U

De la legenda lui Moș Nicolae la sărbătoarea din zilele noastre

de | nov. 28, 2018 | Minte și suflet

Acasa » Minte și suflet » De la legenda lui Moș Nicolae la sărbătoarea din zilele noastre

Sărbătorile de iarnă se apropie și, odată cu ele, vine timpul pentru reflecție și contemplare, pentru reevaluarea propriilor valori, gânduri și credințe. Sigur că am putea face acest lucru oricând în an, dar în ritmul de viață actual uităm să ne oprim pentru câteva clipe și să ne îndreptăm către ceea ce este cu adevărat de neprețuit. Putem să încercăm să schimbăm lucrurile și să recunoaștem, din ce în ce mai des, ceea ce este esențial și cu adevărat de valoare. Ne ne reamintim ce semnificație au sărbătorile de iarnă? Ce simbolizează, mai exact, Moș Nicolae și sărbătoarea care poartă numele acestui Sfânt.

Astăzi, credem că totul este despre forme, ambalaje, gesturi golite de conținut și complet superficiale. Înțelegem să cumpărăm timpul petrecut departe de cei dragi cu cadouri scumpe. Înțelegem să compensăm lipsa iubirii și a implicării în relații prin dăruirea de obiecte reci, inutile și trecătoare. Copleșim copiii cu daruri nepotrivite vârstei lor sau cu mult prea multe dulciuri, fără să ne gândim că acestea le afecteză în mod negativ viața.

Acesta să fie, oare, adevăratul spirit al Sărbătorilor?

Vă propun să ne întoarcem în timp, în urmă cu aproape două milenii. Mai exact, în anul 270 când se năștea în cetatea Patara din Asia Mică (Turcia de astăzi) cel ce avea să devină Sfântul Nicolae, nume ce înseamnă, în limba greacă, “biruitorul popoarelor”. Acesta a locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop.

La moartea părinților săi, a moștenit o avere uriașă pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe cei săraci și în special pe copii. Astfel, s-a ajuns ca pe parcursul anilor, copiii să îl cunoască sub numele de Moș Nicolae. Dar cum s-a întâmplat acest lucru? Ei, bine, legenda amintește trei surori, fiicele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita din cauza situației financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritișului, Nicolae a lăsat noaptea, la ușa casei nobilului, un săculeț cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai și când a venit vremea ca cea de a doua fată să se mărite. Dar când i-a venit vremea și celei de a treia fiice, nobilul a stat de pază pentru a afla cine este binefăcătorul anonim al fiicelor sale. Observând intenția nobilului, se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului prin hornul casei, într-o șosetă pusă la uscat, de aici venind obiceiul agățării șosetelor de șemineu și a lustruirii ghetuțelor unde se presupune că Moș Nicolae va lăsa noaptea, pe nevăzute, cadourile.

În ciuda strădaniei lui Nicolae de a nu fi zărit, tatăl fetelor a văzut cele întâmplate. Și deși Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, acesta a povestit mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neașteptat îi mulțumea lui Nicolae pentru el. Spre deosebire de Moș Crăciun, care împarte daruri din sania trasă de reni, lăsându-se văzut, Moș Nicolae împarte cadouri copiilor care au fost cuminți, pe nevăzute.

Aceasta este minunata legendă a lui Moș Nicolae. Oare câți dintre noi o mai știu? Învățătura? Că a dărui este minunat, dar că este bine să o facem firesc, frumos, sincer și cu toată dragostea. Nu din obligație, mândru și demonstrativ. Credeți că un dar simbolic, oferit și primit din inimă, lipsit de valoare materială, dar plin de semnificație și de iubire, este mai valoros decât un obiect scump din punct de vedere bănesc, dar complet lipsit de sens și de căldură sufletească? Răspunsul e simplu, trebuie doar să schimbăm puțin paradigma.

Unii ne amintim nostalgici de copilărie, când doar câteva portocale sau 2-3 bomboane cubaneze, găsite dimineața în ghetuțele lustruite cu grijă, însemnau o mare bucurie în toată casa. Să ne fi schimbat atât de mult valorile? Să fim oare atât de absorbiți de această societate consumeristă, crudă, lacomă și cinică și să nu mai putem transmite bunătate și iubire prin simplitate?

Eu sunt convinsă că putem! Și nu doar pentru că  sunt o optimistă incurabilă, ci pentru că știu că noi, oamenii, putem rătăci uneori drumul, încrederea și chiar credința. Dar cu iubirea celor din jur suntem capabili să ne regăsim și să ne îndreptăm spre suflet, semnificație și conștientizare.

Îmi doresc din ca această primă sărbătoare a iernii, Sfântul Nicolae, să fie pentru noi toți un prilej de apropiere, de înțelegere, de înțelepciune și recunoștință.

Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. Iar pentru a fi sigur că nu pierzi următoarele noastre postări, te poți abona la newsletter-ul meu periodic completând formularul de mai jos. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.

[mailpoet_form id=”1″]

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Tu știi adevărata poveste a lui Moș Crăciun? - Maria Martac - […] unor fete sărace, care nu își permiteau să se mărite. Așa cum v-am povestit, de altfel, în articolul pe…

Înaintează un Comentariu

Citește și