U

Efectele băuturilor energizante și a celor recomandate sportivilor asupra copiilor

de | oct. 15, 2019 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Efectele băuturilor energizante și a celor recomandate sportivilor asupra copiilor

Academia Americană de Pediatrie a publicat informații noi cu privire la consumarea de către copii a băuturilor energizante si a celor dedicate sportivilor.

Băuturile energizante și cele dedicate sportivilor sunt comercializate în mare măsură copiilor și adolescenților, dar în cele mai multe cazuri aceștia nu au nevoie de ele. Mai grav, unele dintre aceste produse conțin substanțe care ar putea fi chiar dăunătoare pentru copii.

Într-un nou raport clinic, Academia Americană de Pediatrie (AAP) prezintă modul în care consumul băuturilor energizante și a celor dedicate sportivilor sunt folosite în mod greșit. În raport, se prezintă efectele ingredientelor acestora și se oferă îndrumări pentru a reduce sau elimina consumul lor de către copii și adolescenți.

„Există o mulțime de confuzii în ceea ce privește băuturile recomandate celor care fac sport și băuturile energizante, iar adolescenții adesea nu sunt conștienți de diferențele dintre aceste produse”, a declarat Marcie Beth Schneider, MD, FAAP, membru al Comitetului AAP pentru nutriție și coautor al raportului. „Unii copii beau băuturi energizante – care conțin cantități mari de cafeină – atunci când scopul lor este pur și simplu rehidratarea după exerciții fizice. Aceasta înseamnă că ingerează cantități mari de cafeină și alți stimulanți, care pot fi periculoși”.

Băuturile pentru sportivi

Băuturile pentru sportivi și energizantele sunt produse diferite, a declarat Holly J. Benjamin, MD, FAAP, membru al comitetului executiv al Consiliului AAP pentru Medicină Sportivă și Fitness și co-autor al raportului.

Băuturile pentru sportivi, care conțin carbohidrați, minerale, electroliți și arome, sunt destinate să înlocuiască apa și electroliții pierduți prin transpirație din timpul exercițiului fizic. Băuturile pentru sportivi pot fi de ajutor pentru tinerii sportivi angajați în activități fizice prelungite, viguroase, dar în cele mai multe cazuri sunt inutile pe terenul de sport sau în pauza de prânz de la scoală.

„Pentru majoritatea copiilor care fac activități fizice de rutină, apa simplă este cea mai bună”, a spus dr. Benjamin. „Băuturile pentru sportivi conțin calorii în plus de care copiii nu au nevoie și ar putea contribui la obezitate și apariția cariilor. Este mai bine pentru copii să bea apă în timpul și după exerciții fizice și să aibă aportul recomandat de suc și lapte cu conținut scăzut de grăsimi în timpul mesei. Băuturile pentru sportivi nu sunt recomandate ca băuturi la masa de prânz”.

Băuturile energizante

Băuturile energizante conțin substanțe care nu se găsesc în cele pentru sportivi, care acționează ca stimulente, cum ar fi cofeina, guarana și taurina. Cofeina – de departe cel mai popular stimulent – a fost legată de o serie de efecte nocive asupra sănătății la copii, inclusiv efecte asupra dezvoltării sistemelor neurologice și cardiovasculare. Băuturile energizante nu sunt niciodată potrivite pentru copii sau adolescenți, au spus dr. Schneider și Dr. Benjamin. În general, aceștia trebuie să evite băuturile care conțin cofeină, inclusiv cele acidulate.

„În multe cazuri, este greu de spus cât de multă cofeină este într-un produs doar uitându-te la etichetă”, a spus dr. Schneider. „Unele doze sau sticle de băuturi energizante pot avea peste 500 mg de cofeină, ceea ce este echivalentul a 14 doze de Coca Cola”.

Recomandările Academia Americană de Pediatrie (AAP)

Pediatrii ar trebui să evidențieze diferența dintre băuturile destinate celor care practică sport de performantă și băuturile energizante, în discuții cu pacienții și părinții acestora și să vorbească despre riscurile potențiale pentru sănătate.

Băuturile energetice prezintă riscuri potențiale pentru sănătate din cauza stimulanților pe care îi conțin și nu ar trebui niciodată consumate de copii sau adolescenți.

Consumul băuturilor sportive cu conținut ridicat de carbohidrați, de către copii și adolescenți, trebuie evitat sau restricționat, deoarece acestea pot crește riscul de supraponderale și obezitate, precum și eroziunea dentară (apariția cariilor).

Băuturile sportive au o funcție limitată pentru sportivii de vârste mici; acestea trebuie ingerate atunci când este nevoie de reîncărcarea rapidă a carbohidraților și/ sau electroliților în combinație cu apa în timpul unei activități fizice prelungite.

Apa, nu băuturile sportive, ar trebui să fie principala sursă de hidratare pentru copii și adolescenți.

 

Sursa: https://pediatrics.aappublications.org/content/127/6/1182

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și