U

Alcoolul și socializare de-a lungul istoriei

de | iun. 18, 2021 | Minte și suflet, Nutriție și sănătate

Acasa » Minte și suflet » Alcoolul și socializare de-a lungul istoriei

Să te bucuri de o băutură împreună cu prietenii este un mod de a sarbatori sau de a te relaxa. Atunci când nu este consumat în exces, desigur, alcoolul are rol benefic asupra oamenilor, ii apropie, elimina stresul, descrețește frunțile și stimulează creativitatea. În plus, unele cercetări sugerează chiar că un consum moderat de alcool (vin roșu, de ex.) este bun pentru inimă și ne poate ajuta să trăim mai mult.

Aportul moderat de alcool înseamnă consumul zilnic a nu mai mult de 1 băutură pentru femei și 2 pentru bărbați, printr-o băutură înțelegându-se 355 ml de bere, 150 ml de vin sau 40 ml de tărie (49%). Orice cantitate care depășește aceste recomandări poate conduce la afecțiuni grave (hipertensiune, boli hepatice sau depresie, ca sa enumeram doar cateva) și, implicit, la scăderea speranței de viață.

Rolul pe care l-a avut alcoolul în viața socială a indivizilor a fost, dintotdeauna, o temă de interes și pentru  antropologi. Se pare că strămoșii noștri au descoperit băuturile fermentate din fructe cu mult înainte de Epoca Neolitică, consumul de alcool devenind, astfel, după descoperirea focului și prepararea la foc a hranei, un catalizator social care a avut rolul lui în procesul de dezvoltare și de evoluție al strămoșilor noștri. Conform antropologilor, dar și altor specialiști, toate activitățile desfășurate în comun, în jurul focului, începând de la mâncat și băut, până la povestit, bârfit, cântat și dansat, au avut rolul de a îmbunătăți calitatea vieții, de a stimula secretia de endorfine (hormonul fericirii), de a stimula gândirea și creativitatea, de a întări legăturile interumane și de a dezvolta latura sensibilă, emoțională, a ființei umane.

Prepararea şi consumul de bere, de exemplu, sunt activităţi care au fost parte din experienţa umană încă de la începuturile civilizaţiei. În urmă cu aproximativ 10.000 de ani omenirea a început să se îndepărteze de modul de viaţă al culegătorilor şi vânătorilor nomazi şi a început să se stabilească în anumite locuri pentru a cultiva pământul. Cerealele, un ingredient important în procesul de obţinere a berii, au fost cultivate de către aceste noi societăţi agricole.

Cea mai veche fabrică de bere care este încă în funcţiune este Benedictine Weihenstephan Breezeway din Bavaria, Germania. Se crede că aceasta a deschis primul magazin în jurul anului 768 şi din anul 1040 se cunoaşte că a fost autorizată în mod oficial de către oraşul Freising pentru a produce bere.

Dar ce se întampla in corpul nostru în momentul în care alegem să bem o băutură cu alcool?

Alcoolul stă în gură prea puţin pentru a fi descompus de enzimele din salivă (amilaza salivară) deci cea mai mare parte a alcoolului înghiţit trece în stomac. Aici nu suferă transformări majore, în cele câteva minute în care zăbovește, pentru că amilaza gastrică este inactiva la pH scăzut. Deci, marile transformari metabolice au loc în intestin sub acțiunea amilazei pancreatice și a enzimei alcool-dehidrogenaza. Alcoolul este o substanță toxică pentru toate celulele corpului. Singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numește alcool-dehidrogenază, iar capacitatea de secreție este determinată genetic, nu se dobândește și nu se antrenează :(, deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică.

Alcool-dehidrogenaze (ADH) transformă etanolul (alcoolul etilic) în acetaldehidă. Aceasta fiind toxica trebuie rapid metabolizată la nivelul ficatului. Procesul are loc cu ajutorul unor enzime numite aldehid-dehidrogenaze (ALDH), care transformă acetaldehida în acetat, un compus inofensiv pentru organism.

Este bine să ţinem seama de sfatul bătrânesc de a nu bea pe stomacul gol. Mâncând înainte de a bea alcool, sau în timpul ‘degustării’, ne protejăm mucoasa gastrică si încetinim absorbţia alcoolului la nivelul stomacului, dând răgaz ficatului să-şi indeplinească rolul. 

Concentraţia alcoolului în sânge poate fi influenţată de mai mulţi factori precum sexul consumatorului şi masa corporală a acestuia. Experţii ne sfătuiesc să alternăm băuturile alcoolice cu cele non-alcoolice (apă) de fiecare dată când plănuim să bem mai mult, deoarece alcoolemia este influențată în mod direct de volumul apei din corp care ajută împotriva deshidratării.

Mahmureala este o stare neplacută, rezultată in urma consumului de alcool, ca urmare a unei intoxicații etilice si deshidratare, dar și a efectului pe care îl are alcoolul asupra sistemului digestiv, rinichi și ficat.

Unele studii sugerează că anumite băuturi provoacă o mahmureală mai puternică. Whiskey-ul, romul, vinul roșu și băuturile închise la culoare, dau o mahmureală mai puternică decât vodka sau vinul alb. Nu s-a dovedit științific că amestecarea tipurilor de băuturi alcoolice ar provoca mahmureli cu manifestări mai neplăcute, mahmureala este în directă legatură cu cantitatea de alcool consumată.

De asemenea, băuturile care folosesc coloranți duc la o mahmureală mai puternică din cauza substanțelor toxice care sunt prezente in coloranți.

Mahmureala se instalează după ce efectele toxice ale alcoolului încep să dispară. Consumul de alcool are efect diuretic asupra organismului, conducând la folosirea frecventă a toaletei, și de fiecare dată când se elimina apă, se elimină și o mulțime de substanțe minerale, fapt ce va cauza starea neplăcută specifică mahmurelii. În mahmureală există simptome fizice precum, dureri de cap și stomac și tulburări psihice precum depresia.

Nu există medicamente pe care să le iei atunci când ai o mahmureală dar exista cateva sfaturi de prevenire a ei:

  • Bea încet! Organismul metabolizează alcoolul într-un ritm constant de aproximativ 30 ml pe oră. Dacă îi acorzi organismului ceva mai mult timp să îl metabolizeze, la creier va ajunge mai puţin alcool.
  • Alternează băuturile alcoolice cu apă minerală sau apa plata.
  • Imediat ce te trezeşti, bea două pahare mari cu apă, pentru a contracara deshidratarea.
  • bea una sau două căni de cafea imediat ce te-ai trezit. Cofeina este vasoconstrictor, adică micşorează diametrul vaselor de sânge cerebrale.
  • O supă de pui va înlocui sarea şi potasiul pe care organismul le-a pierdut atunci când ai băut.

Despre consumul de digestive știm ca își au originea în Franţa încă din anul 1737 când lichiorul „Chartreuse” a fost produs de către călugării Carthusian. Jägermeister-ul este produs din 56 de plante şi condimente, fiind un digestiv desăvârşit. Digestivele au o concentraţie a alcoolului mică, tocmai pentru că sunt produse pentru a ajuta stomacul în procesul de digestie.

În ceea ce priveste dieta, alcoolul și silueta nu sunt cei mai buni prieteni. Când încercăm să slăbim, adesea ne concentrăm doar pe ceea ce mâncăm, și uităm că și ceea ce bem contează. Contează cât dar și ce bem!

Toate cocktail-uri sunt bogate în zahăr adăugat și alte ingrediente nerecomandate pentru o dieta sănătoasă. În funcție de cum se face un cocktail, este foarte probabil să conțină frsica, lapte, indulcitori sau mult zahăr iar consumul de zahăr este direct legat de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Pe scurt: berea îngrașă orice ne-am dori noi să credem, vinul sec roșu se pare ca are efect protector cardiovascular (dar doar în consum redus), digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii (stimulează secreția de bilă), și nu datorită alcoolului, în final vinul spumant, șampania și proseco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic, 80cal/100ml. 

Istoria ne-a învățat că oamenii întâmpină reale dificultăți atunci când este vorba de a-și menține echilibrul și măsura în ceea ce privește felul în care trăiesc. Și evident că, așa cum știm cu toții, alcoolul este unul dintre lucrurile care, din cauza felului în care mulți au ales să-l folosească, a devenit un factor extrem de distructiv. 

Concluzia: Alcoolul este permis. dar cu MODERAȚIE.

Articol aparut în Nr. 4/2021 Cărticica practică

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

10 Sfaturi pentru un somn odihnitor

Cu toții am experimentat perioade mai lungi sau mai scurte de insomnii la un moment dat. În loc să stăm cu ochii pe ceas și să ne simțim torturați cu fiecare minut care trece și în care suntem din ce în ce mai treji, există câteva lucruri pe care le putem face...