Faptul ca zahărul alb, rafinat, este un ingredient extrem de dăunător sănătății nu mai este demult un secret, acest lucru fiind cunoscut probabil de aproape toată lumea. Cu toate acestea, însă, consumul acestui ingredient a atins niște cote uriașe. Mai exact, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că un european consumă, în medie, 50 de kilograme de zahăr anual, ceea ce înseamnă 137 de grame zilnic. Știi, cu exactitate, cât înseamnă această cantitate? Mai mult de 27 de lingurițe.
Cum este posibil să consumăm atât de mult zahăr? Este foarte simplu. Iaurt mănânci? Conține zahar. Dar din cel degresat, pe care, nu-i așa?, îl preferi pentru că nu conține atât de multe grăsimi? Conține și mai mult zahăr. Tot felul de alimente procesate, conservate, frumos ambalate, cu etichete ademenitoare, consumi? Conțin zahăr. Dulciuri de tot felul? Desigur că au zahăr. Sucuri, băuturi carbogazoase? Conțin mult zahar. Fast food? Junk food? Conțin zahăr. Și așa mai departe, lista ar putea continua aproape la nesfârșit. Aproape toate produsele conțin fie zahăr, fie o altă formă de îndulcitor.
De altfel, „zahăr” este un termen dulce folosit pentru a numi un carbohidrat simplu, care vine într-o varietate de forme, atât naturale cât și artificiale. Fiecare tip de zahăr are o structură moleculară unică și este metabolizat diferit de către organism, care la rândul său afectează glicemia și sănătatea noastră în general. Din fericire, există și tipuri de îndulcitori mai sănătoși sau măcar nu atât de nocivi precum zahărul alb și alte tipuri de îndulcitori superprocesați.
Este, așadar, important să cunoaștem care sunt opțiunile și care sunt diferențele dintre diferite tipuri de îndulcitor, începând cu ingredientul de bază, sursa, componența, modul de fabricare, gradul de îndulcire, indicele glicemic, conținutul caloric, dar și alte informații importante.
Urmăriți tabelul pentru a afla totul despre aceste zaharuri diferite și despre modul în care acestea afectează corpul și creierul nostru, în bine sau în rău.
Click pe tabel pentru a-l vizualiza în varianta mărită sau pentru a-l descărca.
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.
0 Comentarii