Oxitocina, substanță numită și “hormonul dragostei”, a fost îndelung studiată în special în contextul legăturii dintre mamă și copil, dar și în ceea ce privește relațiile amoroase. Astfel, s-a constatat că nivelurile de oxitocină sunt mai ridicate la persoanele implicate în relații de dragoste cu durata de 3 luni decât la cele singure (cuplurile cu nivelul de oxitocină cel mai ridicat au o probabilitate mai mare să fie împreună și 6 luni mai târziu).
De asemenea, s-a constatat că mamele care își privesc copiii în ochi au niveluri ridicate de oxitocină. Mamele cu niveluri crescute ale “hormonului dragostei” au un comportament mult mai părintesc, ceea ce ridică nivelul oxitocinei și la copii, lucru care conduce la un atașament mai pronunțat al copiilor față de mame. Iar acest lucru, în mod evident, ridică și mai mult nivelul de oxitocină al mamei și, implicit, un comportament părintesc și mai apropiat de copil, lucrurile evoluând, pe acest tipar, în continuare.
Pe lângă aceste studii efectuate cu privire la relațiile interumane, de curând, oamenii de știință au început să cerceteze cu interes activitatea hormonală (în special, în ceea ce privește oxitocina), în contextul legăturii dintre oameni și câini. În unul dintre aceste studii întreprinse, au fost observate perechi formate din oameni și câini, interacționând timp de 30 de minute. S-a concluzionat că patrupedele care au privit în ochi partenerii lor umani un timp mai îndelungat au eliberat cantități mult mai mari de oxitocină decât cei care nu au avut un contact vizual atât de pronunțat.
De asemenea, și oamenii care au menținut un contact vizual mai îndelungat au experimentat eliberarea unei cantități mai mari de oxitocină, comparativ cu cei care și-au privit mai puțin partenerii de experiment. Mai exact, la câini nivelul de oxitocină a crescut cu 130%, iar la oameni s-a înregistrat un nivel triplu (300%) decât cel anterior.
În plus, cercetătorii au administrat oxitocină unui grup de câini, în timp ce altui grup i s-a administrat doar soluție salină. S-a constatat că animalele cărora li s-a administrat oxitocină au privit un timp mai îndelungat partenerii de experiment, aceștia eliberând la rândul lor, în mod natural, niveluri crescute ale acestui hormon.
Alte cercetări au relevat faptul că persoanele care îmbrățișează câini eliberează o cantitate mare de oxitocină, dar și de dopamină (un alt hormon al fericirii), iar acest lucru conduce la o îmbunătățire a dispoziției afective și a memoriei de lungă durată. S-a mai constatat că odată cu petrecerea timpului alături de câini, oamenii experimentează reducerea pulsului și a tensiunii arteriale, precum și îmbunătățirea răspunsului la stres. Pe lângă eliberarea de oxitocină, organismul eliberează și alți hormoni, cum ar fi adrenalina sau serotonina.
Toate rezultatele studiilor întreprinse pe această temă au ajuns la concluzia că interacțiunea om-câine provoacă același tip de reacții cauzale în ceea ce privește eliberarea de oxitocină ca cel întâlnit între mamă și nou-născut.
De altfel, aceste noi cercetări ne oferă indici și în ceea ce privește felul în care a decurs procesul de domesticire a câinilor, oxitocina facilitând apropierea fizică și emoțională, acceptarea hranei și a jocului, diminuarea fricii, creșterea încrederii și acceptarea protecției venite din partea celuilalt. În acest fel, în urmă cu mii și mii de ani, s-au pus bazele unei relații misterioase, interesante, trainice și deosebit de frumoase.
Astăzi, câinii reprezintă pentru foarte mulți dintre noi companionul perfect, fidel, iubitor și de încredere. Mai mult decât atât, câinii sunt folosiți cu mare succes într-o serie de activități deosebit de importante, cum ar fi salvarea oamenilor de la înec sau de sub avalanșe, însoțirea persoanelor nevăzătoare, asistența persoanelor cu autism, susținerea celor afectați de stres post-traumatic, depresie, anxietate și multe alte afecțiuni de natură psiho-emoțională.
Te invit să urmărești îndeaproape articolele viitoare, în care voi dezvălui cele mai interesante, noi și folositoare informații cu privire la sănătate și nu numai. De asemenea, te rog să comentezi, să propui subiecte sau să adresezi întrebările care te frământă. Promit că voi ține cont de părerile tale și că voi răspunde tuturor.
0 Comentarii