U

Cum afectează obiceiurile de somn sănătatea intestinului

de | iul. 11, 2019 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Cum afectează obiceiurile de somn sănătatea intestinului

S-ar putea să nu credeți că somnul și sănătatea intestinului au atât de multe în comun, dar, potrivit experților, cu siguranță au. De fapt, totul, de la ce fel de mâncare mănânci ca gustare înainte de culcare, până la poziția în care dormi (pe burta sau pe spate), poate influența, în același timp, atât calitatea somnului, cât și digestia.

Dar cum sunt conectate aceste două sisteme? ”Orice obicei care afectează ciclul normal de somn/ veghe al organismului și cauzează un somn fragmentat sau de slabă calitate poate afecta negativ sănătatea intestinului”, afirmă Dr. Kent Smith, expert în materie de somn și președinte al Academiei Americane Sleep & Breathing. Conform acestuia, a nu dormi suficient pe o perioadă lungă de timp poate conduce la pierderea echilibrului de bacterii bune din microbiomul intestinal, efectele fiind compromiterea sistemului imunitar și mărirea riscului crescut de îmbolnăvire, oboseală și probleme cu memoria și concentrarea.

Se estimează că aproximativ 50 până la 70 de milioane de americani suferă de o tulburare legată de somn, așa că dacă aveți în mod constant probleme cu somnul, nu ezitați să menționați problema medicului. Nu numai că vă va ajuta să vă îmbunătățiți somnul, dar poate preveni și o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet și accident vascular cerebral.

Iată câteva moduri în care obiceiurile de somn vă afectează sănătatea intestinală, potrivit experților:

1. Mâncatul cinei chiar înaintea mersului în pat în vederea somnului.

Dacă vă întoarceți acasă de la serviciu târziu sau mergeți la sala de gimnastică la sfârșitul zilei, s-ar putea să aveți obiceiul de a lua cina destul de târziu, chiar înainte de a vă culca. În timp ce o gustare ușoară nu va avea un efect prea mare asupra calității somnului sau a sănătății intestinului, o masă consistentă va avea un astfel de efect, cu siguranță. “Alimentele bogate în grăsimi necesită ca sistemul digestiv să lucreze din greu pentru a metaboliza și a stoca toată energia pe care ați obținut-o”, spune dr. Smith. Încercarea de a dormi în timp ce intestinul tău încă lucrează pentru a-ți digera mâncarea poate să te țină treaz și să-ți provoace dureri de stomac sau gaze.

2. Capcanele de seară.

Indiferent dacă ieșiți în oraș sau consumați puțin vin acasă, consumul de alcool înainte de a adormi poate provoca o serie de probleme. “Acest lucru vă poate împiedica să obțineți o odihnă calitativă prin inhibarea somnului REM, întreruperea tiparelor de somn și exacerbarea problemelor de respirație”, spune dr. Smith. Ca să nu mai vorbim că alcoolul poate provoca inflamația intestinală, așa că este mai bine să consumi un pahar de vin în timpul cinei decât să îl bei pe stomacul gol înainte de a te urca în pat.

3. Lipsa unui program de somn.

“Pentru ca ceasul intern al corpului să funcționeze corect, este important să mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare noapte și să vă treziți aproximativ la aceeași oră în fiecare dimineață”, spune dr. Smith, “indiferent de ce zi din săptămână este vorba.” Există o legătură puternică între reglarea somnului și sănătatea intestinului, spune el, astfel încât intrarea într-o rutină solidă vă poate ajuta la menținerea unei mucoase intestinale sănătoase, la digestie, metabolism și sănătatea sistemului imunitar.

4. Utilizarea telefonului în pat.

La fel ca aproape oricine persoană care deține un telefon, îl folosiți probabil în pat chiar înainte de a adormi. “Lumina albastră a ecranelor folosite în pat scade producția de melatonină”, ​​spune doctorul naturopat Lea Wester. Aceasta susține că, în intestin, melatonina joacă un rol în motilitatea acestuia”, spune ea. Dacă există mai puțină melatonină, atunci există și o mai mică motilitate, ceea ce poate avea consecințe semnificative asupra tranzitului și sănătății intestinale. Motilitatea scăzută poate duce la constipație, suprasolicitare bacteriană a intestinului subțire (SIBO) și arsuri la stomac, astfel încât este posibil să doriți să schimbați telefonul cu o carte sau o muzica liniștitoare înainte de a adormi.

5. Desertul înainte de culcare.

Dacă aveți poftă de o gustare perfectă la miezul nopții, vă gândiți probabil la prăjituri sau la înghețată. În timp ce acesta este un ritual distractiv și delicios, consumul de desert prea aproape de ora de culcare poate provoca unele probleme, atât în ceea ce privește somnul, cât și sănătatea intestinului. Acest obicei vă poate stimula digestia și va face să vă fie dificil să adormiți, susține Carolyn Dean, expert în somn și nutriție. În plus, pentru persoanele care au o fermentație gastrică accentuată, zahărul din desert poate hrăni microorganismele intestinale și poate contribui la apariția arsurilor la stomac, apariția gazelor și la balonare, menținându-vă treaz toată noaptea.

6. Nu creați un mediu de somn bun.

Pentru mulți dintre noi, un amănunt nesemnificativ, cum ar fi o lumină slabă care strălucește prin obloanele de la fereastră sau câteva grade în plus în cameră, poate influența în mod negativ existența unui somn sănătos. Crearea unui mediu care să vă ajute să dormiți adânc, indiferent dacă asta înseamnă draperii groase care se închid perfect sau menținerea aerului condiționat, este esențială pentru sănătatea somnului și sănătatea intestinală. “Dacă nu dormi noaptea, corpul tău caută alte modalități de a se alimenta”, spune Jacklyn Renee, un health coach holistic specializat în sănătatea intestinelor. Lipsa somnului poate avea ca efect un consum mai ridicat de zahăr sau de cofeină, ceea ce poate duce la inflamația mucoasei intestinale. Corpul tău are nevoie de somn profund pentru a se reface și a elimina toxinele.

7. Obiceiul de a sta treaz toată noaptea.

Una dintre funcțiile bacteriilor intestinale este că ele ajută la producerea si absorbția micronutrienților. De exemplu, ele joacă un rol în absorbția fierului și zincului și ajută la sinteza vitaminei K, a acidului folic și a vitaminei B12. Deci, dacă sunteți obișnuiți să stați treji toată noaptea în mod regulat, este posibil să vă întâlniți mai devreme sau mai târziu cu deficiența de nutrienți menționați mai devreme.

8. Somnul pe burta.

Dacă ești o persoană care nu obișnuiește să doarmă pe spate, atunci ai putea să provoci astfel iritarea stomacul. “Când dormiți pe burtă și vă îmbrățișați perna, stomacul și esofagul formează o linie dreaptă, care poate provoca arsuri la stomac sau poate facilita refluxul de acid gastric”.

9. A fi o „bufniță de noapte.

 Chiar dacă dormiți suficient, dar la momente inverse zi/ noapte, acest lucru nu poate avea un efect pozitiv în ceea ce privește sănătatea intestinală, spune dr. William Li, expert în sănătatea intestinală. De exemplu, daca stai treaz în timpul orelor normale de dormit, se poate modifica ecosistemul bacteriilor intestinale.

La urma urmei, dacă nu veți putea obține un somn perfect în fiecare noapte sau o sănătate perfectă a intestinelor tot timpul este în regulă. Important este să faceți permanent acele schimbări mici care vă ajută să dormiți mai bine și să vă simțiți mai bine, astfel încât să existe permanent progrese și îmbunătățiri.

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

Dietele nu sunt soluția

Un stil de viață sănătos înseamnă o alimentație echilibrată, o activitate fizică adecvată, somn odihnitor, stres ținut sub control și o viață socială satisfăcătoare. Alimentația echilibrată presupune sa mâncam in fiecare zi, în proporții corecte, toți...