U

Rețetă: Pâine fără gluten sănătoasă și delicioasă

de | iun. 6, 2019 | Rețete

Acasa » Rețete » Rețetă: Pâine fără gluten sănătoasă și delicioasă

O bună parte dintre medicii nutriționiști și gastroenterologi care promovează consumul alimentelor fără gluten susțin faptul că eliminarea acestuia din dietă nu înseamnă neapărat că vom manca mai sănătos. Dimpotrivă, chiar, consumul pâinii fără gluten poate fi mult mai nesănătos decât cel al produselor pe bază de cereale cu gluten, pentru că faina  este înlocuită cu o serie de făinuri cu indice glicemic mare, cu alți carbohidrați simpli, cu îndulcitori superprocesați și cu o mulțime de aditivi și alte chimicale.

Dacă totuși, iți place pâinea, dar și alte produse de patiserie și nu ai vrea să renunți la ele, există soluții prin care să gustăm (măcar din când în când) din aceste produse “interzise”, fără să ne temem de gluten, carbohidrați nesănătoși și așa mai departe?

Ei, bine, cum am mai zis și cu alte ocazii, totul stă într-un oarecare echilibru. Așa că haideți să vedem cum putem prepara o pâine care să atingă toate punctele potrivite: fără gluten, cu un aport bun de fibre, fără aditivi, dar, în ultimul rând, cu gust :).

Totul pornește de la făină. Având în vedere că cei mai frecvenți înlocuitori se dovedesc a fi nocivi pe termen lung, faina de mei e varianta cea mai bună. Are o textura fină și are de doua ori mai multe fibre decât faina din orez brun.

Apoi faina de mei se amestecă cu amidon de tapioca, care rămâne o variantă mai bună decât cel de porumb sau din cartofi. De ce e nevoie si de amidon? Pentru că în lipsa glutenului, aluatul nu mai devine elastic și pâinea rezultată e densă și poate chiar necoaptă.

Dar amidonul nu e de ajuns ca sa obținem același aluat flexibil ca în cazul făinii de grâu. Mulți folosesc aditivi ca să obțină efectul dorit, cum ar fi guma xantan. Dar putem evita problemele de digestie cauzate de aceasta și putem folosi în schimb semințe de chia și de in pisate.

Apoi se adaugă un pic de zahăr, pentru a ajuta drojdia să devină mai potentă. Sigur, nu exagerăm cu zaharul, ca să nu ne trezim cu o pâine dulce, cum găsim adesea în comerț. Și să nu uitam de sare – chiar daca e o cantitate mică, nu trebuie omisă, pentru că ajută de asemenea drojdia, plus că dă pâinii o crusta frumoasă și delicioasă. Deși, rețineți că nu se adaugă niciodată peste drojdie, pentru că îi anulează complet efectul.

Și daca tot vorbim de drojdie, să nu uităm de acest ingredient extrem de important. Adăugăm drojdie activă sau uscată în apă călduță și o lăsăm să crească 15 minute. Dar mare atenție, pentru că nu toată drojdia este lipsită de gluten. Verificați pe pachet înainte!

În timp ce drojdia crește, amestecați ingredientele uscate menționate până acum, adăugând inclusiv jumătate de linguriță de praf de copt, care ajută pâinea să crească un pic mai mult.

Adăugați drojdia crescută peste ingredientele uscate. Apoi adăugați ouăle bătute și puțin oțet din vin. Și pe măsură ce amestecați și încorporați ingredientele, adăugați apă călduță și două linguri de ulei de măsline extra virgin.

Dacă în cazul compoziției obișnuite de pâine vă așteptați la o bilă de aluat elastic și fin, fără gluten rezultatul va fi vâscos și lipicios și va semăna mai degrabă cu un aluat de prăjitură. Nu vă speriați, exact așa trebuie să fie.

Tapetați o tavă de pâine sau cozonac cu faină, puneți aluatul în ea și acoperiți-o cu folie de plastic sau cu un prosop umed. Lăsați compoziția să crească o ora și apoi introduceți-o în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de 45-50 de minute. Dacă începe să capete o crustă întunecată înainte să ajungeți la 45 de minute, puneți folie de aluminiu deasupra, pentru a preveni arderea acesteia.

Lăsați să se răcească și convingeți-vă singuri dacă nu e una dintre cele mai gustoase pâini pe care le-ați gustat vreodată.

La prepararea acestei rețete au fost folosite următoarele ingrediente:

Acest articol a fost publicat inițial pe blogul magazinului online AlimenteSpeciale.ro, sub semnătura aceluiași autor.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

1 Comentariu

  1. Buna ziua!
    Aveti va rog o reteta de paine de ovaz ?
    Unde locuiesc eu asta gasesc cel mai usor la pret convenabil pt mine.. Deasemenea , stiti cum se foloseste glutenul pt a da o textura asemanatoare cu painea din faina de grau ? Nu am probleme cu glutenul. Multumesc.

Înaintează un Comentariu

Citește și

Reteta: Limonada enzimatica, bautura hidratanta perfecta

Cu totii stim ca hidratarea este foarte importanta pe tot parcursul anului si, in special, in perioada verii, cand organismul nostru pierde in cadrul procesului de deshidratare si extrem de multe minerale si vitamine. Pentru a suplimenta aceasta pierdere si a ne...