Dacă îmi urmăriți în mod constant blogul sau chiar dacă ați citit doar sporadic câteva dintre articolele mele știți bine că nu obișnuiesc să folosesc genul de titluri alarmiste, exagerate și spectaculoase, menite a atrage accesări cu orice preț. De data aceasta, însă, lucrurile stau cu totul diferit, pentru simplul motiv că titlul pe care l-am ales astăzi este singurul pe care îl consider potrivit și responsabil atunci când vine vorba despre fumat. De ce? Veți vedea imediat despre ce este vorba.
Cei mai mulți dintre noi știm că fumatul este nesănătos, putând conduce la cancer pulmonar sau la boli cardiovasculare. Cu toate acestea, foarte mulți oameni continuă să fumeze. Unii speră că nu li se va întâmpla chiar lor nenorocirea, alții pretind că se vor lăsa înainte de a fi prea târziu, alții spun că un motiv pentru a muri tot trebuie să existe pentru fiecare dintre noi, iar alții se bazează îngrijorător de mult pe veșnicul și mitologicul exemplu al bunicului de la țară, care, deși a fumat 2 pachete de țigări Carpați toată viața, a ajuns până la vârsta de 90 de ani.
Ce aș putea spune despre toate aceste lucruri? Și ce am constatat eu după o investigare temeinică a subiectului? Ei, bine, concluzia mea este că oamenii nu cunosc, din păcate, suficiente lucruri despre fumat, astfel încât să poată alege în deplină cunoștință de cauză. De aceea, astăzi voi prezenta cele mai importante și mai relevante aspecte pe care este bine să le cunoaștem cu toții despre acest subiect. Iată care sunt acestea:
1. Există în lume aproximativ 1 miliard de fumători, aceștia fumând zilnic 18 miliarde de țigări. Dintre fumători, 80% trăiesc în țări cu nivel economic scăzut sau cel mult mediu. În industria tutunului muncesc circa 33 de milioane de oameni, proveniți din păturile cele mai sărace ale populației. O parte dintre aceștia sunt copii minori, care sunt nevoiți să muncească din cauza situației financiare precare a familiei lor. Mulți dintre aceștia ajung să se îmbolnăvească grav și chiar să moară din cauza intoxicației cu nicotină.
2. Doar 38% dintre fumătorii din China cunosc faptul că fumatul poate cauza boli de inimă și doar 27% știu că acest obicei poate conduce la atac cerebral. Mai mult de un sfert din populația din Bangladesh, India, Olanda, Rusia, Thailanda și Vietnam nu este conștientă de asocierea dintre fumat și bolile cardiovasculare. De asemenea, 17% dintre fumătorii din Noua Zeelandă, 14% dintre cei din Franța și 13% dintre cei din Statele Unite nu cunosc faptul că bolile cardiovasculare (nu cancerul pulmonar) reprezintă principala consecință a fumatului.
3. Jumătate dintre fumători vor muri din cauza țigărilor. În fiecare an mor în lume 7 milioane de oameni din cauza fumatului. Dintre aceștia, 900.000 de oameni (inclusiv copii) sunt fumători pasivi, care nu au avut acest viciu, dar au fost expuși fumului de țigară. Dacă trendul deceselor va continua, până în 2030 numărul celor care își vor pierde viața anual va ajunge la 8 milioane.

4. Fiecare țigară fumată reduce cu 11 minute durata vieții. De obicei, fumătorii trăiesc cu 12 ani mai puțin decât ar fi trăit în lipsa acestui obicei. Un sfert dintre decesele survenite în urma bolilor cardiovasculare și 3 sferturi dintre decesele survenite în urma cancerului pulmonar sunt puse în mod direct pe seama fumatului. În lumea occidentală, 1 din 5 decese survine din cauza fumatului.
5. În Statele Unite, fumatul cauzează mai multe decese în fiecare an decât alcoolul, armele de foc, HIV, drogurile și accidentele rutiere, toate acestea la un loc.
6. Țigările conțin peste 4000 de chimicale, multe dintre ele fiind cancerigene. Mai exact, 250 dintre substanțe sunt cunoscute ca periculoase, peste 50 dintre ele cauzează cancer, iar 11 substanțe sunt clasificate în grupa I de carcinogeni. Benzenul reprezintă una dintre cauzele principale ale îmbolnăvirii de leucemie, această substanță găsindu-se din abundență în țigări. De asemenea, acestea conțin poloniu, plumb radioactiv și cianură de hidrogen, aceasta din urmă fiind o substanță folosită de naziști în cel de-al doilea război mondial ca armă de distrugere în masă, în camerele de gazare.

7. În secolul 20 au murit din cauza fumatului aproximativ 100 de milioane de oameni, iar în secolul 21 se estimează că un miliard de oameni și-ar putea pierde viața din cauza acestui viciu.
8. Fumatul cauzează circa 30% dintre cazurile de cancer. În afară de cancerul pulmonar, fumatul mai poate cauza cancer la gură, laringe, gât, esofag, rinichi, cervix, ficat, vezică urinară, pancreas, stomac, colon, rect și sânge.
9. Fumatul cauzează placă arterială (ateroscleroză), care este cauza principală a atacului de cord. În foarte multe cazuri, primul simptom este moartea subită. Fumătorii prezintă un risc dublu în ceea ce privește îmbolnăvirea de afecțiuni cardiovasculare grave. Chiar și persoanele care fumează maximum 5 țigări pe zi sunt expuși acestor riscuri.
10. În afară de cancer și boli cardiovasculare, fumatul mai poate produce foarte multe alte probleme de sănătate deosebit de serioase: orbirea, diabetul de tip 2, disfuncția erectilă, sarcina ectopică, malformații congenitale, fractura de șold, osteoporoza, artrita reumatoidă, ulcer, infertilitate și altele.
Am ținut în mod special să atrag atenția asupra acestor aspecte, de multe ori necunoscute și, cu siguranță, insuficient conștientizate. Dacă în ceea ce privește alimentația sau atunci când discutam despre consumul moderat de alcool, pot exista păreri și nuanțe, de data aceasta lucrurile sunt mai mult decât evidente și de necontestat: fumatul, indiferent de cantitate și de circumstanțe, este complet incompatibil cu o stare de sănătate normală, singurul sfat pe care îl pot da, din toată inima, este renunțarea imediată și definitivă la acest viciu atât de distructiv.
Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.
0 Comentarii