U

Cât de importantă este o alimentație sănătoasă?

de | nov. 3, 2021 | Minte și suflet, Nutriție și sănătate

Acasa » Minte și suflet » Cât de importantă este o alimentație sănătoasă?

Este binecunoscut faptul că atunci când măncăm corect avem toate șansele să ne simțim bine. Importanța unei alimentații echilibrate pentru noi și familia noastră poate fi discutată in foarte multe forme dar cea mai importană este DECIZIA.

Prin recomandările următoare doresc să vă ajut să faceți alegeri înțelepte în ceea ce privește mâncarea pe care să o consumați și să găsiți alimentele care nu sunt doar convenabile la preț, ci și care au gust plăcut, miros bine și care vă ajută să vă simțiți bine.

Medicii pediatri sunt de acord cu faptul că cei mai sănătoși copii dintre pacientii lor sunt cei care mănâncă echilibrat, conform cerințelor vârstei și activităților fizice,  alimente integrale, sănătoase cât mai puțin procesate. Acești copii au fost mai puțin bolnavi, au avut mai puține probleme de concentrare și disciplină și au obținut rezultate mai bune la școală. Nu numai trupurile ci și mințile lor sunt sănătoase.

Putem evita o multitudine de boli, putem avea copii armonios dezvoltați, cu comportamente sociale bune și putem experimenta mai multă energie, chef de viață și o memorie mai bună doar prin alegerile nutriționale pe care le facem. 

Iată șase pași simpli pe care trebuie să-i facem pentru a ne îmbunătăți propria alimentație și pentru a ne hrăni mai bine familia:

1. Începe acum! Nu așteptați până când o criză medicală, cum ar fi cancerul, diabetul sau un atac de cord, vă obligă să înțelegeți cu adevărat importanța nutriției. Nu trebuie să fii aproape doborât fizic pentru a te împiedica să mori prematur.

2. Fii pasionat. Ai crezut vreodată într-o cauză atât de mult, care să îți consume fiecare clipă liberă? Bun, atunci crede în corpul tău și în nevoia ta de a-l hrăni corect.

3. Cunoaște-ți alimentația. Cu cât știi mai multe despre importanța nutriției, cu atât vei alege mai informat iar mâncarea ta va avea un gust mai bun. Creșterea cunoștințelor despre importanța unei nutriții echilibrate va face ca alimentele sănătoase să fie mai atrăgătoare pentru tine, nu numai datorită gustului, ci și datorită conținutului lor nutrițional. Este atractiv și distractiv să mănânci când înțelegi cu adevărat ce introduci în corpul tău.

4. Schimbați-vă mentalitatea despre mâncare. Gândiți-vă la mâncare ca la un medicament – ca la cea mai bună pastilă preventivă pe care o veți înghiți vreodată și încă una gustoasă în același timp. „Mâncărurile sănătoase” nu se referă la ingăduință și frustare, ci mai degrabă este vorba despre promisiunea de a te bucura de o sănătate bună.

5. Modelează gusturile tinere. Primii trei ani din viața unui copil sunt cea mai bună oportunitate de a insufla modele de alimentație pe tot parcursul vieții. Mâncarea pe care o serviți și obiceiurile pe care le promovați devin normele nutriționale ale copilului dumneavoastră.

6. Modelați importanța unei alimentații bune pentru copiii dvs. Deoarece predați bune practici mai ales prin puterea exemplului, trebuie să vă evaluați comportamentul permanent și să vă schimbați propriile obiceiuri alimentare înainte de a le putea modela pe cele ale copiilor.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

Nucile și sănătatea inimii

Nucile, migdalele și alte fructe cu coajă lemnoasă ne pot ajuta să reducem colesterolul atunci când le mâncăm ca parte a unei diete echilibrate. Nucile conțin acizi grași nesaturați și alți nutrienți importanți. Sunt o gustare excelentă, accesibilă, ușor de...