U

7 motive pentru care aleg să mănânc legume zilnic

de | feb. 17, 2020 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » 7 motive pentru care aleg să mănânc legume zilnic

Deși nu trebuie să devenim cu toții vegani, mai mult sau mai puțin stricți, unul dintre cele mai sănătoase obiceiuri alimentare pe care le poți încuraja în familia ta este să mâncați cât mai multe legume. De ce?

1. Legumele au o compoziție ideală, cu un conținut scăzut de grăsimi și proteine, astfel încât acestea sunt o garnitură perfectă pentru alimentele cu proteine ​​animale.

Faceți din legume piesa de rezistență a meselor voastre și lăsați celelalte grupuri alimentare să le însoțească. Pentru multe familii, acesta poate fi o schimbare de paradigmă de la ‘carne cu cartofi’ la ‘cartofi cu carne’.

În acest fel, carnea va deveni mai mult o garnitură, adăugând aromă și valoare nutrițională la meniul alcătuit din legume și semințe. Dacă nu sunteți gata să scoateți friptura de tot din meniu, puneți-o pe locul doi în topul preferințelor și faceți din legume vedetele la masă.

Cu feluri de legume interesante și gustoase pe masă (inclusiv cu o varietate de amidon), familia ta va începe treptat să mănânce mai puțină carne.

2. Legumele sunt bogate în nutrienți.

Legumele împachetează o mulțime de nutrienți într-o valoare minimă de calorii. Cu 35 de calorii, puteți mânca o jumătate de ceașcă de legume care conține o mare varietate de vitamine, minerale și fitonutrienți – ca să nu mai vorbim de muuultă aromă.
Insistați pe leguminoase de tipul fasole, mazăre, năut și linte, nu doar soia, acestea fiind cea mai bună sursă de proteine vegetale, fibre și fier, pe lângă faptul că sunt bogate în acid folic.

3. Legumele sunt cel mai bun partener al dietei.

Legumele sunt în topul recomandărilor în orice dietă, deoarece majoritatea sunt „alimente gratuite”, ceea ce înseamnă că puteți mânca o cantitate destul de mare într-o valoare mică de calorii. De unde această posibilitate? Din cauza unui aspect biochimic de care se bucură doar legumele: organismul folosește aproape la fel de multă energie pentru a digera legumele cât aportul lor propriu (Ex.: Vei folosi majoritatea celor 26 de calorii dintr-o roșie doar mestecând-o, înghițind-o și digerând-o).

4. Te simți sătul cu mai puțin.

Datorită fibrelor prezente în compoziția legumelor, le mesteci mai mult și te saturi mai repede; acesta este un alt motiv pentru care este aproape imposibil să te îngrași mâncând exclusiv legume.

5. Varietate, diversitate, varietate. Să recunoaștem: diversitatea face viața noastră mai interesantă. Toți bucătarii, mai mult sau mai puțin pricepuți, prepară legumele în diferite moduri. Astfel, asistăm la o diversitate de restaurante tradiționale în orice oraș mare unde zeci de legume diferite sunt preparate în sute de feluri de mâncare.

6. Legumele furnizează carbohidrați complecși. Energia din legume este înmagazinată sub formă de carbohidrați complecși. Aceștia necesită mai mult timp pentru a fi digerați și nu provoacă creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
O excepție de la această regulă este zahărul din sfeclă sau porumb. Aceste zaharuri au un indice glicemic ridicat și declanșează ciclul de insulină.

Bonus – Recomandare de Humus!

Humusul este un amestec nutritiv din năut, ulei de măsline, semințe de susan (tahini), suc de lămâie, condimente și usturoi. Dacă nu ar fi un aperitiv foarte nutritiv și o gustare sănătoasă pentru inimă, nu ar fi atât de popular în dieta Orientului Mijlociu, o cultură cu o incidență scăzută a bolilor de inimă. Deoarece este sățios și destul de bogat în calorii (70 de calorii la 2 linguri), nu mâncați mult humus! Întindeți-l pe pâine, lipie sau crackerși cu cereale integrale, sau folosiți legume pe post de pâine (ex.: bețe de morcovi, țelina apio sau jumătăți de ardei capia).

7. Legumele conțin fitonutrienți.

Pe hârtie, o analiză a nutrienților din legume poate să nu arate atât de specială. Sigur, există multe substanțe nutritive în legume, dar cele mai multe dintre acestea pot fi găsite și în alte alimente, cum ar fi fructe și cereale. Ceea ce nu vedeți în diagramele nutriționale sau pe etichetele pachetului sunt sutele de nutrienți valoroși, numiți fitonutrienti, care se găsesc în legume si care au proprietăți deosebite. Noi cercetări, în special în domeniul nutriției oncologice, arată că legumele sunt cele mai bune alimente pentru sănătate.

Atenție: Copiii mănâncă ce văd!

Conform sondajelor, copiii care mănâncă multe fructe și legume când sunt mici tind să continue acest obicei alimentar si când devin adulți. Dar cum faci copiii să mănânce legume? Simplu: mâncați-le in fața lor. Cu cât adulții din familie manâncă mai multe legume, cu atât mai probabil este ca și copiii lor să le mănânce. Știți cum se spune: ‘copiii imită precum maimuțele’.

Și nu uitați că gusturile se schimbă odată cu vârsta – copiii care au respins legumele când erau bebelușii le pot mânca atunci când cresc. Continuați să oferiți legumele, dar nu forțați. Dacă bebelușul refuză dovlecelul la șase luni, oferiți-l din nou la nouă luni. Veți avea o surpriză plăcută!

Utilizați modelarea și puterea exemplului, nu mita sau amenințările pentru a vă determina copilul să mănânce legumele. Bunele obiceiuri alimentare se construiesc cu răbdare și nu pot fi impuse.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să creați o atitudine sănătoasă în familie și să lăsați copilul să ‘prindă spiritul’. Treaba ta este să mănânci și să servești consecvent multe legume, să fii încântat de ele, să le pregătești într-o varietate de moduri atrăgătoare pentru a fi cât mai apetisante pentru copii. Restul depinde de copilul tău.

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

Beneficiile consumului de proteine

Beneficiile consumului de proteine pentru copii Știm cu toții că există multe beneficii ale consumului de proteine pentru corpul nostru, dar ce trebuie să știm cu adevărat despre proteine și cum pot copiii noștri să obțină suficiente zilnic? La fel ca structura de...