U

Ar mai trebui să ținem post în zilele noastre?

de | apr. 24, 2019 | Minte și suflet

Acasa » Minte și suflet » Ar mai trebui să ținem post în zilele noastre?

Pentru că ne aflam în Postului Crăciunului, unul dintre posturile religioase de peste an, m-am gândit să răspundem, impreună, la o întrebare aflată pe buzele multora în această perioadă: ar trebui să mai ținem post in zilele noastre? Este limpede că trăim vremuri în care mulți dintre noi ne-am îndepărtat, dintr-un motiv sau altul, de religie și, cu precădere, de ritualurile și obiceiurile care țin de aceasta. Deci, o astfel de intrebare este mai mult decât binevenită.

Pentru a găsi un răspuns corect și folositor, cred că este potrivit ca, mai întâi, să explorăm, foarte pe scurt, care este de fapt, semnificația postului. Mie îmi este clar că generația noastră nu mai sunt deloc dispusă să urmeze un obicei doar de dragul tradiției, fără o motivație suficientă și mulțumitoare.

Așadar, ce semnificație are Postul și de ce ar trebui să-l ținem? De ce am depune un astfel de efort? Doar de dragul unor tradiții învechite? Ar trebui să renunțăm la acest obicei sau, dimpotrivă, ar fi bine să il menținem in viețile noastre?

Din cele mai vechi timpuri, Postul a fost o puternică metodă de purificare, atât a corpului, cât și a minții și sufletului A fost considerat a fi de mare ajutor în procesul de vindecare, de intregire și de desăvârșire a ființei umane.

Astăzi, într-o lume dominată de puterea de convingere a științei convenționale am putea crede, nu-i așa?, că toate aceste credințe nu sunt altceva decât niște născociri fără niciun fel de bază reală. Așa să fie?

În anul 2016, biologul molecular japonez, Yoshinori Ohsumi, a fost laureat cu Premiul Nobel în Medicină pentru descoperirea procesului celular numit autofagie, concept care se referă la modalitatea prin care celulele iși reciclează practic propriul conținut, ca urmare a privării acestora de hrană. Astfel, celulele descompun proteinele și alte componente, refolosindu-le pentru producerea de energie.

Este știut faptul că celulele, prin autofagie, distrug virusurile și bacteriile, trimițându-le spre reciclare. În plus, celulele folosesc același proces de autofagie și pentru a digera structurile celulare deteriorate. Acest proces este considerat a avea un rol și în combaterea cancerului, a bolilor infecțioase sau a celor imunologice, a afecțiunilor neurogenerative și a imbătrânirii.

Așadar știința dovedește, în zilele noastre, că postul are intr-adevar rol purificator, puternic vindecător.

De asemenea, există mai multe studii care dovedesc efectul pozitiv al postului asupra creierului și funcțiilor acestuia, începând de la stimularea performanței intelectuale, până la combaterea minții încețoșate, a depresiei și anxietății.

De altfel, dincolo de opiniile specialiștilor și de studii stiintifice, fiecare dintre noi poate constata, prin experiență directă, faptul că Postul poate aduce beneficii uriașe pe toate planurile: cel fizic, psihic și spiritual.

Într-o lume care ne atrage din ce în ce mai mult dinspre Sine spre exterior, dinspre trăirea interioară spre superficialitate, dintre liniște spre haos, am putea susține că, indiferent de relatia pe care o avem astăzi cu religiile sau cu Dumnezeu, să ne refacem și să vindecăm măcar conexiunea lăuntrică pe care o avem cu noi inșine.

Pentru a fi eficient la nivel holistic, atât in ceea ce priveste sănătatea trupului, dar și cea a minții și a sufletului, Postul trebuie privit ca un proces complet, aplicat tuturor dimensiunilor ființei umane. De aceea, dincolo de abstinența alimentară, este bine ca Postul să aibă și o componentă mentală și emoțională, prin eliminarea, atât cât este posibil, a tuturor gândurilor și emoțiilor negative.

Cu ajutorul Postului, văzut ca mijloc de vindecare și de regăsire, putem fi mai sănătoși, mai puternici, mai echilibrați, mai fericiți și capabili de compasiune.

Știința modernă o confirmă, experiența directă, de asemenea, ramâne ca fiecare dintre noi să se convingă singur de beneficiile abstinenței alimentare și a reculegerii spirituale.

Revenind la intrebarea inițială, să il pastrăm sau nu? Fiecare este liber să aleagă.

Noi ne-am hotarât să îl adoptăm în viețile noastre, indiferent că îl suprapunem, în mod traditional, credinței religioase sau că îl privim dintr-o perspectivă mai modernă și poate mai pragmatică?

Vă doresc tuturor Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

1 Comentariu

Înaintează un Comentariu

Citește și

Despre post ca metodă de regăsire și de vindecare

Este Postul o metodă de regăsire și de vindecare? “Există în noi ceva mai adânc decât noi înșine”, spunea Sf. Augustin, iar această convingere ar trebui să răsune, cu putere și fără oprire, ca o mantră, în mințile și în inimile noastre. Din păcate, însă, fie nu...