În zilele noastre, mai are rost să ținem post?
Ce semnificație mai are pentru noi privarea (pentru o perioadă de timp) de carne sau de alcool? Din punct de vedere spiritual, care este rostul Postului acum, în societatea noastră?
Medical poate fi o metodă de vindecare? Din punct de vedere nutrițional, cum facem să fim sănătoși atât în post dar și după ce acesta se termină și vine ziua de sărbătoare?
Când ținem Post?
Biserica Ortodoxă rânduiește post vinerea și miercurea peste an și 4 perioade mai mari pentru sărbătorile importante (Sfintele Paști, Nașterea Domnului – Crăciunul, Sf. Maria și Sfinții Petru și Pavel).
Din punct de vedere nutrițional, în aceste perioade se recomandă abstinența de la alimente de origine animală și alcool.
Cine nu are voie să țină post?
Beneficiile postului se raportează la evolutia organismului privat de hrană. Lipsa hranei determină utilizarea rezervelor din lipide ca sursă de energie. Organismul uman, similar altor mamifere, de-a lungul evoluției sale, a petrecut mai mult timp în „post’‘ decât în „abundență alimentară’‘, acest ultim fenomen fiind întâlnit doar în secolul 21.
Postul nu este recomandat: femeilor însărcinate sau care alăptează, batranilor, copiilor in crestere, adolescenților, persoanelor care suferă de malnutriție, diabet de tip 1, stadii avansate de cancer.
Zilele de post pot fi de mare ajutor pentru organism, ele putând chiar să ne imbunătățească starea de sănătate cu condiția să respectăm câteva reguli.
Reguli de respectat în timpul postului:
- să mâncăm doar când ne este foame și să ne oprim atunci când simțim că ne-am săturat;
- să consumăm în special alimente vegetale bogate în proteine și fibre și nu doar glucide (paste, cartofi, orez, patiserii etc);
- să nu consumăm produse etichetate ‘de post’, considerăndu-le ca fiind salvatoare, acest segment fiind exploatat exagerat în această perioadă.
Este obligatoriu să citim eticheta produselor ambalate! Lista de ingrediente trebuie să fie cât mai scurtă și să conțină produse pe care le cunoaștem (fără grăsimi trans). Nu neglijați tabelul cu valorile nutriționale și nu uitați ca sunt raportate la 100g de produs și nu la tot ambalajul.
Ce mâncam de post?
Postul nu trebuie privit ca o perioadă de detoxifiere, personal nu cred și nu recomand astfel de diete, sau perioadele lungi de înfometare.
Dar, în egal măsură, nu trebuie să considerăm că avem liber la orice și oricâtă mâncare cu condiția să fie de natura vegetală. Nu este în regulă să ronțăim continuu covrigei, fructe, semințe, nuci, cartofi sau biscuiți doar pentru ca sunt alimente permise. Orice aport excesiv de alimente, dupa cum bine știm, determină apariția rezistenței la insulina și creșterea țesutului adipos.
Situații care apar în timpul postului:
Neconsumând produse de origine animală, respectiv proteine, experimentăm cel puțin două situații:
– pierderea masei musculare, scăderea metabolismului bazal și apoi creștere în greutate chiar dacă mâncăm puțin,
– apariția senzației de foame imediat după ce am mâncat.
O regulă esențială în post este să avem mese sățioase astfel încât să ne țină de foame cel puțin 3 ore.
Pentru că există adesea riscul să ne apuce foamea pe stradă sau la birou, unde nu găsim să mâncam produse de post sănătoase, cel mai bine ar fi să avem permanent la noi un pachețel sau o gustare sănătoasa. Rolul acesteia este să ne permită să ne desfășurăm activitatea normal până ajungem acasă.
Exemple de astfel de gustări neperisabile: un măr, rondele de orez, fructe uscate, nuci, migdale, băuturi vegetale cu fulgi de ovaz etc.
La polul opus, dar foarte la îndemână, se află oferta extrem de variata de covrigi, gogoși, merdenele, pateuri vegetale, șnițele din soia. Majoritatea sunt înecate în grăsimi trans, cu mult zahăr și coloranți care nu ne vor ajuta sa ne curățăm spiritual.
Cu ajutorul Postului, privit ca mijloc de vindecare și de regăsire, putem fi mai sănătoși, mai puternici, mai echilibrați, mai fericiți și capabili de compasiune.
0 Comentarii