Cu siguranță, perioada aceasta este una cu totul și cu totul specială, cei mai mulți dintre noi experimentând astfel de vremuri pentru prima dată în viață. De aceea, este foarte important să învățăm, cât se poate de rapid, cum să ne adaptăm viețile într-un mod cât se poate de inteligent și conștient, astfel încât să nu avem de suferit din niciun punct de vedere. Și aici mă refer inclusiv la un aspect extrem de concret și de important: cum ne păstrăm greutatea optimă în perioada izolării la domiciliu.
Probabil că am observat, mulți dintre noi, faptul că în această perioadă avem tendința de a mânca mai mult. Asta este realitatea și este bine ca primul pas să fie observarea și recunoașterea, cu onestitate, a acestui fapt. De asemenea, deosebit de important este să înțelegem care sunt motivele pentru care consumul de alimente a crescut în aceste ultime săptămâni de criză.
În primul rând, acest lucru se explică prin faptul că, în astfel de perioade, oamenii au o tendință de natură inconștientă și instinctuală de a se hrăni mai mult. Frica este un motor extrem de important ce conduce la multe dintre comportamentele umane, iar acest mâncat compulsiv, lacom chiar, este unul dintre acestea.
În al doilea rând, este vorba de plictiseală. Multe persoane sunt obișnuite cu un stil de viață foarte activ, iar în această perioadă în care sunt obligați să stea în casă efectiv nu se mai regăsesc, nu știu ce să facă cu timpul, nu îți găsesc locul. Și apelează la o soluție la îndemână: mâncatul.
De asemenea, cred că există și o a treia explicație. Este vorba de nevoia de a ne recompensa pentru faptul că suntem nevoiți să renunțăm la multe aspecte ale stilului nostru obișnuit de viață. Considerăm că e o perioadă dificilă, că facem sacrificii, că renunțăm la multe lucruri cu care eram obișnuiți și care ne făceau să ne simțim bine, împliniți. Așa că apare nevoia de auto-recompensare. Și care este recompensa la care foarte mulți dintre noi ne gândim de îndată? Mâncarea, evident.
Acestea sunt motivele pe care le consider a fi în spatele unui consum de alimente crescut în această perioadă. Voi ce credeți? Ce părere aveți? Experiența voastră personală care este? Mai sunt și alte motive?
Cred că este important să înțelegem cauzele unui comportament, atunci când dorim schimbarea acestuia. Și, că a venit vorba de schimbare, cum facem, oare, acest lucru? Cum facem să ne păstrăm greutatea ideală și, implicit, starea optimă de sănătate în această perioadă de izolare la domiciliu? Ei, bine, voi trece în revistă, în cele ce urmează, ceea ce consider că ne poate ajuta la modul cel mai concret.
Pentru a fi capabili să luăm decizii inteligente și conștiente în ceea ce privește alimentația este nevoie să confruntăm mai întâi cauzele care ne pot duce la un mâncat compulsiv, excesiv. În ceea ce privește frica, care poate apărea în mod firesc în perioade de pandemie, vă sfătuiesc să evitați știrile vizionate în exces sau știrile false propagate în special în social media. Informați-vă din surse sigure, de la autorități, dar nu faceți acest lucru excesiv, de dimineața până seara.
În schimb, alegeți activități relaxante, jucați jocuri împreună cu familia, vizionați filme și seriale cu mesaj pozitiv, citiți, faceți yoga și exerciții fizice cu greutatea corpului, meditați. În felul acesta, împușcați mai mulți iepuri: reduceți anxietatea și combateți și plictiseala. De asemenea, veți simți din ce în ce mai puțin nevoia de a vă recompensa pentru sacrificiile impuse și veți ajunge să apreciați chiar această perioadă, descoperind beneficii pe care inițial nu le puteați vedea.
Ați ajuns, așadar, în punctul de a avea echilibrul necesar pentru a vă gândi cum este benefic să vă alimentați. În primul rând, eliminați din alimentație sau măcar evitați la maximum toate produsele procesate și rafinate. Cum recunoașteți aceste alimente? Este foarte simplu. Dacă pe eticheta produselor citiți ingrediente care nu vă spun nimic, pe care nu le cunoașteți exact, înseamnă că acel produs este super procesat și este bine să nu îl consumați. De asemenea, 3 categorii de produse dăunătoare, dar consumate, din păcate, destul de frecvent în această perioadă, sunt zahărul și alți îndulcitori similar, făina albă și grăsimile vegetale rafinate (ulei de floarea-soarelui, de rapiță, de palmier, margarina).
Vă mai sfătuiesc să nu consumați în exces produse de origine animală și să alegeți cât mai multe legume, din toate categoriile: leguminoase (fasole, linte, năut, soia), legume de toate culorile (inclusiv verdețuri), fructe, cereale integrale, nuci, semințe, uleiuri sănătoase (ulei de măsline extra virgin).
Profitați de această perioadă pentru a descoperi plăcerea de a încerca mâncăruri delicioase, gătite în casă, din alimente integrale, sănătoase. Această îndeletnicire vă va umple în mod plăcut și benefic timpul și vă va da ocazia de a petrece timp de calitate împreună cu partenerul și cu copiii.
Atunci când mergeți la cumpărături este indicat să aveți o listă pregătită în prealabil cu grijă. Lista de cumpărături este întotdeauna un instrument inteligent și extrem de util, dar în această perioadă, când suntem nevoiți să facem cumpărături mai rar, rapid și cu mare grijă, aceasta devine absolut obligatorie. Citiți cu atenție etichetele și nu cumpărați decât ingrediente integrale, cât mai naturale și mai puțin procesate. În acest sens, vă recomand cu cea mai mare căldură o serie de 5 scurte video-uri pe care le puteți găsi pe canalul de Youtube pe care l-am creat de curând (puteți viziona aceste filmulețe AICI).
În cazul în care găsiți utile aceste video/uri și doriți și alte astfel de informații, vă invit să dați click pe ? și să vă abonați la canal (apăsați „Subscribe” și clopoțelul de notificare alăturat).
Revenind la subiectul articolului, nu pot să închei până nu punctez un alt aspect deosebit de important: mișcarea. Am amintit puțin mai devreme că exercițiile fizice sunt o bună modalitate de a reduce stresul și de a vă umple în mod productiv timpul petrecut în casă. Dar mișcarea este cu mult mai importantă decât atât. Și cu atât mai importantă în această perioadă. Iar explicația este simplă: ardem mult mai puține calorii. Și, evident, în lipsa mișcării suficiente, rezultatul este depunerea de grăsime corporală.
Deși stăm în casă, putem face mișcare fără niciun fel de problemă. Voință să fie, căci internetul abundă de video-uri și programe de tot felul, foarte multe dintre ele complet gratuite. Nu neglijați sub nicio formă acest aspect și construiți-vă o rutină în acest sens.
În încheiere, vă îndemn, mai mult ca oricând, să comentați la acest articol, fie că puneți întrebări, veniți cu completări sau pur și simplu împărtășiți din experiența voastră personală.
Mai mult decât atât, vă provoc să postați în comentarii fotografii cu cumpărăturile și cu preparatele voastre. Astfel, ne putem ajuta unii pe alții, ne putem inspira și sprijini în această perioadă dificilă.
Multă sănătate vă doresc!
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.
Felicitări pentru articol ! Este un mod de a-ți umple timpul plăcut și util. Eu nu mă plictisesc, nici nu mănânc mai mult , dar recunosc că mi de pare prea puțin 2 ore pentru ieșit afară.