U

Ce promit dietele de detoxifiere?

de | apr. 18, 2023 | Minte și suflet, Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Ce promit dietele de detoxifiere?

Dietele de detoxifiere sunt și mai populare după sărbători. Ce sunt si ce promit dietele de detoxifiere? Când majoritatea oamenilor constată că a mâncat mai mult decât ar fi trebuit, imediat apare pe net o dietă care promite greutatea ideală la pachet cu eliminarea toxinelor. Niciuna nu a dovedit ca face ce promite: eliminarea toxinelor din corp. Mai mult, aceste diete pot fi riscante pentru sănătate și chiar pot să se întoarcă împotriva noastră.

Dacă te atrage ideea de detoxifiere, îți recomand să mănânci „curat”, alimente integrale, neprocesate, simplu preparate. Să fii focusat pe legume, proteine slabe și cantități mici de fructe,. Acest lucru este bine pentru tine și mult mai probabil o să-ți dea rezultate care durează, mai ales dacă faci din acest tip de dietă un obicei.

Dacă totuși te gândești să începi o dietă de detoxifiere cred că ar trebui să știi următoarele:

Ce poți mânca și ce nu?

Dieta de detoxifiereAsta depinde de dieta pe care intenționezi să o urmezi. Sunt mai multe tipuri: unele implică post strict, alte să consumi doar anumite lichide, iar altele permit consumul doar a anumitor grupe alimente, cum ar fi fructe și legume. Toate dietele de detox sunt pentru o durată foarte scurtă de timp, nu sunt un mod de a mânca pe termen lung.

Care este nivelul de efort? Ridicat.

Îți va fi foame permanent și s-ar putea să te simți slăbit. Dacă o dietă de detoxifiere este sigură sau nu, depinde de planul nutrițional pe care îl propune și de cât timp o urmezi. Majoritatea oamenilor nu se simt bine cu dietele sărace în calorii și nutrienți. Efectele secundare potențiale includ energie scăzută, glicemie scăzută, dureri musculare, oboseală, senzație de amețeală și greață.

Câte limitări ai? Multiple.

Va trebui să renunți la multe dintre alimentele pe care le consumi de obicei. Dietele de detoxifiere sunt de obicei foarte rigide și implică să mănânci aceleași câteva alimente neatrăgătoare, insipide, din nou și din nou.

Gătit și cumpărături

Depinde de planul de detoxifiere pe care îl urmați. Deoarece nu prea ai voie să mănânci, nu vei avea o listă lungă de cumpărături și este foarte posibil ca munca de pregătire să fie minimă.

Alimente proaspete sau pudre?

Unele planuri de detoxifiere recomandă ierburi, pastile, pulberi, clisme și alte forme de curățare a colonului. Metodele variază și includ adesea produse care sunt disponibile DOAR pe site-ul web al autorului respectivei diete

Întâlniri cu persoana care le recomandă?

Îți recomand să te întâlnești cu persoana care fac recomandările. Să îți arate studii, alte persoane care s-au detoxifiat prin metoda respectivă etc. De cele mai multe ori aceste persoane nu sunt disponibile pentru întâlniri, nu au o adresă pe site.

Exerciții fizice?

De cele mai multe ori nu este necesar să faci mișcare și s-ar putea să nu ai energie pentru asta, pentru că nu mănânci atât de multe calorii cât să faci și sport.

Ce costuri presupune?

Pe lângă cumpărăturile tale, o dietă de detoxifiere poate necesita și unele suplimente și alte produse, care variază ca preț.

Dacă ai parte de asistență:

De obicei – Niciuna, cu excepția resurselor pe care le puteți găsi online.

Funcționează?

Dacă scopul tău este pierderea în greutate, o dietă de detoxifiere te-ar putea ajuta să scapi de câteva kilograme în câteva zile, dar probabil că le vei recăpăta foarte curând. În cele din urmă, nu ai realizat nimic și cu siguranță nu este o abordare sănătoasă.

Dacă scopul tău este să-ți detoxifici  sistemul digestiv, nu-ți pierde timpul sau banii. Corpul tău este un expert în a scăpa de toxine, indiferent de ceea ce mănânci. Toxinele nu se acumulează în ficat, rinichi sau în orice altă parte a corpului tău și nu vei scăpa de ele cu cea mai recentă minune de detoxifiere. 

Evitați în special dietele care promit să vă detoxifieze ficatul cu suplimente sau dietele care vă propune să „curățați” și care necesită vreun tip de spălare.

Singurul tip de dietă de detoxifiere care merită este cel care limitează alimentele procesate, pe cele bogate în grăsimi și zaharuri, și care  le înlocuiește cu mai multe alimente integrale, cum ar fi legumele, carnea slabă, fructe de sezon. Această abordare de alimentație curată este cel mai bun pariu pentru a-ți aduce corpul într-o formă maximă.

Există vreo situație în care sunt recomandate?

Nu numai că dietele de detoxifiere nu sunt bune pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale, dar ar putea fi chiar dăunătoare. Nu există cercetări care să arate că acestea îmbunătățesc tensiunea arterială sau colesterolul sau au un efect pozitiv asupra inimii. 

Pentru persoanele cu diabet, acestea pot fi destul de periculoase. Orice dietă care restricționează sever ceea ce mănânci poate duce la un nivel periculos de scăzut al zahărului din sânge dacă iei medicamente pentru diabet.

O dietă de detoxifiere care se concentrează doar pe o alimentație curată este o abordare care ar putea fi excelentă pentru oricine care are  colesterol ridicat, hipertensiune arterială, diabet și chiar boli de inimă.

În concluzie:

Am auzit despre multe diete de detoxifiere în ultimii ani. Dar totul este de tip heirupist, fără beneficii pentru sănătate. Există multe modalități de a-ți menține corpul curat și sănătos. Aceasta nu este una dintre ele!

 

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și