U

Nutriția în autism

de | iun. 19, 2020 | Diete speciale, Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Nutriția în autism

Autismul este o tulburare biologică complexă caracterizată prin dificultăți de vorbire, anomalii ale posturii sau gesturilor, probleme cu înțelegerea sentimentelor altora, percepții greșite tactile și vizuale, temeri și anxietăți, dar și anomalii comportamentale, cum ar fi comportamentul compulsiv /obsesiv și mișcările ritualice. 

La nivel mondial, un studiu publicat în 2018 privind această tulburare arată că 1 din 68 de copii are autism. Statisticile arată că autismul apare mai des la baieți decât la fete, proporția de 1 la 4, fiind intâlnit în toate tipurile de familii.

Nu a fost stabilită o singură cauză, se știe doar că sunt implicați factori genetici și de mediu. Există dovezi din ce în ce mai relevante că terapia nutrițională poate face cu adevărat o diferență în stilul de viață al copiilor cu autism. Mulți au afectată sever digestia, astfel încât restabilirea echilibrului în intestin este un obiectiv esențial pentru terapia nutrițională. De asemenea, este importantă echilibrarea glicemiei, verificarea metalelor grele care poluează creierul, excluderea aditivilor alimentari, identificarea alergiilor alimentare și posibilelelor deficiențe de nutrienți și asigurarea unui aport optim de grăsimi esențiale Omega 3.

Îmbunătățirea digestiei 

Mulți părinți susțin că micuțul a primit tratament cu antibiotice pentru ureche sau alte infecții respiratorii în primul an de viata, înainte ca acesta sa fie diagnosticat cu autism. Antibioticele cu spectru larg ucid atât bacteriile rele cât și pe cele bune din intestin și acesta poate fi motivul pentru care copiii cu autism prezintă în mod obișnuit dezechilibre ale florei intestinale.

Deci, dacă are autism copilul dumneavoastră, refacerea florei intestinale și menținerea unui intestin sănătos este esentială. Puteți începe cu suplimentarea enzimelor digestive oferind probiotice pentru a restabili echilibrul bacteriilor intestinale. Aceasta ajută la vindecarea tractului digestiv, favorizează absorbția normală și s-au observat rezultate clinice pozitive la copii.

Echilibrarea nivelului glicemiei

Există o mare suprapunere între ADHD / hiperactivitate și autism, astfel încât pentru acești copii îmbunătățirea echilibrului de zahăr din sânge este o necesitate.

Studiile nutriționistilor dieteticieni sugerează în mod constant că este evident consumul mai mare zahăr de către copiii hiperactivi decât de către ceilalți. Alte cercetări au confirmat că problema nu este zahărul în sine, ci formele în care acesta ajunge în organism, absența unei diete bine echilibrate (datorate mâncării superselective) și metabolismului anormal al glucozei. Un studiu realizat cu 265 de copii hiperactivi a demonstrat că mai mult de trei sferturi dintre aceștia au prezentat o toleranță anormală la glucoză – organismele lor au fost mai puțin capabile să gestioneze aportul de zahăr și să mențină echilibrat nivelul acestuia în sânge.

În orice caz, atunci când un copil mănâncă regulat carbohidrați rafinați, dulciuri, ciocolată, băuturi dulci, sucuri acidulate și consumă puține fibre capabile să încetinească absorbția glucozei, valorile acesteia în sângele lor va crește continuu și va declanșa fluctuații ale nivelurilor lor de activitate, concentrare și comportament. Desigur, aceste obiceiuri alimentare nu vor ajuta creierul niciunui copil.

Creșterea aportul de acizi grași Omega 3

Deficiențele de grăsimi esențiale sunt frecvente la persoanele cu autism. Cercetările făcute de Dr. Gordon Bell de la Universitatea Stirling au arătat că unii copii autiști au un defect enzimatic care îndepărtează grăsimile esențiale din membranele celulelor creierului mai repede decât ar trebui. Aceasta înseamnă că acesta este probabil să aibă nevoie de un aport mai mare de grăsimi esențiale decât media. Și s-a descoperit că suplimentarea cu EPA, care poate încetini activitatea enzimei defecte, a îmbunătățit comportamentul clinic, starea de spirit, imaginația, vorbirea spontană, modul de somn și focalizarea obiectelor.

Creșterea aportului de vitamine și minerale

Știm încă din anii ’70 că o abordare nutrițională poate ajuta stilul de viață, datorită cercetărilor de pionierat ale dr. Bernard Rimland de la Institutul pentru Cercetarea Comportamentului Copilului din San Diego, California. El a arătat că suplimentele de vitamina B6, C și magneziu au îmbunătățit semnificativ simptomele la copiii cu autism. Într-unul din studiile sale timpurii din 1978, 12 din 16 copii și-au îmbunătățit starea și apoi au regresat atunci când vitaminele au fost schimbate pentru placebo. 

Pediatra Mary Megson din Richmond, Virginia, consideră că mulți copii diagnosticați astfel au deficit de vitamina A. Cunoscută sub numele de retinol, vitamina A este esențială pentru vedere și este vitală pentru construirea de celule sănătoase în intestin și creier. Cele mai bune surse de vitamina A sunt laptele matern, organele de origine animală, grăsimea din lapte, peștele și uleiul din ficat de cod, niciuna dintre acestea nefiind predominantă în dietele noastre. În schimb, avem lapte cu formulă, alimente îmbogățite și multivitamine necertificate, multe dintre ele conținând forme modificate de retinol, cum ar fi retinil palmitat, care nu funcționează la fel de bine ca uleiul de pește sau retinolul derivat din sursă animală. 

Evitarea alergiilor alimentare

Dintre factorii importanți care contribuie la apariția sindromului par să fie anumite alimentele potențial alergene și substanțele chimice nedorite care ajung adesea la creier, prin fluxul sanguin, din cauza digestiei și absorbției defectuase. O mare parte din cererea pentru recunoașterea importanței intervenției dieteticienilor a venit de la părinții care au observat îmbunătățiri majore la copiii lor după ce le-au schimbat dieta.

Cea mai puternică dovadă, direct legată de autism, implică grâul și lactate respectiv proteinele specifice pe care acestea le conțin – gluteina și cazeina. Acestea sunt greu de digerat și, mai ales dacă sunt introduse prea devreme în alimentatie, pot duce la alergi alimentare. Fragmente din aceste proteine, numite peptide, pot avea impact nedorit în creier, imitând opioidele naturale ale corpului (cum ar fi encefalinele sau endorfinele) și sunt numite uneori „exorfine”. Sau pot modifica enzimele responsabile cu descompunerea acestor compuși care sunt sintetizate în mod natural.

Există multe rapoarte privind îmbunătățiri semnificative la copiii cu autism de la părinții care au eliminat cazeina (proteina din lapte) și glutenul (proteina din grâu, orz, secară și ovăz) din dieta lor. Dacă decideți să parcurgeți această dieta cu copilul, va trebui să adoptați o abordare lentă. Se recomandă retragerea treptată a alimentelor, așteptând trei săptămâni după eliminarea alimentelor lactate (cazeină) înainte de a scoate din dietă glutenul (grâu, ovăz, orz și secară). Inițial, copilul poate reactiona prin „retragere” și simptomele lor se pot agrava un pic.

Păstrați un jurnal alimentar și observați comportamentele și simptomele copilului dvs. alături de toate alimentele pe care le consumă. Acest lucru poate ajuta la identificarea la care suspectați că sunt sensibili – citrice, ciocolată, coloranți alimentari artificiali, salicilați, ouă, roșii, avocado, vinete, ardei roșu, soia, porumb etc. Situațiile variază de la copil la copil. 

Rețineți că majoritatea alimentelor din această listă conțin multe alte substanțe nutritive valoroase, așa că va trebui să vă asigurați că sunt înlocuite cu altele și nu doar eliminate. Acest întreg proces este cel mai bine realizat sub îndrumarea unui nutritionist.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și