Despre alergia la lapte am mai scris (pe blogul magazinului online AlimenteSpeciale.ro) și, cu siguranță, voi mai scrie și în viitor. Și spun acest lucru pentru că eu consider acest subiect unul de mare importanță și interes, părinții având nevoie de cele mai corecte, complete și practice informații atunci când vine vorba de această alergie. De aceea, m-am gândit că astăzi să abordăm subiectul într-un mod puțin diferit, alegând să punctez, pe scurt, 8 lucruri interesante și folositoare, pe care trebuie să le știi neapărat, că părinte, despre alergia la lapte. Iată care sunt acestea:
1. Alergia la lapte reprezintă răspunsul anormal al sistemului imunitar
Alergia la lapte reprezintă răspunsul anormal al sistemului imunitar al copilului după ingerarea acestui aliment (în cele mai multe cazuri, laptele de vacă este cel care provoacă această reacție alergică, însă aceasta poate apărea și după ingerarea laptelui provenit de la alte mamifere). Practic, organismul nu recunoaște proteina din lapte ca aliment, tratând-o ca pe o substanță împotriva căreia trebuie să lupte.
2. Între 2 și 3% dintre copiii în vârstă de cel mult 3 ani au alergie la lapte.
Deși s-a crezut inițial că aceasta este doar temporară și că odată cu depășirea vârstei de 3 ani alergia este depășită, experții au constatat că, de fapt, mai puțin de 20% dintre copii scapă de această alergie până la vârstă de 4 ani. În afară de aceștia, 80% dintre cei afectați de această alergie o depășesc până la vârstă de 16 ani, existând, însă, și un procent de persoane care vor fi afectați de aceasta pentru tot restul vieții.
3. Simptomele alergiei la lapte diferă de la o persoană la altă
Simptomele pot apărea de la câteva minute până la câteva ore de la consumul alimentului. Printre simptomele care apar foarte rapid se numără erupțiile cutanate, adică urticaria, angioedemul (caracterizat de o inflamație rapidă a pielii, a țesutului subcutanat, a țesuturilor mucoase și submucoase), eridemul (înroșire a pielii care pălește la apăsare, urmare a dilatări vaselor sangvine cutanate) sau eczemă (dermatita atopică). De asemenea, pot apărea vărsături sau respirație șuierătoare. Printre simptomele care apar mai târziu amintim scaunele moi (pot conține sânge), diaree, crampe abdominale, tuse sau respirație șuierătoare, nas curgător, ochi umezi, iritatie în jurul gurii, colici.
4. Diagnosticarea alergiei la lapte se face prin testare cutanată și/sau serologică.
Prin testarea serologică se pot determina anticorpii specifici din clasa IgE față de fiecare dintre cele 3 proteine sensibilizante din laptele de vacă. Dacă aceste tipuri de testare nu sunt concludente, deși istoricul este unul tipic de alergie, se face testul de provocare orală (se recomandă cel dublu orb placebo controlat), care este cel mai precis test în ceea ce privește depistarea alergiei la lapte. De asemenea, pentru tipul de reacție tardivă, care poate apărea până la 2-3 zile de la contactul cu laptele, se poate folosi patch testul (metodă în curs de standardizare).
5. Alergia la lapte poate provoca anafilaxie
Anafilaxia este o reacție care poate îngustă căile respiratorii și bloca respirația, viață pacientului fiind pusă în pericol. Laptele este al treilea aliment, după arahide și nuci, care provoacă în mod comun anafilaxie. Anafilaxia reprezintă o urgență medicală, necesitând spitalizare și tratament cu epinefrină (adrenalină injectabilă). Semnele și simptomele încep imediat după consumarea laptelui și pot include obstrucția cailor respiratorii (gâtul umflat face dificilă respirația), inflamarea feței, pruritul, șocul (cu o scădere semnificativă a tensiunii arteriale).
6. Alergia la lapte diferă de intoleranța la lactoză.
Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranța nu implică sistemul imunitar ci sistemul digestiv fiind provocată de un deficit enzimatic. Aceasta are simptome diferite și necesită tratament diferit față de o adevărată alergie la lapte. Semnele și simptomele intoleranței la lactoză includ probleme digestive, cum ar fi balonarea, gazele sau diareea, după consumarea laptelui sau a produselor care conțin lapte.
7. Mulți dintre copiii care au alergie la lapte au și alte alergii.
De cele mai multe ori, alergia la lapte este prima care apare. De asemenea, copiii care suferă de dermatită atopică au un risc crescut de a dezvolta o alergie alimentară. Iar în ceea ce privește istoricul familiei, copiii ai căror părinți suferă de alergii alimentare prezintă, de asemenea, un risc crescut de a suferi, la rândul lor, de o alergie alimentară sau de un alt tip de alergie.
8. Nu există nicio modalitate sigură de a preveni o alergie alimentară,
dar poți preveni reacțiile evitând alimentele care le provoacă. Dacă copilul tău este alergic la lapte, evita laptele și produsele lactate. Citește cu atenție etichetele produselor alimentare. Caută cazeina sau zerul (whey), două derivate din lapte, care pot fi găsite în anumite alimente în care nu te-ai aștepta să le găsești, cum ar fi anumite conserve (ex: ton), pâine, sosuri, mezeluri, dulciuri sau alte produse non-lactate. Întreabă ce ingrediente sunt folosite atunci când comanzi la restaurant. De asemenea, este bine de știut că alte ingrediente pe bază de lapte, care pot declanșa reacții alergice, sunt lactoza, lactat, pudre proteice, aromele artificiale de brânză sau de unt, hidrosolat.
Acestea sunt cele 8 lucruri pe care am dorit să le punctez în legătură cu alergia la lapte. Închei prin a recomanda ca în cazul în care acest lucru este posibil să se aleagă întotdeauna alăptarea la sân (aceasta este cea mai bună sursă de nutrienți pentru copii), iar ca alternativă la aceasta să se folosească formulele hipoalergenice (doar după consultarea medicului), dar și anumite tipuri de lapte vegetal.
Acest articol a fost publicat inițial pe blogul magazinului online AlimenteSpeciale.ro, sub semnătura aceluiași autor.
0 Comentarii