Cumpărăturile de produse alimentare pot fi descurajante și confuze dacă nu avem un plan bine stabilit. Cum să ne descurcăm în avalanșa de oferte din supermaketuri astfel încât să ne încadrăm în bani, în timp și să facem și alegeri sănătoase? Iată 9 sfaturi pentru deprinderi pe care să le aplicați atunci când mergeți la cumpărături de alimente:
# 1 Nu mergeți flămânzi la cumpărături de mâncare
Asigurați-vă că ați mâncat măcar o gustare, dacă nu o masă echilibrată, înainte de a vă aventura la magazinul alimentar. Acest lucru este extrem de important mai ales dacă vă opriți la cumpărături imediat după serviciu. Împachetați gustări de acasă, aduceți-le la birou și mâncați-le spre sfârșitul zilei sau în drum spre magazin. Dacă vă aflați în magazin și vă este foame, dar nu aveți pregătită o gustare, mergeți și vedeți dacă există vreun stand de sampling sau luați un kefir pe care îl cumpărați, îl consumați și apoi reveniți la lista de cumpărături. Nu neglijați acest aspect.
# 2 Mergeți cu un plan bine stabilit
Înainte de a merge la magazinul alimentar, acordați-vă timp să vă gândiți ce doriți să mâncați în următoarele zile dvs. și ceilalți membri ai familiei. Puneți în planul de mese atât rețetele pentru mâncăruri gătite, cât și pachețelele pentru scoală sau birou. Acordați-vă timp să vă gândiți la gusturile fiecăruia și la cantitățile servite la masă. Gândiți-vă la mai multe opțiuni pentru același fel principal și alegeți după prospețime sau buget.
Astfel, veți ști care sunt ingredientele de care veți avea nevoie înainte de a vă îndrepta spre magazin. În loc să faceți cumpărături la întâmplare, instinctiv să alegeți produse care nu vă servesc nevoile, dar pe care comercianții vi le aduc în drum, veți fi mai atenți și conștienți la ceea ce cumpărați.
Supermarketurile și producătorii știu să vândă mărfuri consumatorilor, în special celor înfometați care cumpără fără un plan stabilit.
# 3 Nu porniți la atac fără lista de cumpărături
Când aveți un plan și scrieți si o listă, veți fi mai puțin vulnerabili, veți putea înfrunta ispitele de tot felul în timp ce mergeți prin magazin. Faceți-vă lista și respectați-o!!! Când îți faci timp să faci o listă de cumpărături pe baza unui plan de mese care include și gustări, ai toate șansele sa rămâi în bunelor tale intenții de a mânca mai bine, mai organizat, mai sănătos.
Pentru mai multe informații despre lista de cumpărături vezi video acesta.
# 4 Începeți cumpărăturile de la ‘periferia’ magazinului
Cumpărați mai întâi produse aflate pe laturile magazinului. Aici veți găsi, de obicei, fructele și legumele, precum și zona de lactate, carne, pui și pește.
În culoarele interioare, centrale, al magazinului veți găsi mai ales alimentele ambalate și procesate. Alegeți să cumpărați alimente cu cât mai puține ingrediente (unul singur ar fi ideal) (vezi video aici). De exemplu, broccoli și merele sunt alimente cu un singur ingredient. Adoptați regula: dacă nu o pot pronunța, nu o pot mânca. Încercați să vă alegeți alimente care au maximum 5 ingrediente sau mai puțin și limitați alimentele care se află ambalate în cutii sau pungi.
# 5 Gândiți ancestral
Opriți-vă și întrebați-vă, în timp ce doriți să cumpărați un produs: bunicii mei au avut acces la această mâncare? Strămoșii noștri nu aveau acces la alimente congelate sau procesate. Probabil au mâncat ouă proaspete din fermă, carne, terci din cereale integrale, fructe și legume din grădini. Chiar dacă suntem conștienți că nu putem aduce ferma în oraș, recomandarea este să luați în considerare consumul cât mai mare de alimente integrale, proaspete, naturale și neprocesate.
# 6 Alegeți fructe și legume variate, în culorile curcubeului
Alegeți rucola, salata, kale și baby spanac peste salata asortată.
Cumpărați cartofi dulci în loc de cartofi albi. Consumați orez brun sau orez sălbatic în loc de orez alb. Alegeți legume colorate vii. Legumele colorate sunt ‘ambalate’ cu mai mulți fitonutrienți.
Cumpărați pâine din cereale integrale sau încolțite, orez brun și paste făinoase integrale, deoarece conțin mai multe fibre. De asemenea, vă ajută să vă echilibrați nivelul de zahăr din sânge.
# 7 Spune adio băuturilor carbogazoase
Nu puneți băuturi carbogazoase în coș! Spuneți adio tuturor băuturile energizante și sucurilor de fructe, de orice fel. Este vorba de carbohidrați lichizi alcătuiți din calorii goale. Acestea determină creșterea semnificativă a nivelului glicemiei. Cumpărați apă minerală, puneți felii de lămâie și lime sau adaugați fructe întregi pentru aromă și savoare.
Ați putea lua în considerare achiziționarea unui termos cu dispozitiv pentru infuzie, astfel încât să puteți adăuga fructe de pădure, pepene verde, mentă sau castravete, printre alte combinații pentru a aromatiza apa în mod natural. Cumpărați ceaiuri din plante și faceți ulcioare de ceai rece. Acestea sunt alternative gustoase la băuturile colorate și îndulcite!
# 8 Alcătuiți un plan pentru snackuri sănătoase
La fel cum creați o listă și un plan de masă pentru o săptămâna, scrieți o listă cu gustările sănătoase, echilibrate, pe care să le aveți la îndemână ziua. Păstrați-o în telefon. Dacă mâncați 4-5 mese sau gustări în rații mici în fiecare zi, glicemia voastră va fi mai stabilă și vă veți simți sătui pentru mai mult timp.
‘Puțin și des’ este esențial! Conceptul de a avea porții de mâncare la dimensiunea pumnului (dimensiunea stomacului) la fiecare masă. În loc să aveți 3 mese mari, bogate, după care să vă fie somn, luați 4-5 mini-mese / gustări pe zi.
# 9 Puteți să vă acordați recompense
A mânca sănătos pe termen lung înseamnă echilibru. Tăierea alimentelor preferate de pe listă la nesfârșit nu funcționează pentru toți dintre noi. E în regulă să renunțăm la unele dintre poftele noastre, dar nu la toate. Si este în regulă, nu trebuie să fim perfecți în orice moment. Însă, fii inteligent cu privire la indulgențele tale.
De exemplu, dacă îți place înghețata, nu cumpăra o găleată de înghețată Ben & Jerry, alege una mai mică, la un preț mic și o poți mânca o dată sau de două ori în acea săptămână.
Sau mai bine, învață să-ți faci propria înghețată!
Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.
0 Comentarii