U

6 motive pentru a mânca fructe în orice anotimp

de | ian. 27, 2020 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » 6 motive pentru a mânca fructe în orice anotimp

Pentru ca ne aflăm, încă, în plină iarna, brrr, probabil că ai nevoie de motive suplimentare pentru a mânca mai multe fructe. Iată câteva care te vor convinge să nu renunți la fructe nici când afară este îngheț. Dar înainte de a începe să punctăm aceste motive, am un sfat de care sper că vei ține cont: mănâncă fructul propriu-zis și nu consuma o băutură cu aroma fructului. Chiar dacă reclamele ne încurajează să consumăm sucuri carbogazoase, chipsuri sau alte alimente care conțin arome din fructe. Când a fost ultima dată când ai văzut o reclamă la pepene? Dar la prune, pere, piersici, mere sau chiar ananas, rodie, portocală?

Revenind, iată câteva motive să mâncăm fructe indiferent de anotimp:

1. Fructele sunt bogate în nutrienți.

Pe lângă vitamina C, la care ne gândim când alegem să consumăm fructe, ne putem îmbogăți și cu o doză respectabilă de pigmenți carotenoizi (din pepene verde), folați (din mango), potasiu (din banane) și fibre (din zmeură sau alte fructe de pădure). Unele fructe ne furnizează unele vitamine: K (din kiwi), fier (din piersici uscate) sau magneziu (din mure), pentru a numi doar câteva.

2. Fructele nu conțin foarte multe calorii.

Majoritatea fructelor sunt destul de scăzute în calorii pe porție. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea au un procent mare de apă (până la 85% apă). (Excepție: stafidele și alte fructe uscate au mai puțină apă și mai multe calorii.)  Și nu numai că au mai puține calorii pe porție, dar ne satură mai repede decât dacă am consuma sucul de la cantitatea respectivă de fruct.

3. Consumul de fructe protejează inima și creierul.

Porții mici (ex. jumătăți de cană, jumătate de măr etc) dar consumate de 3-5 ori pe zi, scad tensiunea arterială semnificativ. De ce? Nu este complet clar, dar fructele sunt de obicei o sursă notabilă de potasiu, care scade tensiunea. Mai mult, studiile care urmăresc mii de oameni de ani de zile au stabilit că cei care mănâncă mai multe fructe au un risc mai mic de atac de cord și accident vascular cerebral. Și cine știe, un bol delicios de fructe de pădure în fiecare zi te poate ajuta să-ți menții creierul „ascuțit” chiar și la bătrânețe. Atenție însă la mărimea bolului :).

4. Este o gustare convenabilă.

Câte alte alimente necesită zero preparare? Este nevoie doar de o spălare rapidă, eventual decojire sau tăiere în câteva felii sau bucăți și GATA de consum. Bonus: fructele sunt ușor de luat la pachet și – dacă sunt întregi – de obicei nu au nevoie de refrigerare. Și nu este doar o gustare grozavă. Dacă te-ai plictisit de legumele obișnuite din salata ta, încercă să adaugi câteva felii de măr, struguri, căpșuni sau alte fructe uscate și vei căpăta o nouă mâncare foarte apetisantă. Încearcă o salată de fructe cu quinoa. Sau o salată cu pară dulce și savuroasă lângă brânză de capră. Mmm!

5. Fructele pot fi ieftine.

Da, poți plăți 20-30 de lei pentru un kilogram de cireșe din import în luna ianuarie. Dar fructele proaspete, în anotimpul lor, sunt accesibile. Iar unele fructe – cum ar fi bananele și cele mai multe fructe congelate – sunt ieftine tot timpul anului. Nu cumpăra multe fructe odată ca să se strice în casă. Este frustrant că ai cheltuit banii pe ele și data viitoare le vei șterge de pe lista de cumpărături.

6. Orice preferință ai, fructele sunt delicioase.

Cine nu reține prima explozie de dulce din gură dintr-un pumn de afine sau dintr-o felie de pepene verde? Și gândiți-vă la gama de texturi de la o nectarină bine coaptă și cremoasă, la senzația lăsată de semințele dintr-o rodie sau de la un măr verde crocant și plin de zeamă. Ceva apă în gură? Bonus: Să mănânci fructe durează mai mult decât dacă ai mânca o prăjitură, deci are timp și creierul să se bucure de savoare, dar și să îți spună STOP! oprește-te din mâncat.

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și