U

5 efecte negative ale sedentarismului. 7 sfaturi practice pentru combaterea stilului de viață sedentar

de | apr. 28, 2020 | Nutriție și sănătate

Acasa » Nutriție și sănătate » 5 efecte negative ale sedentarismului. 7 sfaturi practice pentru combaterea stilului de viață sedentar

Corpul uman este făcut să stea în picioare, să meargă, să alerge, să îndeplinească activități, dar să se și odihnească, să stea în șezut sau culcat. În zilele noastre, însă, cea mai parte din timp este petrecută stând jos. La serviciu, acasă, în mijloace de transport sau în săli de așteptare, scaunul (fotoliul/canapeaua) este un accesoriu practic nedezlipit de corpul nostru. Și, din păcate, consecințele negative nu încetează să apară. De altfel, din ce în ce mai mulți specialiști atrag atenția că stilul de viață sedentar este daunător pentru sănătate, statul pe scaun fiind considerat astăzi „noul fumat”. 

Doresc să vă atrag atenția asupra pericolelor la care ne supunem atunci când ducem un stil de viață sedentar, precum și să vă ofer câteva sfaturi practice pentru depășirea acestui obicei nesănătos.

Iată 5 dintre efectele negative ale sedentarismului:

1. Bolile cardiovasculare. Oamenii de știință susțin că odată cu lipsa activității fizice, factorii de risc ai bolilor cardiovasculare cresc. Persoanele sedentare suferă de obicei de hiper-tensiune arterială și nivel crescut de colesterol.

2. Diabetul de tip 2. După masă, concentrația de zahăr din sânge crește și, dacă suntem constant inactivi fizic, vârfurile acestor valori pot conduce, în cele din urmă, la diabet zaharat de tip 2.

3. Obezitatea. Se știe că atunci când nu te miști, arzi foarte puține calorii. Poate deveni un cerc vicios: nu ne mișcăm, ne simțim letargici, senzație care duce la și mai puțină mișcare. Lipsa cronică de mișcare va determina în cele din urmă apariția obezității dacă aportul alimentar nu este ajustat în mod corespunzător.

4. Sindromul metabolic. Sedentarismul (cum am menționat anterior) poate conduce la hiperglicemie, obezitate abdominală (cel mai periculos tip), hipertensiune arterială, trigliceride mărite și colesterol de tip HDL scăzut.

5. Probabilitate generală mai mare de deces. Toți acești factori, dar și alții, contribuie la o rată globală mai mare a mortalității în rândul populației. Oamenii de știință consideră chiar sedentarismul un factor de risc. Aceștia susțin că pericolele pentru sănătate ar putea fi similare riscurilor cauzate de fumat.

Pentru combaterea și prevenirea acestor posibile consecințe nedorite, putem face uz de câteva ponturi simple, dar, totodată, eficiente:

1. Parcați departe. Parcarea mașinii mai departe de destinația finală poate aduce, în timp, avantaje deosebite. Mulți dintre noi trăim la kilometri distanță de locul nostru de muncă, unii poate chiar într-un alt oraș. Astfel, dacă nu puteți renunța la mașină, parcați la o distanță rezonabilă de destinație și mergeți restul drumului pe jos. Evident, dacă puteți să mergeți cu bicicleta sau pe jos întreaga distanță, atunci alegeți această variantă. Este, cu siguranță, alegerea ideală.

2. Folosiți scările. Dacă întâmpinați greutăți în a fi suficient de activ și doriți puțină mișcare suplimentară, mergând pe scări ori de câte ori este posibil vă va fi de mare ajutor pentru a vă crește nivelul total de activitate fizică pe parcursul zilei. În funcție de câte etaje parcurgeți pe zi și cât de regulat este acest obicei, scările pot avea un impact real, pozitiv, asupra sănătății voastre.

3. Plimbați-vă în timp ce vorbiți. În măsura în care vă permiteți, alegeți să aveți o întâlnire în aer liber în loc de o sală de conferințe. De asemenea, atunci când vorbiți la telefon, plimbați-vă, indiferent că sunteți într-o clădire sau afară.

4. Țineți cont de pașii zilnici. Deși nu există un număr ”magic” de pași, a face minim 5.000 de pași pe zi poate fi de mare folos pentru starea generală de sănătate.

5. Investiți într-un standing desk. Unele locuri de lucru oferă deja birouri unde puteți lucra stând în picioare sau birouri reglabile, astfel încât să puteți sta pe scaun o parte din timp și apoi să ridicați biroul pentru a lucra în picioare, o altă parte a zilei.

6. Schimbați-vă poziția corpului. Când vreți sau aveți nevoie să vă așezați, ignorați scaunul și folosiți posturi de „odihnă activă”, cum ar fi ghemuit, îngenuncheat sau așezat pe podea, poziții care necesită mai multe contracții musculare, chiar dacă, în același timp, vă și relaxați.

7. Bucurați-vă de mici pauze pe tot parcursul zilei. Întrerupeți perioadele de ședere și rămâneți activi în timpul zilei cu mici perioade de exerciții relaxante (între 5 și 15 minute). Studiile au dovedit că astfel de pauze de exercițiu fizic ar putea fi la fel de benefice pentru sănătate ca exercițiile tradiționale pentru controlul zahărului din sânge. De exemplu, încercați să faceți o plimbare rapidă între 5 și 15 minute după fiecare masă.

Toate aceste mici trucuri pot conduce, într-o perioadă scurtă de timp, la schimbări pozitive importante asupra stării generale de sănătate a organismului. Veți avea energie mai multă, veți fi mai veseli și mai eficienți și, desigur, veți putea evita efectele nedorite ale sedentarismului.

Dacă ai întrebări, nelămuriri sau ești interesat de ședințe de consiliere, nu ezita să mă contactezi.

Health coach Maria Martac

Biolog, consultant în nutriție, health coach și antreprenor.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Citește și

20 de beneficii ale mersului zilnic pe jos

De fiecare dată, la fiecare discuție pe care o am cu clienții mei despre metode de slăbit, insist și pe activitatea fizică. În majoritatea cazurilor răspunsul este: "Nu am eu timp de sală". Antrenamentele intense, precum alergarea pe bandă și cele din sala de...