U

Ce mâncăm este alegerea noastră sau influența mediului?

de | iul. 4, 2019 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Ce mâncăm este alegerea noastră sau influența mediului?

V-ați întrebat vreodată ce anume conduce la alegerile noastre alimentare? De ce optam pentru un aliment sau altul? Ei, bine, fie că ați făcut-o sau nu, a cunoaște care sunt factorii care determină ceea ce alegem să mâncăm zilnic este un aspect foarte important, în special atunci când alegem calea unui stil de viață conștient și sănătos.

Factorii majori care se află în spatele alegerilor noastre în materie de mâncare sunt:

1. Biologici: foamea, apetitul și impactul alimentelor asupra simțurilor

Nevoile noastre fiziologice reprezintă factori de bază care determină alegerile alimentare. Oamenii au nevoie de energie și de nutrienți pentru supraviețuire, sistemul nervos central controlând și echilibrând foamea, stimularea apetitului și cantitatea de hrană consumată. Factori semnificativi sunt și gustul, mirosul, textura și aspectul hranei.

Alimentele bogate în zahăr și în grăsimi sunt percepute ca fiind cele mai atractive din punct de vedere senzorial. De la cea mai fragedă vârstă, gustul influențează comportamentul vizavi de hrană. O atracție față de gustul dulce și un sentiment de respingere față de cel amar, sunt considerate tendințe umane moștenite, prezente încă de la naștere. Preferințele în materie de gusturi se dezvoltă în timp și sunt influențate de atitudinile, credințele și așteptările noastre. Ne place să spunem că „ne educăm gusturile”.

2. Economici: valoarea alimentelor versus venitul propriu

În mod cert, costul alimentelor are un rol primar în determinarea alegerilor în materie de mâncare. Persoanele cu venituri scăzute au tendința de a avea diete dezechilibrate și, în special, de a avea un aport redus de fructe și legume în alimentație. Însă, un venit ridicat nu înseamnă neapărat un nivel ridicat al calității dietei, ci doar accesul la o gamă variată de alimente din care individul poate alege.

3. Sociali: familie, colegi, obiceiuri și tradiții

Aspectele culturale (obiceiurile și tradițiile din comunități), dar și grupurile mai mici, cum ar fi familia, colegii de birou sau grupul social apropiat, influențează de multe ori decisiv alegerile alimentare ale individului. În funcție de acestea, membrii respectivelor comunități pot beneficia de viziunea colectivă sănătoasă cu privire la hrană sau, dimpotrivă, pot fi victimele unor carențe nutriționale (în cazul în care se obișnuiește eliminarea anumitor categorii de alimente) sau a unui aport ridicat de alimente nesănătoase (prăjeli, ingrediente slabe nutritiv și prea bogate caloric etc.).

 

4. De natură psihologică: stres, dispoziție și vinovăție

De la persoană la persoană, stresul poate influența în mod diferit obiceiurile alimentare. Astfel, unele persoane au tendința de a mânca mai mult, iar alții, dimpotrivă, mai puțin, atunci sunt se simt stresați. De asemenea, alimentele influențează starea de dispoziție a individului, iar aceasta, la rândul ei, influențează mai departe felul în care acesta alege să se hrănească.

Vinovăția este un alt factor psihologic care influențează alegerile alimentare, în special în cazul în care apare restricția (diete de slăbire sau diete de eliminare), rezultatul fiind, de multe ori, contrar celui dorit. Cu alte cuvinte, poftele și dorința de a consuma un anume aliment par a fi cu atât mai pronunțate cu cât acel aliment este, dintr-un motiv sau altul, interzis. De aici și până la tulburări de alimentație este, din păcate, doar un pas. De aceea, este important ca orice formă de restricție să fie asumată conștient, bine înțeleasă și acceptată în totalitate. În acest sens, o soluție este evitarea dietelor brutale, dure și extrem de restrictive.

5. Atitudini, cunoștințe și credințe despre nutriție

În special în ziua de azi, există foarte multe abordări în ceea ce privește nutriția sănătoasă. Unii consideră că cea mai sănătoasă dietă este o dietă foarte bogată în carbohidrații, alții cred că de preferat este una foarte bogată în grăsimi, unii cred că este bine să urmeze o dietă vegană sau vegetariană, în timp ce alții sunt adepții dietei carnivore etc.

Există atât de multe abordări, variante, credințe, teorii, informații și studii, de multe ori contrare, încât o persoană care dorește să se alimenteze sănătos este pusă în situația de a nu ști ce să aleagă. Soluția? Probabil că este nevoie de echilibru, răbdare, interes, intuiție și, poate în primul rând, experiență personală. Pentru că deși suntem cu toții oameni și evident că există o serie de reguli generale de nutriție care ni se aplică tuturor, există totuși particularități genetice care ne deosebesc. Mai exact, un aliment care este benefic pentru un individ poate fi distructiv pentru altul.

6. Altele: acces, educație, aptitudini și timp (pentru gătit)

Accesul la magazine sau piețe bine aprovizionate poate fi, de asemenea, un factor care influențează alegerile alimentare, în funcție de locația geografică și de accesul la transport. Alimentele sănătoase sunt, de regulă, mai prezente în orașe, comparativ cu zonele mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic.

Studiile indică faptul că nivelul de educație poate influența comportamentul adulților în ceea ce privește alegerile alimentare. De asemenea, persoanele pasionate și cu aptitudini pentru gătit pot beneficia de avantajele și beneficiile hranei gătite în casă, superioară din punct de vedere calitativ față de cea gata cumpărată din comerț.

Evident, și timpul disponibil pregătirii alimentelor este un factor important, multe persoane pretinzând că aceste le lipsește cu desăvârșire. În această privință, lucrurile sunt destul de limpezi: în măsura în care sănătatea personală și cea a familiei este considerată ca fiind importantă, se va găsi, fără îndoială, și un minimum de timp necesar pentru a fi dedicat unei alimentații adecvate.

Voi reveni, cu siguranță, pe acest subiect pe care îl consider foarte important pentru sănătatea noastră. Intenționez să ofer cât mai multe sfaturi practice, menite a ajuta pe toți cei interesați de o îmbunătățire a modului în care aleg să se hrănească. Iar pentru a vă asigura că nu pierdeți nimic din aceste lucruri, vă invit să urmăriți și pagina mea de Facebook.

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și