Beneficiile pentru sănătate ale consumului constant de ouă sunt multiple. Blamat multe decenii la rând, oul si-a recăpătat binemeritata supremație în ceea ce privește valoarea sa nutrițională și rolul major în alimentația sănătoasă. Mai jos câteva din motivele pentru care recomand consumul zilnic de ouă.
1- Oul conține proteine complete
Un ou are 6 grame de proteine, cu toți cei nouă aminoacizi „esențiali”, unitățile de bază ale proteinelor. Acest lucru este important pentru că acestea sunt cei pe care corpul nostru nu îi poate sintetiza singur. Albușul de ou conține aproximativ jumătate proteine și doar o mică parte de grăsime și colesterol.
2- Ouăle sunt dense în nutrienți
Ouăle au mai mulți nutrienți – vitamine, minerale, aminoacizi- pe calorie decât majoritatea alimente. Dintr-un ou obținem:
- Proteine de înaltă calitate
- Seleniu
- Fosfor
- Colina
- Vitamina B12
- Antioxidanți multipli, care vă ajută să vă mențineți celulele sănătoase
3- Ne susține creștea colesterolului „bun”.
Acest colesterol „bun”, numit HDL, pare să crească la persoanele care consumă zilnic ouă. Rezultatul este obținut în mod relevant
4- Consumul de ouă ne poate scădea valoarea trigliceridelor
Dacă urmăriți împreună cu medicul dumneavoastră valorile HDL, LDL si trigliceridelor, puteți observa valori mai scăzute ale acestora în cazul în care consumați ouă în mod constant, în cadrul unei diete echilibrate.
5- Ne poate reduce șansele de accident vascular cerebral
Deși studiile variază, se pare că un ou consumat zilnic ne poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Într-un studiu recent din China, persoanele care mâncau minim un ou pe zi au avut cu aproape 30% mai puține șanse de a muri din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic decât cei care nu consumau ouă.
6- Ne ajută la controlul porțiunilor
Un ou conține aproximativ 70 de calorii. Fierbeți câteva și puneți-le în frigider. Le puteți lua foarte ușor la birou adăugate intr-o salată sau împreună cu câteva felii de pâine și poți obține un prânz rapid și sănătos.
7- Sunt accesibile
Este cel mai bun preț pe care îl putem plăti pentru o proteină de înaltă calitate. Adaugați o felie de pâine prăjită, câteva felii de avocado și condimente. Veți avea o masă regească la preț mic.
Și nu trebuie să vă faceți griji pentru zahăr sau carbohidrați, deoarece ouăle nu le conține.
8- Sunt sănătoase pentru inimă
Uimitor dar adevărat! În general, oamenii care mănâncă mai multe ouă pe săptămână nu par să-și mărească riscul de boli de inimă. Chiar și persoanele cu pre-diabet sau diabet de tip 2 pot consuma ouă în demersul lor pentru pierderea în greutate.
Mic dejun cu oua si legume. Perefct pentru un inceput de zi reusit.
9- Consumul de Ouă ne satură
Mâncați-le la micul dejun și vă veți simți sătul pentru mai mult timp. Acest lucru vă va face, poate, să mâncați mai puțin pe parcursul zilei. De exemplu, în medie, adolescenții care mănâncă un ou dimineața consumă cu 130 de calorii mai puține la prânz.
10- Ne susțin sănătatea ochilor
Medicii știu că antioxidanții, luteină și zeaxantina, ajută la prevenirea bolilor oculare precum cataracta și degenerescența maculară, boli legată de înaintarea în vârstă. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza, le conțin și ele dar, ouăle sunt o sursă mai bună deoarece grăsimea pe care o conțin face mai ușoară absorbția în organism a nutrienților.
11- Ouăle ne susține “ascuțimea” creierului
Ouăle au vitamina D, care este bună pentru creier și greu de obținut din alimente. Și conțin colină care ajută celulele nervoase (neuronii) să comunice între ele.
Colina este, de asemenea, foarte importantă pentru femeile însărcinate și pentru femeile care alăptează datorită rolului mare pe care îl joacă în dezvoltarea creierului.
0 Comentarii