Cafeaua, licoarea de dimineață fără de care zilele noastre nu ar mai fi la fel. Sunt sigură că deja ai băut o cană pe ziua de azi, dar dacă vrei să citești lucruri mai puțin știute despre băutura ta matinală preferată mai acordă-ți o pauză de 10 minute. Meriți!
1. Cafeaua este, în realitate, un fruct, de tipul coacăzelor, care devine roșu în momentul coacerii. Fructul de cafea crește în copaci înalți de până la 10 metri, fiind deseori comparat la aspect și cu cireșele.
2. Cafeaua este a doua cea mai comercializată marfă de pe planeta, după țiței, dar în fața gazelor naturale. Astfel, nu mai puțin de 25 de milioane de oameni muncesc în aceasta industrie, iar suprafața de teren cultivată cu cafea depășește 10 milioane de hectare. Și dacă aceste cifre vi se par impresionante, ce părere aveți de faptul că în fiecare zi sunt consumate în lume peste 2 miliarde de cești de cafea?
3. Cafeaua este cultivată doar în spațiul cuprins între Tropicul Racului și Tropicul Capricornului. Cu toate că poate părea, la prima vedere, o zona restrânsă, în realitate este vorba de 50 de țari ale lumii unde există condiții prielnice pentru aceasta cultură.
4. Al doilea producător de cafea din lume este Vietnamul. Iar acest lucru este destul de puțin cunoscut publicului larg, familiarizat mult mai mult cu țări producătoare de cafea cum ar fi Brazilia, care ocupă, de altfel, primul loc pe plan mondial, sau Columbia, care este cel de-al treilea mare cultivator de cafea. Cu toate acestea, Vietnamul ocupă, așa cum am menționat, poziția secundă, exportând o cantitate de peste un milion de tone de cafea anual.
5. Inițial, cafeaua nu a fost doar băută, ci și… mâncată. Mai exact, locuitorii unui trib etiopian măcinau cafeaua, o amestecau cu grăsime și consumau produsul final pe post de batoane energizante.
6. Efectul revigorant al cafelei a fost descoperit de către… capre. Astfel, legenda spune că un păstor a observat că după ce consumau fructele unui anumit copac, caprele sale deveneau mult mai pline de viață. Păstorul a povestit acest lucru starețului unei mânăstiri din apropiere; acesta a luat respectivele boabe, le-a fiert și a băut licoarea rezultată, datorită acesteia reușind să stea treaz la rugăciunile de seară. Curând, toți călugării au început sa bea aceasta fiertură și să se bucure de efectele ei.
7. Cafeaua a fost denumita, la început, „vin arăbesc”, iar acest lucru se explica prin faptul că acest cuvânt, cafea, provine din arăbescul „qahhwat al-bun”, care înseamnă „vin din boabe”. Mai târziu, expresia a devenit „qahwah” și apoi „kahveh” in limba turcă, cuvânt din care provine denumirea de astăzi.
8. Cele mai longevive doua pisici din lume obișnuiau să bea cafea în fiecare zi. Ele au aparținut aceluiași stăpân, Jake Perry, și au trăit până la vârsta de 38 si, respectiv, 34 de ani.
9. In 1675, Regele Angliei, Charles II, a interzis cafenelele din cauza faptului că el considera că acestea sunt locuri unde se conspira împotriva lui.
10. Un papă susținea despre cafea că este băutura diavolului. Papa Clement VII (unii susțin ca este vorba de Papa Clement VIII) a fost, însă, convins să guste din această băutură, doar pentru a testa respectiva ipoteza. „Această băutură este atât de delicioasă încât ar fi un păcat să lăsăm doar necredincioșii să o bea. Să-l învingem pe Satana prin binecuvântarea băuturii”, a exclamat acesta, imediat după ce a simțit savoarea cafelei.
Acestea sunt cele 10 lucruri mai puțin știute despre cafea pe care le-am descoperit și pe care, considerându-le interesante, am hotărât să le împărtășesc cu tine. În plus, ca iubitoare și împătimită a cafelei, doresc să îți ofer și un sfat: încearcă să alegi, de câte ori este posibil, o cafea de calitate înalta, premium, preparată de branduri de renume și provenită din agricultură ecologică. Iți garantez că atât beneficiile în ceea ce privește sănătatea, cât și gustul sunt net superioare, incomparabile chiar, față de o cafea obișnuita, care se găsește de obicei in supermarketuri.
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.
0 Comentarii