrilamidă) atunci când aceasta este fiartă la temperaturi ridicate. Acrilamida s-a dovedit experimental că are potențial cancerigen, în studiile la animale, și există o anumită îngrijorare că la niveluri ridicate ar putea avea același efect și la om.

7. Castraveții

Ați observat că aspectul castraveților refrigerați câteva zile nu mai este așa de apetisant? Acest lucru se întâmplă din cauza deprecierii cauzate de aerul rece. Pentru a rămâne în formă, castraveții trebuiesc depozitați cel mai bine la temperatura camerei, într-o zonă bine ventilată.

8. Bananele

Sunt fructe tropicale şi complet fără apărare în faţa temperaturilor scăzute din frigider. Pereţii celulari se rup, enzimele se distrug şi bananele devin negre, avertizează A Moment of Science. Dacă plasați accidental bananele în frigider în timp ce despachetați alimentele, pregătiți-vă pentru apariția culorii maro pe coajă, dar nu le aruncați, ele sunt bune de consum. Bananele eliberează un gaz care coace în mod natural alte fructe, așa că fiți atenți la locul în care le depozitați.

9. Pâinea

Este de înțeles dorința de a prelungi perioada pentru consum dintr-o pâine întreagă. Gândiți-vă cât de mult veți mânca din ea, câte zile, astfel încât să puteți planifica în avans cu cele mai bune strategii de depozitare. Frigiderul este duşmanul pâinii, pentru că grăbeşte procesul de învechire. Temperaturile scăzute accelerează cristalizarea amidonului, mai repede decât dacă ar sta la temperatura camerei. Păstrează pâinea într-un prosop special sau într-o pungă de hârtie, este sfatul celor de la seriouseats.com.

Dacă aveți mai multă pâine decât veți mânca în câteva zile, ar trebui să o puneți la congelator. Scoateți câteva bucăți în fiecare zi după cum aveți nevoie și depozitați pâinea la temperatura camerei într-o cutie dedicată.

10. Usturoiul

Plantat în mod normal toamna, usturoiul preferă vremea rece și, prin urmare, încolțește într-un ritm mai rapid atunci când este depozitat într-un mediu rece. Cățeii de usturoi se mucegăiesc şi devin cauciucați în frigider, preferând pentru depozitare locurile uscate, cu puţină lumină. Depozitați usturoiul într-un spațiu ventilat, cum ar fi o pungă de plasă și departe de zonele calde ale bucătăriei.

Referințe:

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și