U

Beneficiile consumului de proteine

de | mart. 11, 2023 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » Beneficiile consumului de proteine

Beneficiile consumului de proteine pentru copii

Știm cu toții că există multe beneficii ale consumului de proteine pentru corpul nostru, dar ce trebuie să știm cu adevărat despre proteine și cum pot copiii noștri să obțină suficiente zilnic?

La fel ca structura de oțel al clădirilor, proteinele oferă scheletul pentru fiecare celulă a corpului. Atât la opt luni cât și la optzeci de ani, organismul are nevoie de proteine. În cazul consumului de proteine, spre deosebire de grăsimi sau carbohidrați (dulciuri), este aproape imposibil să mâncăm prea mult pentru că ne săturăm. De asemenea, spre deosebire de grăsimi și carbohidrați, nu există o o proteină nesănătoasă.

Unde găsim proteine?

Proteinele se găsesc în diferite tipuri de alimente de origine animală sau vegetală. Pot fi găsite în carne, produse lactate și anumite legume. Proteinele care provin din surse animale sunt numite „proteine complete” deoarece au toți cei nouă aminoacizi esențiali. Proteinele din surse vegetale (cum ar fi fasolea, leguminoasele, broccoli etc.) sunt numite „proteine incomplete” deoarece le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali. Lucrul uimitor despre corpul nostru și relația lui cu proteinele incomplete este că, dacă mâncăm o varietate de alimente bogate în proteine, chiar și incomplete, corpul nostru poate combina eficient aceste proteine, astfel încât să se asigure că primim toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie! 

Tipuri de proteineBucățile de carne roșie slabă, peștele de orice tip, carnea de pasăre, fasolea, nucile, ouăle și produse lactate, sunt doar câteva alimente care sunt pline de proteine.

Beneficiile proteinelor

Beneficiile de bază ale proteinelor sunt că formează, mențin și înlocuiesc țesuturile din corpul nostru. Mușchii, organele și sistemul imunitar sunt formate în mare parte din proteine.

Indiferent dacă copiii tăi aleargă sau stau în clasă, proteinele îndeplinesc sarcini importante, cum ar fi mișcarea picioarelor, mișcările respiratorii ale plămânilor și protejarea lor de boli! Copiii primesc mai multe beneficii ale proteinelor decât adulții pentru că sunt mereu în creștere. Copiii în creștere au nevoie de aproximativ 2 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală, în timp ce adulții au nevoie doar de aproximativ 1-1,5 grame de proteine pe kilogram corp.

Nu este greu să-i faci pe copii să mănânce suficiente proteine, deoarece se găsesc în multe alimente și se adună rapid! De exemplu,

2 oua la micul dejun: 14 grame proteine

2 linguri de unt de arahide: 7 grame proteine

1 cană lapte: 8 grame proteine

1 două bucăți de brânză cheddar de dimensiunea domino: 7 grame de proteine

50g carne de pui: 10,5 grame proteine

½ cană de broccoli: 2 grame de proteine

Îți poți alege oricând propria combinație de alimente pline de proteine pe care știi că copilul tău o va iubi!

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și