U

5 alimente cu efect inflamator major asupra organismului

de | dec. 11, 2020 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » 5 alimente cu efect inflamator major asupra organismului

Prevenirea inflamației cronice este un aspect important pentru menținerii sănătății organismului nostru. Pentru a face acest lucru eficient ar ajuta probabil să înțelegem ce este exact inflamația.

Nu toate tipurile de inflamații sunt considerate dăunătoare. Inflamația acută, de exemplu, este o reacție care ne protejează corpul de infecții. Acest tip de inflamație apare atunci când ne tăiem la un degetul sau când răcim, iar reacția înseamnă că organismul nostru, prin intermediul anticorpilor, lucrează pentru a se vindeca singur.

Dar, atunci când inflamația persistă, se instalează inflamația cronică, acesta fiind tipul de inflamație pe care dorim să o evităm cât mai mult posibil. În timp, inflamația cronică poate aduce multe prejudicii asupra corpului nostru. Inflamația cronică este asociată cu boli de inimă (cardite), diabet, demență, depresie, anumite tipuri de cancer și boli articulare (artrită), printre altele, așa cum a explicat Health Harvard Publishing.

Dieta joacă un rol semnificativ în prevenirea și dezvoltarea inflamației cronice. Putem reduce riscul apariției inflamației cronice mâncând cât  mai multe alimente vegetale (cereale integrale, leguminoase și legume), alimente bogate în antioxidanți (fructe de pădure, ceai, avocado) și omega-3 (somon și ton).

În timp ce există mai multe tipuri de alimente care ne pot ajuta la combaterea inflamației, există și unele care stimulează apariția afecțiunii. Este recomandat sa încercăm să evităm următoarele alimente pro-inflamatorii ori de câte ori putem.

1. Carnea procesată

Carnea roșie procesată, cum ar fi hot dog-ul, cârnații și, da, baconul de la micul dejun, sunt alimente pro-inflamatorii.

Un corp de cercetări, printr-un studiu amplu din iulie 2012, în Diabetes Care, au concluzionat: carnea roșie procesată mâncată zilnic duce la creșterea nivelului de inflamație în organism și este asociată cu un risc mai mare de diabet de tip 2.

În acest studiu specific, cercetătorii au asociat consumul de carne roșie procesată cu nivelul crescut al proteinelor C reactive (CRP), acesta fiind un marker al inflamației.

2. Zaharurile adăugate

A consuma prea mult zahăr adăugat – care se găsește în sucuri carbogazoase, bomboane și produse de patiserie – poate crește inflamația cronică în organism, așa cum este subliniat de Harvard Health Publishing. Zaharurile adăugate nu sunt similare zahărului natural, din fructe, a nu se face confuzie între cantitatea de carbohidrați aflați în mod natural și zahărul adăugat.

American Heart Association recomandă limitarea aportului adăugat de zahăr la cel mult 6 lingurițe (100 calorii sau 25 grame) pe zi pentru femei și 9 lingurițe (150 calorii sau 36 grame) pentru bărbați.

Respectarea acestor recomandări poate fi mai ușoară dacă suntem conștienți unde se ascunde zahărul adăugat, de exemplu în unele condimente, iaurturi, alimente procesate și pâine.

3. Carbohidrații rafinați

Glucidele rafinate sunt prezente în alimente pe care le consumăm zilnic: pâinea albă, orezul alb, biscuiții sau alte produse de exemplu fursecuri, gogoși, brioșe și produsele de patiserie.

Atunci când citim pe eticheta produselor carbohidrați „rafinați” înseamnă că bobul de grâu nu mai este integral – boabele au fost prelucrate și s-a îndepărtat stratul extern care conține tărâțele, germenii și majoritatea fibrelor alimentare din bobul de cereale. Se crede că această lipsă de fibre este unul dintre motivele pentru care boabele rafinate sunt pro-inflamatorii, concluzia  a adus-o un studiu clinic din ianuarie 2010 care a constatat că cerealele integrale sunt asociate cu markeri reduși de inflamație, în timp ce cerealele rafinate sunt legate de inflamația crescută.

4. Grăsimile trans

Acest tip de grăsime procesată, fabricată în laborator, a fost eliminată în mare parte din compoziția alimentelor din cauza efectului său dăunător asupra sănătății inimii. Atât studiile experimentale, cât și cele observaționale au arătat că acizii grași trans sunt pro-inflamatori, potrivit unui studiu mai vechi din mai 2006 publicat în Atherosclerosis Supplements.

Autoritățile științifice pentru controlul alimentelor și medicamentelor au început să interzică grăsimile trans din alimente încă din 2015 și, deși o mare parte din acestea au fost reduse, este posibil să le găsiți încă în anumite produse precum margarina, mâncărurile fast-food prăjite, floricelele pentru microunde și pizza congelată, conform Mayo Clinic.

5. Prea mult alcool

Nu este nevoie de mult pentru a bea „prea mult” alcool. Liniile directoare dietetice 2015-2020 pentru americani recomandă femeilor să nu consume mai mult de o băutură pe zi, iar bărbaților mai mult de două băuturi pe zi.

Consumul de alcool este considerat excesiv pentru femei la patru băuturi pe zi (cinci băuturi pentru bărbați) și opt băuturi pe parcursul unei săptămâni (15 băuturi pentru bărbați).

Unul dintre efectele negative ale excesului de alcool este inflamația intestinului și a celulelor ficatului. În timp, aceasta evoluează către o inflamație cronică care afectează cea mai mare parte a corpului, potrivit unui studiu din martie 2010 publicat în Jurnalul Mondial de Gastroenterologie.

Mâncați cumpătat și beți cu măsură.

Referinte:

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și