În zilele noastre, mâncatul unei mese pe îndelete este un lux. Din păcate, pentru mulți oameni, mâncatul pe fugă a devenit normalitate. Înghițim mâncarea în timp ce trimitem sau citim mesaje, urmărim emisiunile TV preferate sau verificăm cine postează pe Instagram și Facebook.
Atenție: cercetările arată că mâncatul în grabă poate contribui la supraponderalitate și obezitate.
Iată cum: pe măsură ce măncăm și bem, stomacul nostru se umple, activând receptorii de mărire din peretele stomacului. Acești receptori trimit mesaje de sațietate către creier prin intermediul nervului vag, care ‘conectează’ creierul la stomac. Apoi, pe măsură ce mâncarea pătrunde în intestinul subțire, hormonii apetitului sunt eliberați, trimitând mesaje suplimentare de plenitudine către creier. Dar, acest proces nu se întâmplă imediat. Poate dura 20 de minute – sau mai mult – până când creierul nostru să-și dea seama că este timpul să ne oprim din mâncat. Mâncarea înghițită prea rapid nu permite acestui sistem complicat să aibă suficient timp pentru a transmite semnalele, permițându-ne astfel să măncăm excesiv fără să ne dăm seama.
Mai există un alt dezavantaj al distragerii din timpul mesei și care nu are nimic de-a face cu viteza cu care înghițim. Mâncând în timp ce suntem ocupați cu alte lucruri, ne furăm ocazia de a ne bucura pe deplin de mâncarea din fața noastră, astfel încât nu ne simțim complet satisfăcuți – și continuăm să mâncăm în încercarea de a câștiga satisfacția sațietății.
Acordați atenția cuvenită procesului de mâncat! Mâncatul conștient este actul de a te concentra pe alimentele tale pe măsură ce le mănânci.
Vă încurajeaz să acordați o atenție mai mare gusturilor, mirosurilor și texturii alimentelor, precum și a senzației de foame și a indiciilor de sațietate ai corpului. Oricât de simplu pare, această practică este surprinzător de puternică și eficientă.
Într-un studiu, 10 voluntari obezi s-au înscris la cursuri săptămânale de alimentație atentă. Aceste cursuri s-au concentrat pe ascultarea sentimentelor lor de foame și plenitudine. De asemenea, au acordat o mare atenție poftelor și emoțiilor lor. La finalul celor 3 luni de program, participanții nu numai că au slăbit în medie 4-6 kg , dar au raportat, de asemenea, mai puțină foame, stres, anxietate, depresie și mâncare excesivă.
Pe lângă savurarea aromelor alimentelor, următoarele tehnici vă pot ajuta să aveți o alimentație mai sănătoasă:
- Creați un spațiu calm și frumos pentru a mânca. O masă aglomerată nu creează sentimentul de liniște interioară de care aveți nevoie pentru a cultiva o mentalitate pașnică.
- La începutul mesei, setați un cronometru pentru 20 de minute. Apoi, faceți-vă ritmul pentru a face ca masa să dureze până când temporizatorul se oprește.
- Lăsați robotul telefonic să se ocupe de apelurile telefonice primite.
- Îndepărtați computerul, telefonul și materialele de lectură, astfel încât să vă puteți concentra asupra mâncării.
- Opriți televizorul, o altă sursă de distragere a atenției.
- Mâncați doar la masa din bucătărie sau din sufragerie pentru a reduce la minimum distragerea atenției.
- Gândiți-vă doar la bucata de mâncare pe care o consumați de fapt în acel moment.
- Este ușor să te gândești la următoarea mușcătură dar concentreze-te pe mâncarea care este de fapt în gură.
- Puneți jos furculița între doua înghițituri.
- Mestecați fiecare bucată de mâncare de 30 de ori.
- Înainte de a vă apuca de desert, întreabați-vă dacă vă mai este cu adevărat foame. Sau poate amânăm pentru data viitoare…
0 Comentarii