U

Clasificarea alimentelor prin metoda „semaforului”

de | iun. 10, 2020 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Clasificarea alimentelor prin metoda „semaforului”

Într-o abundență alimentară nemaîntâlnită în istoria noastră recentă, după perioade lungi de neajunsuri ale părinților și bunicilor noștri, dar mai ales de austeritate ale copilariei noastre, fără dulciuri, fructe sau carne pe săturate, să îi ceri unei persoane să mănânce cumpătat este greu de acceptat și evident imposibil de urmat.

De ce să nu mănânc mai mult dacă am și dacă mi-e poftă? De ce să nu îi dau copilului sau nepotului meu dulciuri? Dar sucuri? Că doar sunt din fructe. 

Când lucrurile devin grave, când apar afecțiuni (precum obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune, ficat gras, mișcare greoaie cu dureri articulare și multe alte tulburări metabolice), este foarte greu să începi și să urmezi cu strictețe un regim.

Inerția obiceiurilor alimentare din familie, dimensiunea mărită a stomacului, tentațiile prezente în toate părțile, fac aproape imposibilă menținerea unei diete constante de slăbit. Mult mai simplă pare calea soluțiilor rapide, cu suplimente minune, necertificate, care promit că te slăbesc dintr-o singură doză, cât ai clipi.

Deși greu de acceptat, singura soluție este mâncatul responsabil (cantitativ și calitativ) și introducerea mișcării în programul zilnic. Cu cât acceptăm mai repede și ne apucăm serios de organizarea stilului de viață, cu atât mai bine.

Evident, nu renunțăm la medicamentele prescrise de medici, dar un regim de viață corect va potența eficienta tratamentului într-un mod neșteptat de bun.

Și, ca să nu fie doar teorie, (ușor de zis, greu de făcut), iată și soluția. Este foarte simplu. Ce trebuie să faci? Să manânci mâncare sănătoasă, gătită de tine acasă, neprelucrată industrial. 

La baza multor boli metabolice (digestive, articulare, cardiovasculate etc.) stă un proces inflamator. Cel mai bun mod de a controla apariția inflamației în corp sau de a o reduce este de a consuma alimente sănătoase.

Vom folosi metoda „semaforului” pentru a le identifica mai ușor. Alimentele pot fi ușor clasificate în:

  • recomandate pentru consum zilnic („verzi”),
  • permise cu măsură („galbene”)
  • alimente nerecomandate sau permise cât mai rar („roșii”). 

Alimente „verzi” (sunt cele care ne mențin în formă)

  • Sunt alimentele proaspete, neprocesate, fără coloranți sintetici. 
  • De obicei, pot fi consumate crude sau doar puțin preparate termic.
  • Au conținut scăzut în calorii și crescut in nutrienți și fibre. 
  • Poți mânca mai multe porții zilnic (cu puține exceptii).
  • Ex: fructele si legumele (vezi foto).

Alimente „galbene” (rol în menținerea sănătății și întărzie îmbătrănirea organismului)

  • Sunt alimente necesare unei diete zilnice echilibrate dar respectând porțiile recomandate.
  • Furnizează diferite vitamine, minerale și nutrienți esențiali (în special lipide și proteine).
  • De obicei conțin mai mult zahăr și mai multe grăsimi decât alimentele din categoria verde.
  • Ex: pâinea și pastele integrale, iaurtul, brânza, ouăle, carnea slabă, peștele cu conținut scăzut de grăsimi.

Alimente „roșii” (întrețin infamatia in organism și accelereaza îmbătrânirea acestuia) 

  • Este recomandat să evităm să le consumăm iar dacă totuși o facem să fie cât mai rar posibil.
  • Conțin grăsimi hidrogenate sau grăsimi „trans”.
  • Sunt alimentele procesate, cu puține fibre și nutrienți în special proteine.
  • Sunt alimente procesate și ambalate cu termene lungi de valabilitate
  • Conțin îndulcitori, coloranți, conservanți si arome artificiale.
  • Contribuie la apariția inflamației și la imbătrânirea accelerată a organelor respectiv organismului.
  • Ex: alimentele procesate, ambalate și produsele fast food.

Sursa Dr Sears wellness institute www.drsearswellnessinstitute.org

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și