U

35 de locuri în care este posibil să contactăm COVID-19

de | aug. 30, 2020 | Minte și suflet

Acasa » Minte și suflet » 35 de locuri în care este posibil să contactăm COVID-19

Restaurantul preferat, sala de sport, parcul sau plaja pot fi deschise, dar cazurile de coronavirus sunt în plină expansiune în toată țara. Majoritatea oamenilor doresc să știe: 

Ce activități sunt sigure și care ar trebui evitate? 

O echipă de medici din Texas a clasificat mai multe activități – de la deschierea corespondenței până la ieșitul la terasă cu prietenii – după nivelul de risc de contaminare.

Clasificarea se bazează pe raportul medicilor presupunând că participanții au luat măsuri maxime de siguranță, inclusiv distanțarea socială, purtarea unei măști și dezinfectarea mâinilor. 

Iată riscul de contaminare cu COVID-19 al fiecărei activități, de la cel mai mic nivel  (risc 1) la cel mai periculos (nivel de risc 9).

Nivel de risc: 1

1. Deschiderea unui plic sau colet

Potrivit medicilor de la Texas Medical Association există un risc foarte mic de contactare a virusului prin acesta activitate.

Nivelul de risc: 2

2. Comandarea mesei on-line de la restaurantul preferat și livrarea ei prin intermediul firmelor tip glovo, foodpanda, uber eats etc.

Este timpul pentru a savura masa în confortul de acasă, iar aceasta este o modalitate excelentă de a sprijini economia locală, de a mânca ce ne place și de a fi în siguranță.

3. Alimentarea cu combustibil a mașinii la benzinărie

Pompele sunt afară și sunt situate la mai mult de 3 metri distanță între ele, nivelul de risc fiind scăzut. Cu toate acestea, este bine să purtăm mască, mănuși și evident să ne igienizăm mâinile imediat după alimentare.

4. Jocul de tenis

Potrivit experților, dacă vrem să facem sport cu prietenii, un meci de tenis este cea mai bună idee. Datorită faptului că tenisul se joacă în aer liber și fiecare jucător are propria parte de teren, distanțarea socială este asigurată.

5. Mersul în camping

Mulți dintre noi se confruntă cu dorință de călătorie, deoarece am petrecut majoritatea anului 2020 în propria casă. Dacă simțiți nevoia să ieșiți din casă/oraș, experții menționează campingul ca fiind cel mai sigur mod de a face acest lucru. 

De ce? Îți aduci propriul echipament și propria mâncare, îți petreci cea mai mare parte a timpului în aer liber și probabil vei interacționa de la distantă cu alte persoane.

6. Cumpărăturile de alimente din supermarket

Mersul la cumpărături este una dintre sarcinile esențiale și este considerat cu un risc moderat-redus de către experți. 

De ce? Pentru că se desfășoară în interior. Când mergeți la supermarket, asigurați-vă că vă luați toate măsurile de precauție (mască, manuși, dezinfectant, plata cu cardul, distanțarea etc).

Evident, comandarea alimentelor online este o opțiune mai sigură.

Nivel de risc: 3

7. Mersul la plimbare, alergare sau cu bicicleta alături de alte persoane

În timp ce sunteți în aer liber păstrați distanța pentru că puteți risca să răspândiți picături respiratorii încărcate cu particule virale.

Nivel de risc: 4

8. Cazarea la un hotel

Cât de riscantă este cazarea într-un hotel? Deși acest lucru depinde în totalitate de măsurile de precauție pe care le instituie unitatea de cazare, este bine să facem cercetări din timp și să ne asigurăm că hotelul este dotat cu metode specifice în vederea atenuării expunerii oaspeților. Multe hoteluri oferă check-inuri on-line, au spații comune bine ventilate și dispun de metode de igienizare suplimentare pentru a asigura sănătatea clienților lor.

9. În sala de așteptare la doctor

Dacă trebuie să stați în sala de așteptare a unui medic, mai bine renunțați. Potrivit experților, există un risc de contaminare care poate varia funcție de tipul de cabinet în care vă aflați. Acesta este motivul pentru care multe unități medicale evită acest lucru, cerând pacienților să aștepte afară până la momentul programării. 

10. Mersul la o bibliotecă sau muzeu

Dacă este posibil, este bine să evităm aceste spații închise cu zone comune. 

11. Mâncatul pe terasa unui restaurant

Mâncatul în aer liber la un restaurant este o opțiune bună. Dar, chiar dacă mesele sunt distanțate corespunzător, dacă stați la masă cu alte persoane cu care nu locuiți este posibil să vă contaminați reciproc.

12. Plimbarea prin zone aglomerate 

Chiar dacă purtați mască, mersul pe jos printr-o zonă aglomerată prezintă un risc moderat-redus pentru contactarea virusului.

13. Petrecerea unei ore la un loc de joacă pentru copii

Locul de joacă poate părea un loc sigur datorită faptului că este în aer liber, dar rețineți că prezintă un risc moderat.

De ce? Sunt multe zone pe care le ating mai mulți oameni și este dificil să mențineți distanțarea socială a copiilor prin urmare, toți pot fi expuși la virus. De asemenea, nu uitați că micuții sunt adesea asimptomatici, dar pot răspândi virusul.

Nivel de risc: 5

14. Cina la prieteni sau rude acasă

A lua cina în casa prietenilor trece în următorul nivel de risc, potrivit specialiștilor care i-au acordat un rating de 5 din 10.

De ce? Pentru că distanțarea socială este dificilă, sunt multe suprafețele și spațiile comune și cu siguranță că nu purtăm o mască în timp ce bem sau măncăm.

15. Participarea la un grătar în grădină

Grătarul cu prietenii și familia poate părea în siguranță, deoarece are loc în aer liber, dar specialiștii îl consideră moderat riscant. Din nou, este dificil să stai la 2 metri unul de celălalt atunci când luați masa cu prietenii și familia.

16. Mersul la plajă

Dacă ați văzut toate fotografiile și videoclipurile de pe plajele extrem de aglomerate nu ar trebui să fie o surpriză faptul că o zi la plajă este considerată riscantă.

17. Cumpărături la mall

Chiar dacă mall-ul s-a redeschis, centrul comercial este un spațiu închis, intens ventilat iar experții spun că există un risc moderat de infectare.

Nivel de risc: 6

18. Trimiterea copiilor la școală sau în tabără

Începutul școlii este în mod evident o preocupare majoră în această perioada, iar școlile din toată țara își dezvoltă strategia educațională pentru anul școlar 2020-2021. În timp ce factorii de risc pot varia în funcție de grupa de vârstă, copiii sunt deseori purtători asimptomatici, așa că există multe suprafețe partajate și există mari dificultăți în educarea elevilor în vederea distanțării sociale.

19. Lucrul într-o clădire de birouri

Potrivit experților, a lucra într-o clădire de birouri este o situație moderat riscantă și de aceea sunt firme la care angajații lucrează de acasă.

20. Înotul într-o piscină acoperită

Piscinele ar putea fi deschise în centrele de sport, dar este recomandat să mergem mai bine la unele aflate in aer liber!

21. Vizitarea unei rude în vârstă sau a unui prieten 

Este o activitate descurajată de către medici. Încă de la începutul pandemiei a fost recomandat să nu ne expunem apropiații de vârste înaintate deoarece se află în grupele de risc mai mare de boală.

Nivel de risc: 7

22. Mersul la un salonul de coafură sau frizerie

S-ar putea să fii nerăbdător să îți aranjezi din nou părul dar riscul este moderat spre mare, potrivit specialiștilor, chiar dacă ambele părți poartă măști. O opțiune mai sigură este ca cineva să vină la tine acasă sau dacă este posibil serviciile respective să se desfășoare în aer liber.

23. Cina la restaurant, în interior

Din cauza recirculării aerului în restaurante, masa în interior prezintă un risc moderat spre mare de a contacta coronavirus. Dacă doriți să luați masa la restaurant, alegeți terasa, pentru că reduce riscul contaminării.

24. Participarea la o nuntă sau la înmormântare

Ambele tipuri de reuniuni implică adunări mari de oameni, din medii diferite, și prezintă un risc moderat spre mare de contaminare cu coronavirus, potrivit expertilor.

25. Călătoria cu avionul

Da sau nu cu avionul? Consider că fiecare decide în funcție de cât de urgentă este deplasarea.

26. Jocul de baschet

Chiar dacă joci baschet în aer liber acesta implică un grup destul de mare de persoane care se înghesuie sub coș. La începutul pandemiei, virusul și-a făcut drum prin NBA, clasând baschetul ca fiind moderat spre riscant.

27. Jocul de fotbal

Fotbalul, un alt sport de grup, este la fel de riscant ca și baschetul, potrivit specialiștilor.

28. Îmbrățișările sau strângerile de mână când salutăm un prieten

Experții în sănătate au descurajat îmbrățișările sau strângerile de mâini când ne salutăm unii cu alții, deoarece virusul poate fi ușor răspândit în acest fel. Din fericire, există și alte modalități de a saluta oameni, care nu implică contact direct.

Nivel de risc: 8

29. Mersul la o sală de gimnastică

În timp ce mulți oameni s-au întors în sala de sport sau la clubul de sănătate, experții susțin că acest lucru este destul de riscant din punct de vedere al contaminării cu COVID 19..

30. Mersul la un parc de distracții

S-ar putea să trebuiască să amânăm călătoria în Disney World până anul viitor. Experții susțin că parcurile de distracții prezintă un risc ridicat de răspândire a coronavirusului.

31. Mersul la un cinematograf

Să mergem la film sau la teatru sunt pasiunile noastre preferate. Cu toate acestea, experții susțin că este aproape imposibil de evitat expunerea așa că mai avem de așteptat.

32. Participarea la un concert de muzică 

Majoritatea festivalurilor de muzică, concertelor și altor spectacole live au fost anulate în această vară dintr-un motiv întemeiat. Participarea la un concert, unde distanțarea socială este practic imposibilă, este una dintre cele mai riscante activități.

Nivel de risc: 9

33. Mersul pe stadion

Similar cu participarea la un concert de muzică, participarea la un eveniment sportiv pe un stadion sau arenă mare, este o activitate cu risc ridicat. Din acest motiv, majoritatea sporturilor nu le permit fanilor prezența – deși competiția continuă.

34. Participarea la un serviciu religios cu mai multe persoane

Bisericile de orice cult sunt o rețetă sigură de transmitere a coronavirusului. Câteva focare mari de COVID-19 au fost legate de procesiuni religioase cu multe persoane.

35. Mersul la bar

În ultimele săptămâni, un număr copleșitor de focare au fost legate de terasele din toată țara.

Pentru a trece cu bine prin această pandemie, este bine să ținem cont de recomandările specialiștilor și să fim permanent informați.

De asemenea, pe lângă măsurile de prevenție, este bine să avem permanent un stil de viață sănătos, să mânăm corect, să ne odihnim bine și, evident, să facem sport.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și