U

De ce este important echilibrul hormonal și cum se obține acest lucru în mod natural

de | iul. 3, 2018 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » De ce este important echilibrul hormonal și cum se obține acest lucru în mod natural

Hormonii – cum ar fi estrogenul, testosteronul, adrenalina și insulina – sunt mesageri chimici extrem de importanți care afectează multe aspecte ale sănătății noastre generale (reglarea metabolismul celulelor, creşterea, dezvoltarea sexuală, adaptarea organismul la nevoile existente). Hormonii sunt secretați de diferite glande endocrine și organe, printre care tiroida, glandele suprarenale, hipofiza, ovare, testicule și pancreas. Întregul sistem endocrin (hormonal) funcționează împreună pentru a controla nivelul hormonilor care circulă în organism și orice dezechilibru al acestuia poate provoca probleme majore de sănătate.

Unele dintre cele mai frecvente semne și simptome ale dezechilibrelor hormonale includ:

  • Infertilitatea și ciclul menstual neregulat;
  • Creșterea sau scăderea în greutate, atunci când aceasta este inexplicabilă și nu se datorează modificărilor dietei;
  • Depresie, anxietate sau nervozitate;
  • Oboseală;
  • Insomnie;
  • Libido scăzut;
  • Modificări grave ale apetitului;
  • Probleme semnificative digestive;
  • Căderea și degradarea părului.

Simptomele dezechilibrelor hormonale pot varia în mod dramatic, în funcție de ce tip de tulburare sau afecțiune provoacă. Spre exemplu, nivelul de estrogen ridicat poate contribui la probleme care includ endometrioza și problemele de reproducere, în timp ce simptomele diabetului de tip 2 includ adesea creșterea în greutate, modificări ale poftei de mâncare, leziuni nervoase și afecțiuni ale ochilor.

Câteva dintre problemele specifice asociate cu unele dintre cele mai frecvente dezechilibre hormonale includ:

  • Dominanța estrogenică: modificări ale programului de somn, modificări ale greutății și ale poftei de mâncare, creșterea stresului resimțit, metabolism încetinit;
  • Sindromul ovarului polichistic: infertilitate, creștere în greutate, risc crescut de diabet, acnee, creștere anormală a părului;
  • Estrogen scăzut: libido sexual scăzut, probleme de reproducere, ciclu menstrual neregulat, modificări ale dispoziției;
  • Hipotiroidismul: metabolism încetinit, creștere în greutate, oboseală, anxietate, iritabilitate, probleme digestive, ciclu menstrual neregulat;
  • Testosteron scăzut: disfuncție erectilă, diminuarea masei musculare, creștere în greutate, oboseală, modificări de dispoziție;
  • Hipertiroidismul și boala Graves: anxietate, subțierea părului, scădere în greutate, sindromul intestinului iritabil, tulburări ale somnului, bătăi neregulate ale inimii;
  • Diabet de tip 2: creștere în greutate, leziuni ale nervilor (neuropatie), risc de scădere a vederii, oboseală, probleme de respirație, uscăciune a gurii, probleme ale pielii;
  • Oboseală suprarenală: oboseală, dureri musculare, anxietate și depresie, tulburări de somn, minte înțețoșată, probleme de reproducere.

Tratamentele convenționale pentru dezechilibrele hormonale includ, de obicei, tratamente cu hormoni sintetici, pastile contraceptive, injecții cu insulină, medicație tiroidiană și multe altele. Din păcate, pentru majoritatea persoanelor care suferă de tulburări hormonale, aceste tipuri de tratamente pot cauza si alte efecte:

  • dependența de medicamente sintetice pentru tot restul vieții;
  • mascarea simptomelor pacientului și nimic mai mult, ceea ce înseamnă că pacientul poate continua să dezvolte anomalii în alte zone ale corpului în timp ce tulburarea progresează;
  • efecte secundare grave, cum ar fi accident vascular cerebral, osteoporoză, anxietate, probleme de reproducere, cancer și multe altele.

Din fericire, există si modalități de a echilibra hormonii în mod natural. Iată care sunt modalitățile prin care poți incerca sa faci acest lucru:

1. Consumă multe grăsimi sănătoase (și evită consumul de carbohidrați rafinați). Consumul unei varietăți de alimente bogate în acizi grași cu lanț scurt, mediu și lung este extrem de important pentru echilibrul hormonal. Organismul are nevoie de diferite tipuri de grăsimi pentru a crea hormoni, inclusiv grăsimi saturate și colesterol. Nu numai că aceste grăsimi esențiale sunt blocurile fundamentale ale producției de hormoni, dar acestea păstrează și nivelurile inflamatorii scăzute, stimulează metabolismul și promovează scăderea în greutate. Grasimile sănătoase au un efect opus carbohidraților rafinați, care produc inflamația cronică și pot dezechilibra sistemul endocrin. Recomand consumul regulat de ulei de nucă de cocos, pește gras, avocado și unt.

2. Folosește anumite suplimente nutritive. Deficiențele de nutrienți conduc adesea la diferite probleme în ceea ce privește echilibrul hormonal. De aceea, se recomandă folosirea unor suplimente care au ca efect rezolvarea acestor probleme și restabilirea sănătății sistemului endocrin. Vitamina D acționează asemănător unui hormon în organism și are un rol important în menținerea unui nivel scăzut al inflamației. În cazul în care nu este posibilă expunerea la soare (cel puțin 20 de minute în fiecare zi) și, de asemenea, pe timpul iernii, este recomandată suplimentarea cu vitamina D3.

În plus, probioticele, uleiul de primulă și Ashwagandha sunt alte suplimente pe care le poți folosi cu succes în scopul echilibrări hormonale.

3. Odihnește-te suficient. Lipsa de somn sau dereglarea ritmului circadian pot fi unele dintre cele mai grave obiceiuri care contribuie la un dezechilibru hormonal. Iar acest lucru se întâmplă deoarece activitatea hormonală este programată să aibă loc în anumite perioade de timp ale zilei (ex.: cortizolul). Lipsa de somn, utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor și stresul cronic sunt 3 dintre cei mai importanți factori care contribuie la nivelurile ridicate de cortizol.

Somnul ajută la menținerea echilibrului hormonilor de stres, conferă energie și permite organismului să se recupereze în mod corespunzător. Stresul excesiv și somnul insuficient sunt legate de niveluri mai ridicate de cortizol dimineața, de imunitate scăzută, de probleme cu performanța la locul de muncă, precum și de anxietate, creștere în greutate și depresie. Pentru a maximiza funcția hormonală, încearcă să adormi la cel târziu 10 seara și să dormi aproximativ 8 ore în fiecare noapte.

4. Fă mișcare în mod regulat. Activitatea fizică poate influența puternic sănătatea hormonală. Un beneficiu major al exercițiului fizic este capacitatea acestuia de a reduce nivelurile de insulină și de a crește sensibilitatea la insulină. Insulina este un hormon care are mai multe funcții. Unul dintre acestea permite celulelor să preia glucoza din fluxul sanguin, pentru a fi utilizată în scopul producerii de energie. Nivelurile ridicate de insulină au fost legate de inflamație, boli de inimă, cancer și, în mod evident, de diabet. Mai mult, ele sunt legate de rezistența la insulină, o condiție în care celulele nu răspund corect la semnalele insulinei. S-a constatat că multe tipuri de activitate fizică cresc sensibilitatea la insulină și reduc nivelurile de insulină, inclusiv exerciții aerobice, exerciții de rezistență și exerciții de anduranță.

În încheiere, doresc să atrag atenția asupra unor aspecte foarte importante. În multe cazuri, tratamentele hormonale sintetice (cum ar fi insulina sau medicația tiroidiană) sunt necesare pentru a trata un dezechilibru hormonal. Pentru persoanele cu afecțiuni hormonale diagnosticate – inclusiv diabetul de tip 1 sau de tip 2, insuficiența suprarenală, boala Addison, boala lui Graves și sindromul Cushing – este întotdeauna important să se discute cu medicul înainte de a întrerupe sau reduce utilizarea medicamentelor. Metodele naturale amintite în articol te pot ajuta să preîntâmpini problemele de sănătate sau să reduci semnificativ simptomele, dar aceste recomandări nu ar trebui să înlocuiască supravegherea medicală!

Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

[mailpoet_form id=”1″]

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

1 Comentariu

  1. Buna ziua, care este cel mai bun tratament naturist pentru reglarea hormonala la menopauza ? Multumesc, Daniela

Confirmări/Notificări

  1. Ce trebuie să știe fiecare femeie despre estrogeni - Maria Martac - […] De altfel, în urmă cu câteva săptămâni am scris un articol despre modalitățile prin care se poate obține echilibrul…

Înaintează un Comentariu

Citește și