U

Hormonii sexuali feminini în contextul pubertății, menstruației, sarcinii, alăptării și menopauzei

de | ian. 31, 2019 | Nutriție și sănătate

Acasa » Uncategorized » Hormonii sexuali feminini în contextul pubertății, menstruației, sarcinii, alăptării și menopauzei

Hormonii  sunt mesageri chimici  produși de corp în scopul de a determina metabolismul celulelor,  dezvoltarea sexuală și adaptarea organismul la nevoile existente. Hormonii sunt secretați de diferite glande endocrine sau mixte, printre care tiroida, glandele suprarenale, hipofiza, ovare, testicule și pancreasul. Întregul sistem endocrin (hormonal) funcționează împreună pentru a controla nivelul hormonilor care circulă în organism și orice dezechilibru al acestuia poate provoca probleme majore de sănătate.

În ceea ce privește hormonii sexuali feminini, putem vorbi de 2 categorii principale: estrogenul și progesteronul. Deși testosteronul este considerat un hormon masculin, si femeile îl produc și îl folosesc, de asemenea, dar într-o cantitate mică.

Estrogenul este principalul hormon feminin. Acesta este produs în principal în ovare, dar este produs, într-o măsură mult mai mică, și în glandele suprarenale și în celulele grase. În timpul sarcinii, placenta produce, de asemenea, estrogen. Estrogenul are un rol crucial în dezvoltarea sexuală și în funcția reproductivă, inclusiv pubertatea, menstruația, sarcina și menopauza.

În plus, estrogenul are rol și în ceea ce privește creierul, aparatul cardiovascular, sistemul muscular, sistemul osos, tractul urinar, pielea și părul. Nivelurile de estrogen pot fi măsurate prin teste de sânge. În general, se consideră că nivelurile normale sunt 15-350 pg/ mL la femei adulte, premenopauză, și mai mici de 10 pg/mL la femei adulte, post-menopauză.

Progesteronul este un hormon produs de ovare după ovulație. În timpul sarcinii progesteronul este produs și de placentă. Rolul progesteronului este de a pregăti țesutul uterului pentru ovulul fertilizat, de a susține sarcina și de a suprima producția de estrogen după ovulație.

Nivelurile de progesteron pot fi măsurate prin teste sangvine. Valorile normale sunt  0.1-0.3 ng/mL înainte de pubertate, 0.1-0.7 ng/mL pe parcursul primului stadiu al ciclului menstrual, 2-25 ng/mL  în timpul ovulației, 10-44 ng/mL pe parcursul primului trimestru de sarcină, 19.5-82.5 nm/mL pe parcursul celui de-al doilea trimestru de sarcină și 65-290 ng/mL pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Testosteronul este produs în cantități mici de glandele suprarenale și de ovare. Acesta hormon are un rol în mai multe funcții ale organismului, printre care se numără dorința sexuală, reglarea ciclului menstrual sau forța musculară. Nivelul de testosteron din corp poate fi determinat cu ajutorul unui test sangvin. Valoarea normală la femei este între 15 și 70 ng/dL.

Așa cum aminteam deja, hormonii sexuali sunt implicați în mai multe funcții ale organismului, rolul  acestora schimbându-se pe parcursul diferitelor stadii de dezvoltare și de maturizare. De asemenea, rolul acestora se modifică în mod drastic odată cu apariția sarcinii, nașterii, alăptării sau menopauzei.

Pubertatea la persoanele de sex feminin începe între 8 și 13 ani, fiind determinată de activitatea hormonală. Creșterea producției de hormoni sexuali conduce la dezvoltarea sânilor, creșterea părului pubian și a părului de la subraț, dezvoltarea generală a corpului, creșterea procentajului de grăsime corporală, acumulată în special în zona șoldurilor și a coapselor, maturizarea ovarelor, a uterului și a vaginului, apariția ciclului menstrual.

Menstruația apare pentru prima dată între 10 și 16 ani. Întregul ciclu menstrual durează între 25 și 36 de zile. Sângerarea are loc timp de 3-7 zile. Atunci când nu există un ovul fecundat, nivelurile de estrogen și progesteron sunt reduse. Ziua în care apare sângerarea reprezintă prima zi a ciclului menstrual, care marchează începutul fazei foliculare, care durează 2 săptămâni și este marcată de o creștere a nivelului de estrogen. Următoarea fază a ciclului are ca principal eveniment ovulația. Fertilizarea poate avea loc aproximativ 12 ore după eliberarea ovulului. A treia fază este cea luteală, aceasta începând după ovulație.  Producția de progesteron crește, iar uterul este pregătit să primească ovulul fertilizat. Dacă acest lucru nu se întâmplă, nivelurile de estrogen și progesteron scad, iar ciclul se reia.

Estrogenul, progesteronul și testosteronul au un rol important în ceea ce privește dorința sexuală. Datorită fluctuațiilor hormonale, libidoul atinge un apogeu chiar înainte de ovulație. Atunci când sunt folosite contraceptive pe bază de hormoni, există mai puține fluctuații ale libidoului. De asemenea, libidoul poate avea mai puține fluctuații după menopauză.

Atunci când ovulul este fertilizat se produc hormonii numiți gonadotropinele corionice (hCG), care sunt hormonii care apar în urină atunci când se fac testele de sarcină. Acest hormon conduce la producerea unei cantități mărite de estrogen și progesteron, oprind menstruația și susținând sarcina. Lactogenul (hPL) este un hormon produs de placentă, rolul acestuia fiind asigurarea de nutrienți pentru copil și stimularea glandelor mamare în contextul alăptării.  Relaxina este un alt hormon care are rol în creșterea placentei, împiedica apariția prematură a contracțiilor și determina relaxarea ligamentelor pelvisului în momentul nașterii. Odată ce are loc nașterea, nivelurile de hormoni scad imediat, tinzând spre valorile avute înainte de sarcină.

Odată cu apariția menopauzei producția de hormoni din ovare scade. Nivelurile de estrogen încep să fluctueze, iar valorile progesteronului încep să scadă în mod constant. Pe măsură ce nivelul hormonilor scade, vaginul poate deveni mai puțin lubrifiat, iar libidoul poate scădea. Atunci când menstruația nu mai apare timp de 12 luni, se consideră că persoana a ajuns la menopauză. În acel moment, nivelurile de estrogen și progesteron rămânând de regulă constante la valori mici. În acest context, există posibilitatea  de  a crește riscul îmbolnăvirii de osteoporoză și afecțiuni cardiovasculare.

Pe lângă fluctuațiile hormonale normale, cauzate de pubertate, menstruație, sarcină sau menopauză, pot exista pe parcursul vieții și dezechilibre determinate de anumite probleme de sănătate, cum ar fi sindromul polichistic ovarian, excesul de androgeni (supraproducție de hormoni masculini),  hirtutism (creșterea de păr pe părți ale corpului care în mod normal nu sunt acoperite de păr), hipogonadism, pierderea sarcinii, sarcină anormală, sarcină multiplă sau tumoră ovariană.

Se recomandă un consult medical de rutină anual sau imediat ce se observă stare de rău dimineața sau oricare alte semne caracteristice sarcinii, scăderea libidoului, uscăciune vaginală, durere în timpul actului sexual, ciclul foarte neregulat, dificultate în a rămâne însărcinată, dureri în zona pelviană, pierderea părului sau creșterea acestuia pe față sau în alte zone neobișnuite, depresie după naștere, prelungirea nefirească a simptomelor tipice menopauzei etc…

Voi reveni, cu siguranță, pe acest subiect deosebit de interesant și de important pentru sănătatea și pentru starea noastră de bine. Deocamdată, sper să fi reușit să îți ofer câteva informații care îți vor fi de folos. Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și