U

Sfaturi pentru a rămâne sănătos în pandemia de coronavirus

de | iun. 29, 2020 | Minte și suflet

Acasa » Minte și suflet » Sfaturi pentru a rămâne sănătos în pandemia de coronavirus

Cu toții ne simțim copleșiți de multitudinea informațiilor disponibile în mass-media și pe internet despre coronavirus și poate fi dificil să distingem între cele credibile și cele false. În fiecare zi aflăm lucruri noi, unele în sustinerea celor deja știute iar altele, din contră, care le contrazic. Într-o astfel de perioada sursa informației este foarte importantă. Verificați întotdeauna cercetările știintifice pe care se bazează informația.

Iată câteva sfaturi practice pentru a rămâne sănătos în timp de pandemie:

1. Fiți precauți fără să exagerați.

Frica și stresul prelungit slăbesc sistemul imunitar. Un sistem imunitar slăbit este mai susceptibil la virusuri și alți agenți patogeni. Deși trebuie să rămânem informați din cauza amenințării potențial grave pe care o reprezintă infecția cu coronavirus, prudent este să limităm timpul pe care îl petrecem urmărind știrile și citind despre acesta pe internet. 

2. Protejați-vă organismului în mod constant. 

Un organism sănătos, cu un sistem imunitar bun, este echipat natural cu anticorpi astfel încât să facă față multor agresiuni din partea agenților patogeni. Nu renunțați să:

• alegeți să mâncați alimente sănătoase, integrale, cât mai corect preparate termic cum ar fi legumele si fructele, peștele gras, somonul sălbatic și fructele de mare.

• limitați consumul de zahăr, evitând „zahărul adăugat” de pe etichetele alimentelor și alegeți apă plată sau apă infuzată cu fructe în loc de băuturi carbogazoase.

• faceți sport! evitați sedentarismul – cercetările arată că mai multă mișcare antrenează sistemul imunitar rapid facându-l capabil să lupte impotriva infecțiilor virale.

3. Evitați să răspândiți germenii, în general, Covid-19 în special, cu propriile mâini.

• nu vă strângeți mâinile, salutul ‘cot – cot’ este o alegere mai bună.

• evitați contactul direct cu suprafețe atinse des de multe persoane și pe care virusul este probabil să supraviețuiască: întrerupătoarele de lumină, butoanele din lift, clanțele de la toaletele publice, mânerele și balustradele, pompele de benzină etc. Ștergeți-le cu servețele umede înainte de a le atinge.

• ștergeți mânerele coșurilor de cumpărături cu șervețele dezinfectante sau folosiți mănuși de unică folosință.

4. Acoperiți-vă gura și nasul în mod ideal cu un șervețel de unică folosință dacă trebuie să tușiți sau să strănutați sau, ca ultimă soluție, tușiți sau strănutați în interiorul cotului. Nu folosiți mâna pentru a vă acoperi nasul și gura.

5. Spălați-vă mâinile!

Spălați-vă bine și des pe mâini, folosind apă și săpun. Urmați câșiva pași simpli pentru spălarea corectă a mâinilor:

-umeziți-vă mâinile cu apă curată (caldă sau rece), opriți robinetul și aplicați săpun.

-frecați-vă mâinile împreună cu săpunul atât în palme, pe dosul lor cât și între degete și sub unghii timp de cel puțin 20 de secunde (atât durează să cântați „La mulți ani” de două ori).

-clătiți bine mâinile cu apă.

-stergeți-vă mâinile folosind un prosop curat sau uscați-le.

6. Abțineți-vă să vă atingeți fața.

Cei mai mulți dintre noi ne frecăm ochii, nasul și gura de zeci de ori pe zi. Acesta este un obicei nerecomandat care poate transmite rapid virusul de la față la mână sau de la mână pe față.

7. Purtați masca aplicată corect pe față în spatii închise.

Purtați corect o mască atunci când sunteți în compania altor persoane. Alegeți să purtați mască de bună calitate pe care să o aruncați imediat după folosire. Maștile trebuie să ne protejeze pe noi și pe cei din jur și nu să devină o sursă de contaminare prin manevrarea incorectă.

8. Mențineți distanța de 1,5-2 metri față de alte persoane.

Indiferent dacă vă cunoașteți sau nu, păstrați distanță față de oamenii cu care interacționați. Bonul de la supermarket va fi la fel chiar dacă vă inghesuiți sau nu cu persoanele de la coadă :).

9. Informați-vă și urmați sfaturi provenite doar din surse de încredere.

Sursa: https://www.drsearswellnessinstitute.org/blog/coronavirus-tips-stay-healthy/ 

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

10 Sfaturi pentru un somn odihnitor

Cu toții am experimentat perioade mai lungi sau mai scurte de insomnii la un moment dat. În loc să stăm cu ochii pe ceas și să ne simțim torturați cu fiecare minut care trece și în care suntem din ce în ce mai treji, există câteva lucruri pe care le putem face...