U

Iată 5 băuturi de savurat și 2 de evitat în dietele sănătoase

de | aug. 17, 2020 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Iată 5 băuturi de savurat și 2 de evitat în dietele sănătoase

Când încercăm să slăbim, adesea ne concentrăm doar pe ceea ce mâncăm, și uităm că și ceea ce bem contează. Cafeaua și ceaiul (cu adaos de zahăr sau frișcă), sucurile, laptele și alcoolul conțin majoritatea caloriilor pe care le consumăm zilnic. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la toate băuturile, pentru că unele chiar ne pot susține în procesul de pierdere în greutate.

Cele mai potrivite băuturi recomandate atunci când încercați să slăbiți

  1. Apa

Nicio surpriză aici! Apa este cu siguranță una dintre cele mai bune opțiuni, mai ales când vine vorba de a rămâne hidratat și de a pierde în greutate. Apa are zero calorii, deci nu adaugă nimic la aportul caloric general. În plus, consumul de apă înainte de masă vă poate determina să mâncați mai puțin.

2.  Cafeaua 

Este adevărat, cafeaua este aproape lipsită de calorii, ceea ce o face o alegere inteligentă dacă încercați să slăbiți. Dar doar dacă ne referim la cafeaua neagră, care are 2 calorii pe ceașcă. Renunțați la adaosurile de indulcitori sau de lapte și frișcă. Deci, cafeaua poate să ne ajute în demersurile noastre de pierdere în greutate.

3. Ceaiul verde

La fel ca apa și cafeaua, ceaiul verde neîndulcit are un conținut foarte scăzut de calorii. Și, cu siguranță, ne poate ajuta să slăbim dacă îl bem în loc de alte băuturi îndulcite, cum ar fi sucuri sau cafea cu zahăr.

4. Apa cu lămâie

Este recomandată dacă adăugarea ei în apă ne ajută să bem mai multă, să fim mai hidratați, și să mâncăm mai puțin, deoarece știm că senzația de foame poate imita simptomele deshidratării. Același lucru este valabil și pentru apa minerală fără îndulcitori adăugați.

5. Shake-uri proteice 

Shake-urile proteice sunt adesea recomandate în curele de slăbire, dar funcționează? Depinde. Cercetările susțin aproape unanim că proteina este crucială atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Dietele mai bogate în proteine duc la scăderi în grăsime respectiv în greutate,  precum și la o conservare mai bună a masei mulsculare.

De asemenea, proteinele determină creșterea hormonilor de sațietate. Deci, un aport adecvat de proteine pe parcursul zilei poate fi de ajutor atunci când încercați să slăbiți, făcând din shake-urile proteice o alegere inteligentă. Atenție: să evitați băuturile proteice cu tone de zaharuri adăugate, îndulcitori artificiali sau coloranți!

Cu toate avantajele enumerate, nu trebuie să ne bazăm prea mult pe shake-uri, deoarece consumul real al surselor alimentare de proteine complete ne va aduce mai multe beneficii.

Băuturi de evitat 

Există, de asemenea, băuturi despre care se spune că ne ajută să slăbim sau să ne gestionăm greutatea, dar pe care ar trebui să le evităm cât de mult putem.

  1. Sucuri carbogazoase dietetice

Da, sucurile carbogazoase dietetice nu au calorii, dar asta nu înseamnă neapărat că ar trebui să facă parte din planul de slăbit. Mai mult de o treime dintre băuturile pe care le consumăm conțin îndulcitori cu conținut scăzut de calorii. În timp ce aceste tipuri de băuturi ne pot ajuta să ne controlăm aportul de calorii, există studii semnificative care demonstrează efectele adverse pe care le pot avea asupra sănătății noastre.

2.  Master Cleanse – de curățare a tubului digestiv

Master Cleanse, cunoscută și sub denumirea de dieta cu limonadă, este mai mult decât să bei o băutură, este o ‘curățare’ totală.  Adevărat, putem pierde în greutate în această călătorie de 10 zile (minim), dacă putem să o urmăm, deoarece recomandarea este să consumăm doar acea băutură care include lămâie, apă, ardei iute și sirop de arțar și are 19 calorii pe ceașcă. 

Însă, ca orice dietă înșelătoare, în cele din urmă vom reveni la vechile obiceiuri alimentare, anulând orice progres.

Atenție la promisiunile de tipul baghetei magice. Nu există nicio baghetă, nu este basm, este viață reală cu anabolism, catabolism si muuultă voință.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

Care sunt alimentele bogate în fier

Dacă vă întrebați care sunt alimentele bogate in fier, spanacul s-ar putea să nu vă ofere puterea supranaturală de a lupta împotriva răufăcătorilor, precum Popeye marinarul, dar această legumă cu frunze verzi conține fier care vă poate ajuta să luptați cu un alt...

Alcoolul, socializarea și dieta

Să te bucuri de o băutură împreună cu prietenii este un mod de a te relaxa. Atunci când nu este consumat în exces, desigur, alcoolul are un rol chiar benefic – acela de a apropia oamenii, de a elimina stresul, de a descreți frunțile și de a stimula creativitatea....